2013. február 17., vasárnap

Levesben főtt töltelék

Csak csinosan :)
Töltelék:
-6 db száraz zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom; ehhez
-2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron, vagy olajon dinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
-1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet-langyosra hűtöm az egészet;
-6 egész tojást
-sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez;
összekeverem a masszát (nem kell pépesre) és vagy folpackba, 
vagy (egyszerűbb) zacskókba adagolom 
és a levesbe teszem a főzési idő felénél
Néha fordítok rajta, hogy átfőjön.
Magát a főtt tölteléket és a receptjét csak azért írtam le, 
mert mi már azon a kérdésen is meglepődtünk, 
amit az Unokaöcsénk lagzijában tettek fel a debreceni rokonok, 
hogy mi az a töltelék? ??? 
Megállt a villa a kezünkben! 
Ezt ki nem ismeri? És részletesen el kellett magyarázni, 
miből és hogyan készül; hogy kóstolják meg nyugodtan, 
nagyon finom; aminek a vége az lett, 
hogy egy tányérkával még kértünk a konyháról, 
mert azt mondták, ez volt a legjobb valami, amit eddig ettek :))) 

63 megjegyzés:

  1. Képzeld, én sem ismertem, anyósomtól tanultam meg a készítését és ma már mi is nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  2. Húsvétra pedig jön a kedvencem, a sült változata.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a sült változatot csirkemájjal csinálom. Isteni finom. Ismered?

      Törlés
    2. Igen, de mi csak a főtt változatba teszünk (néha, ha van friss :);
      ki fogom próbálni a sülthöz is! :)
      Apósom viszont még főtt, darabolt tojást is tesz a töltelékbe, pluszban!
      Köszönöm, hogy olvasol! :)))

      Törlés
    3. A sült változat sem olyan finom,mint a levesben főtt.A töltelékbe még kerülhet csirkemáj, gomba,sárgarépa,zöldborsó.Nagyon finom és látványos. :)

      Törlés
  3. Ez lehetne akár levesbetét is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen igaz, fogom is alkalmazni! :)

      Törlés
    2. Mert ez az. De tiszta pamutruhaba jo kifozni, mert a muanyagbol mergezo anyagok oldodnak ki.

      Törlés
  4. Hajdú-bihari vagyok, felénk nem ismerik. Amikor férjhez mentem Borsod-megyébe, akkor ettem anyósomnál. Azóta több étel is előjött, amit én nem ismertem, és olyan is ,amit ők nem ettek még soha. Pedig a két megye nincs is messze egymástól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez az; milyen kicsi ez az ország, mégis milyen változatos a gasztronómiánk! :)

      Törlés
    2. Igazad mert én sem hallottam róla addig amíg én is Borsod megyében Irotán ettem először!Nagyon finom,azóta én is készítek ilyet!


      Törlés
    3. Igazad van én is Borsod megyében ettem ilyet először!Nagyon finom és azóta én készítek ilyet!

      Törlés
  5. biztosan jó ötlet folpackot főzni a levesebe? Vízben főzném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fő szét ( :D); a vízben viszont szétfőne a töltelék! :)

      Törlés
  6. Én másfél éve Szalókán tanultam egy másik verziót, kb ugyanezek a hozzávalók, de a zsömle helyett gríz (búzadara) kerül bele. a hagyma pedig nagyon apróra vágva- nyersen. Ugyanígy folpackba van tekerve (csak simán), főzés közben egyszer megfordítom és amikor összekapta a masszát, kihengergetem a folpackból. Nekem nagyon tetszik, azóta így főzöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk minden Felmenő így készítette és készíti;
      grízzel viszont még soha nem ettem! :)
      Köszönöm, hogy itt vagy!!! :D

      Törlés
    2. Köszönöm Zsuzsa, hogy itt lehetek :) Jó sütés-főzést az ünnepekre!!

      Törlés
    3. Én vegyesen alkalmazom a grízt és a zsömlét,és persze nem maradhat ki a máj. Nagyonjó így az állaga.

      Törlés
  7. A család el sem tudja képzelni a húslevest töltelék nélkül. Épp most készítettem el az ünnepi húsleveshez (ma jönnek a gyerekeim), csak annyi különbséggel, hogy én zsemlemorzsát használok hozzá. Jaj, de finom ezzel a friss petrezselyemzölddel!
    Örülök, hogy rátaláltam a blogodra! Most lesz időm az ünnepek alatt olvasgatni. Vab sok cím ami felkeltette az érdeklődésemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig nagyon örülök, hogy nálam jársz! :)
      Remélem, örömöd leled az "olvasásban" is! :)))

      Törlés
  8. Próbáljátok ki hogy 1-2 csirkemájat kapartok még bele! Isteni finom ízt ad neki. Aki nem szereti nem muszáj, én így tanultam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm; szoktam úgy is készíteni (ha van friss máj)-az Anyukámtól tanultam! :)))

