2013. február 17., vasárnap

Levesben főtt töltelék

Csak csinosan :)
Töltelék:
-6 db száraz zsemlét vízbe áztatok és kinyomkodom; ehhez
-2 nagyobb fej vöröshagymát apróra vágok, zsíron, vagy olajon dinsztelem, a tűzről levéve belekeverek
-1 nagy csokor apróra vágott petrezselymet-langyosra hűtöm az egészet;
-6 egész tojást
-sót, borsot, ételízesítőt keverek a zsemléhez;
összekeverem a masszát (nem kell pépesre) és vagy folpackba, 
vagy (egyszerűbb) zacskókba adagolom 
és a levesbe teszem a főzési idő felénél
Néha fordítok rajta, hogy átfőjön.
Magát a főtt tölteléket és a receptjét csak azért írtam le, 
mert mi már azon a kérdésen is meglepődtünk, 
amit az Unokaöcsénk lagzijában tettek fel a debreceni rokonok, 
hogy mi az a töltelék? ??? 
Megállt a villa a kezünkben! 
Ezt ki nem ismeri? És részletesen el kellett magyarázni, 
miből és hogyan készül; hogy kóstolják meg nyugodtan, 
nagyon finom; aminek a vége az lett, 
hogy egy tányérkával még kértünk a konyháról, 
mert azt mondták, ez volt a legjobb valami, amit eddig ettek :))) 

18 megjegyzés:

  1. Képzeld, én sem ismertem, anyósomtól tanultam meg a készítését és ma már mi is nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  2. Húsvétra pedig jön a kedvencem, a sült változata.

    VálaszTörlés
  3. Ez lehetne akár levesbetét is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen igaz, fogom is alkalmazni! :)

      Törlés
  4. Hajdú-bihari vagyok, felénk nem ismerik. Amikor férjhez mentem Borsod-megyébe, akkor ettem anyósomnál. Azóta több étel is előjött, amit én nem ismertem, és olyan is ,amit ők nem ettek még soha. Pedig a két megye nincs is messze egymástól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez az; milyen kicsi ez az ország, mégis milyen változatos a gasztronómiánk! :)

      Törlés
  5. biztosan jó ötlet folpackot főzni a levesebe? Vízben főzném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fő szét ( :D); a vízben viszont szétfőne a töltelék! :)

      Törlés
  6. Én másfél éve Szalókán tanultam egy másik verziót, kb ugyanezek a hozzávalók, de a zsömle helyett gríz (búzadara) kerül bele. a hagyma pedig nagyon apróra vágva- nyersen. Ugyanígy folpackba van tekerve (csak simán), főzés közben egyszer megfordítom és amikor összekapta a masszát, kihengergetem a folpackból. Nekem nagyon tetszik, azóta így főzöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk minden Felmenő így készítette és készíti;
      grízzel viszont még soha nem ettem! :)
      Köszönöm, hogy itt vagy!!! :D

      Törlés
    2. Köszönöm Zsuzsa, hogy itt lehetek :) Jó sütés-főzést az ünnepekre!!

      Törlés
  7. A család el sem tudja képzelni a húslevest töltelék nélkül. Épp most készítettem el az ünnepi húsleveshez (ma jönnek a gyerekeim), csak annyi különbséggel, hogy én zsemlemorzsát használok hozzá. Jaj, de finom ezzel a friss petrezselyemzölddel!
    Örülök, hogy rátaláltam a blogodra! Most lesz időm az ünnepek alatt olvasgatni. Vab sok cím ami felkeltette az érdeklődésemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig nagyon örülök, hogy nálam jársz! :)
      Remélem, örömöd leled az "olvasásban" is! :)))

      Törlés
  8. Próbáljátok ki hogy 1-2 csirkemájat kapartok még bele! Isteni finom ízt ad neki. Aki nem szereti nem muszáj, én így tanultam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm; szoktam úgy is készíteni (ha van friss máj)-az Anyukámtól tanultam! :)))

      Törlés
  9. Károly Győr- valóban nagyon finom a töltelék a belekapart májjal, kifelejtettem a felsorolásból! Én is szoktam beletenni, ha nincs otthon, akkor májkrémmel pótolom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pótoltatok egy régi "űrt" a töltelékkészítésemben, legközelebb veszek friss májat! :)))
      (Pedig pont tegnap készítettem zöldségleves betétjének! :)

      Törlés