      Törlés
  9. Károly Győr- valóban nagyon finom a töltelék a belekapart májjal, kifelejtettem a felsorolásból! Én is szoktam beletenni, ha nincs otthon, akkor májkrémmel pótolom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pótoltatok egy régi "űrt" a töltelékkészítésemben, legközelebb veszek friss májat! :)))
      (Pedig pont tegnap készítettem zöldségleves betétjének! :)

      Törlés
  10. Megírnátok a sült töltelék készítését?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! :)
      Itt a sült töltelék(em) linkje:
      http://csontnelkul.blogspot.hu/2013/03/sult-toltelek.html
      ezt másold be vagy a "gugli"-, vagy a blogom (sült töltelék)
      keresőjébe!
      Örülök, hogy olvasol! :)

      Törlés
  11. Miért, ..nem levesbetétnek készül? Akkor hogyan és mivel tálalják? (Csak, mert én sem ismerem). Régen, vajon miben főzték ki, amikor még nem volt fólia, vagy zacskó? Lehet, hogy vászon zacskóban, mint az eredeti angol pudingot? Vagy valami levélbe csavarva, mint egyéb töltelékeket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! :)
      A húsleves első számú belevalója nálunk leginkább a tészta, ami csiga (a Királylánynak :), vagy cérnametélt (a fennmaradó 2/3-nak :) kell, hogy legyen. :)
      Az ilyen módon főzött tölteléket, mi a leves után közvetlenül, a zöldségekkel együtt tálalva esszük, a főtt hús és a krumpli mellé-szigorúan savanyúság kíséretében! :)))
      (Vannak olyan helyek is, ahol simán kukába dobják a megfőtt leveszöldségeket, mert nem nézik semmibe-nálunk felfoghatatlan lenne az ilyen borzalmas rémtett! :)))
      És mivel tágabb Családunk körében sem hagyható ki egyetlen alkalommal sem a levesből a töltelék, nagyon sok féle variációm/variációnk van a felhasználására.
      (Egyetlen "sátras családin" felejtettem a hűtőben a becsomagolt töltit és egyszerre "zúgott fel" a vendégsereg, a hiányát észlelve! :)))
      Szóval, akár levesbetét is lehet belőle, de mindenképpen kell valami "eszköz", ami egyben tartja az egyébként elég képlékeny állagú tölteléket!
      Írok ide egy pár elérhetőséget, ötletelés gyanánt (a végére hagyom a maradék-felhasználás legegyszerűbb, de -szerintem/-tünk- legfinomabb módját és innen köszönöm, hogy olvassa a "ténykedéseimet"! :)))
      1. Marhahúsleves
      http://csontnelkul.blogspot.hu/2014/09/marhahusleves.html
      2. Húsleves (orjaleves)
      http://csontnelkul.blogspot.hu/2014/03/husleves.html
      3. Sült töltelék (A Húsvét kihagyhatatlan étele!)
      http://csontnelkul.blogspot.hu/2013/03/sult-toltelek.html
      4. A maradék felhasználása...főtt hús, töltelék és főtt krumpli
      http://csontnelkul.blogspot.hu/2014/01/a-maradek-felhasznalasafott-hus.html

      Törlés
  12. Szia! Nagyon szívesen elkészíteném ezt a tölteléket, de nincs valami más megoldás a folpack helyett?
    Régen miben csinálták? Ruhazsebkendőbe vagy valami hasonlóba nem lehetne? Köszi előre is aválaszod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy olvasol! :)
      Textilben nem készítjük (soha)-én például attól idegenkednék.
      A fenti válaszban írtam pár lehetőséget-a nejlonon kívül el lehet
      például készíteni tormalevélbe-, kelkáposztalevélbe-, szőlőlevélbe
      csomagolva is. :)

      Törlés
    2. Mi pl tejes zacsiba is szoktuk! üdv Chyby,Nyirmada!

      Törlés
  13. sziasztok, örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, én is borsodban ettem először. Nylon zacskóba lehet bele tenni, nem valószínű, hogy volt ilyen a nylon előtt. A csirkét, tyúkot töltötték meg, de az kevés volt a nagy családoknak, ezért találta fel valaki a folpackos változatot, előtte sütötték tepsiben. Mi sóska mártást is készítünk a vasárnapi húsleves mellé, és azzal együtt enni isteni finom,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A házi csirkét, tyúkot a mai napig úgy főzzük, majd sütjük (nagy sátrasok alkalmával), hogy benne is van töltelék! Ja, és természetesen húsvétra tepsiben sül! :)

      Törlés
  14. Mi is imadjuk a tolteleket. Itt az USA-ba sok helyrol vagyunk. Foztem huslevest, toltelekkel. Mindenki megkerdezte mi az a toltelek. Milyen toltelek? Nekem evidens...kenyer, tojas, hagyma, petrezselyem es bors. Anyam labatlantyuknak hivta. Kisutotte mint a fasirtot gombocokba es krumplival , savanyusaggal ettuk. A batyam meg csak nevetett, hogy kenyeret krumplival......de jo vot

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ági! Örülök, hogy rám találtál és hogy Te is viszed tovább a finom "töltike" hírét-ízét! :)

      Törlés
  15. tényleg, nálunk is van olyan falu, ahol lábatlannak mondták...:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem onnan ered az elnevezés is, hogyha nem tyúkba töltötték bele a tölteléket, hanem attól külön csomagolva került a levesbe. :)

      Törlés
  16. Egy sima, rántott levesbe ( esetleg húsleves kockával ízesítve) bele is lehet szaggatni jó nagy, pl. pecsenyés kanállal. Ha sütöm, előszeretettel ízesítem kenőmájassal, esetleg gombával.

    VálaszTörlés
  17. En soha nem hallottam meg erről de ki fogom probalni!!! Végig olvastam minden komentet!!További sok sikert főzést sutest!!!!

    VálaszTörlés
  18. Nem láttam a profilod, de sejtetem, hogy borsodi vagy. Én Miskolcon-Sajószentpéteren ettem ilyen töltikét húsleves után, abban vagy tészta helyett? Nem emlékszem már. Most megkerült a recept is. Érdekesek ezek a vidékenkénti szokások. Ott lakodalomban voltunk, de nem adtak rétest. Felénk ez pl. elképzelhetetlen. S igen valami csavart tészta volt a húsleveshez, vagy orsótésztának mondják. A Pavlova torta miatt jöttem, kipróbálom, csak tejszín kellene hozzá. Jók a receptjeid.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Üdvözöllek nálam!
      Én -a sült változatától eltekintve- csak húslevesbe főzöm és a levesben, vagy a leves után, a zöldségekkel, főtt hússal, krumplival esszük. Lagzikban "szigorúan" csigatészta-, egyébként cérnametélt is fő ki nálunk a leveshez.
      A Pavlova az egyik legnagyobb sztár a Családunk körében-szerezd be azt a tejszínt! :)))

      Törlés
  19. Kedves Zsuzsa. Lehet hogy nehezen értek, de még mindig nem értem mi a töltelék. Én küföldöm nöttem fel, de szüleim és a még mindig élö rokonság szegedi és én *tölteléket* csak egyedül és kizárólag csirkében láttam, azt is csak ritkán. Azt hogy tölteléket külön föznek vagy sütnek és mint külön étek, soha nem hallottam é nem is nagyon értem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gizella!
      A töltelék, mint olyan (anno), természetesen "valamibe" beletöltve készült-a neve is innen ered...csakhogy nem mindig sikerül(-t) pont annyi mennyiséget bekavarni, amennyi éppen belefér(-t) mondjuk a csirkébe, ezért kell(-et) "pluszban" valami alternatíva, hogy a maradék is a levesbe kerüljön...és az idő múlásával, na meg a felgyorsult világgal jöttek a "gyors(-abb) megoldások". :)

      Arról természetesen lehet vitázni, hogy egy-egy konyhai "segédeszközünk" mennyire káros (a folpacktól ezerszer károsabb, a szervezetünkbe folyamatos bekerülő dolgokat leírhatnék...de itt nem fogok, ez a blog nem annak a helye...majd egyszer erről is írok :))), én azt mondom, hogy ki, miben szeretné elkészíteni, mindenkinek a szíve joga, a lényeg az, hogy készítsük és vigyük messze ennek is a hírét! :)))

      Köszönöm, hogy olvas! :)

      Törlés
  20. Nagy érdeklődéssel olvastam végig ezeket a hozzászólásokat. Mifelénk - én szentesi vagyok, (Csongrád megye) - ezt nem ismerjük, mármint külön főzni. Töltelékként igen, dagadóba, csirkébe. Én is kipróbálom, emlékeztet kicsit a knédlire.

    VálaszTörlés
  21. Búzadarával, vagyis grízzel akkor készítem, amikor pl. a zöldség levesbe szaggatom. Szoktam olyat is készíteni, hogy a tölteléket megpirítom mindkét oldalán kevés olajon, akkor nagyobb pogácsa alakúra formázom, a töltelékbe lehet tenni főtt füstölt darált húst egy keveset, kitünő zöldség levesbe a megpirított tölteléket még főzöm. Ilyenkor a füstölt húsos töltelékhez paradicsom mártást készítek.

    VálaszTörlés
  22. Kedves Zsuzsa. Édesapám Borsodi, Muhisi, párom Mádi volt, Mádon ettem először ilyen tölteléket, azóta én is csinálom és népszerűsítem. Viszont édesanyám a Muhisi fajtát csinálja, és az én fiam is nagyon megszerette. Én csirkemájat legalább 3 db-ot apróra kaparok. Ugyanígy apróra vágok egy nagyobb paradicsomot, paprikát, sózom, borsozom, teszek bele 4 db tojást, 3 evőkanál lisztet, 2 evőkanál búzadarát, 1 evőkanál zsírt, egy kávéskanál szódabikarbónát és 7 evőkanál tejet, apróra vágott petrezselymet. Összekeverem, enyhén folyós masszát kapok, amit lábasba hevített,de nem túl forró) pirospaprikás zsírba öntök. Kérget sütök rá, majd megfordítom, és azt az oldalt is megpirítom. Ha eléggé összeált már, akkor a főtt húslevesből merek rá, hogy ellepje, és készre főzöm. Kicsi lé mindíg legyen rajta, ha beszívja újra pótolni kell. Úgy lehet szeletelni, mint egy tortát. Édesanyám akkor készítette mindíg, amikor tyúkot vágott és a lecsurgatott vért is belefőzte. Mindíg elfogyott a leves elkészültéig.

    VálaszTörlés
  23. Pontosan mint a szalvéta gombóc...annak is ezerféle változata ismert :)

    VálaszTörlés
  24. Köszönöm a receptet! Én veszprém megyei vagyok a párom viszont borsodi. Mesélt a levesben főtt töltelékről,de nagyon furán néztem rá,mert sose hallottam ilyet (mint ahogy ő sem sok,nálunk jellemző étkezési szokásról). Próbálta megmutatni milyennek kell lennie,de nem igazán sikerült neki. Szóval arra gondoltam,hogy egyszer meglepem vele és végre én is megkóstolhatom! :)

    VálaszTörlés
  25. :) de jó olvasgatni titeket - Olyan, mintha mindegyikőtöknél picit vendégeskedhetnék.
    Leírom, hogy az én töltelékem is finom. A hagymát nem párolom, csak apróra vágom, viszont ilyen sok tojást sem használok.

    VálaszTörlés
  26. Nálunk is elengedhetetlen a töltike vasárnap. De mindig nagy adagokat csinálunk és marad 2-3 nap múlva is belőle. Akkor felkarikázva pici olajon leszoktuk pirítani a megmaradt leveszöldséggel együtt. Próbáljátok ki. Nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  27. Köszönöm. Kipróbálom.Húsokat szoktam tölteni,de még levesben nem ettem.

    VálaszTörlés
  28. Én Baranyában születtem és nálunk szinte minden vasárnap töltött tyúkból készült a vasárnapi leves, de nálunk mindig került bele csibe mája és füszerként egy nagy adag szerecsendiót reszelek bele. Isteni finom. Mi általában meggy ,paradicsom vagy kapormártással esszük. Eggyik legkedvessebb menünk.

    VálaszTörlés
  29. A töltelék egy kis csirkemájjal még jobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha (valóban) friss csirkemájhoz hozzájutok, akkor természetesen azt is kaparok bele-jobb bizony! :)

      Törlés
  30. Ezt még én sem hallottam, de ki fogom próbálni. Ismeri valaki a Kukkó leves receptjét? Valamikor Debrecenben ettem a férjem keresztanyjánál, de sajna tőle már nem tudom megkérdezni hogyan készül. :-(

    VálaszTörlés
  31. én fokhagymát is teszek hozzá és majoránnát, mint a sülthöz mint a levesbetéthez, A csirke is és a dagadó is szereti ha ezzel töltöm, A fiaim önnálóan sütöttet is szeretik salátával, vagy ketchuppal

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát..nálunk egyedül a töltelékből nem szokott maradni semmi-bárhogy, bármivel, bármikor! :)

      Törlés
  32. Mi liszttel és búzadarával készítjük, így is nagyon finom.
    Régen egyszerűen sűrűbbre készítette az édesanyám, kanállal rakta a levesbe és nem főtt szét. Annyi kanállal ahányan voltunk .

    VálaszTörlés
  33. Sziasztok csak annyit kérdeznék ezt a tölteléket szeletelve kell a tányérra rakni ? ,vagy akkora csomagokat kell készíteni hogy egy ember egy egészet kap !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vera!
      Mifelénk nagyobb méretű "csomagok" készülnek (ennek is köze van a gyorsasághoz/nagy társaság esetén a praktikussághoz :), amiket főzés/kicsomagolás után szeletelünk és a húsos tálra kerülnek, a krumpli és a zöldség kíséretében...de természetesen lehet pici, egy személyes adagokat is készíteni, pl. kelkáposzta-, vagy éppen tormalevélbe csomagolva, akkor mindenki kaphat egyet-egyet belőle!
      Köszönöm, hogy olvas! :)

      Törlés