Oldalak

2013. október 29., kedd

Kolbászos krumplileves

A legegyszerűbb, de legfinomabb krumplileves, amit enni csak lehet!
Írtam már, hogyha úton vagyunk, sokszor térünk be ide;
hasonlót ettünk a múltkoriban
(természetesen pontos leírást nem kértem :)
-az egyszerűsége a nagyszerűsége! 
 
Hozzávalók:
-1 kg krumplihoz
-1 pár (20 dkg) cserkészkolbász (most -sajnos!-, csak mert elfogyott a db-től kapott 
házi, füstölt finomság; na és az Agg rokon hűtőjében is régen garázdálkodtunk már :))) 
-pici olíva olaj, a kolbász alá (házi kolbásznál ezt kihagyom!)
-1 közepes vöröshagyma
-1 egész szál zellerlevél (Anyós pajtás jóvoltából :)
-1 ek szárított petrezselyem
-2 db babérlevél
-csilipelyhes só
-darált bors
-ízvarázs

A hagymát megtisztítom, apróra vágom.
Az olajat felforrósítom, átsütöm benne a karikára vágott kolbászt, 
majd azt kiszedve belekerül az apróra vágott hagyma 
és sóval puhára dinsztelem.
Közben a burgonyát meghámozom, megmosom 
és kisebb kockákra darabolom;
(Miniatűr méretek (magamhoz képest :), miniatűr hozzávalók.)
a lábasba teszem, felöntöm annyi vízzel, amennyi 
kényelmesen ellepi, fűszerezem és puhára főzöm.
Tálalásnál kerül rá/bele a sült kolbász.
Ennyi. Mondtam!  :D 

2013. október 27., vasárnap

Fügés-almás cobbler...

...alias morzsasüti. :)
de ismét sikerült fügét vennem, úgyhogy 
remélem elnézitek ezt nekem! :D

Hozzávalók:
-4 db nagy alma
-8 db friss füge
-pici citromlé
- 2 ek cukor
-4 tk vanília aroma (1 tk/alma) 

-4 ek a 'hősi'barack lekváromból
-1 dl bodzaszörp

Az almát megpucolom, most kockára vágom, 
meglocsolom pici citromlével, 
vanília aromával, szörppel, rászórom a cukrot,
összekeverem és 190 fokra előmelegített sütőbe 
 teszem (légkeveréssel) 15 percre-nem fedem le.
a tésztához:
-160 g süteményliszt
-1 tk sütőpor
-csipet só
-2 ek cukor
-1 egész tojás
-70 g vaj

A vajat éppen csak megmelegítem, belekeverem a tojást,
majd a többi hozzávalót-gyorsan, morzsásra.
A fügéket megmosom, négyfelé vágom,
az almák közé rendezem, rászórom a morzsát
és 15 percre visszateszem a sütőbe.
Egy egész szép adagot még forrón, a tepsiből kanalaztam ki
-na, ami jó, az jó!  :)))


2013. október 26., szombat

Pizzaszelet...paradicsommal, mozzarellával

Vagy a korral jár, vagy ínyencség, 
de egyre inkább szeretem érezni mindennek az ízét.
Még a pizzát sem eszem egy ideje ketchuppal 
(bezzeg a család 2/3-a meg anélkül nem eszi)
-inkább salátával-, 
de ha mégis szósz kell rá, akkor inkább ez 
(Anyukám Mondtás ötlet-házi paradicsomszószt 
hoznak a pizza mellé...mmmmm).
Szinte semmi nem kell hozzá
(na jó, paradicsom azért igen :) 
és amíg sül a pizza, lazán elkészül frissiben ez is.
A pizzaszelet nem nagy kunszt étel, 
kell hozzá PIZZATÉSZTA
 (most csak negyed adagról készítettem),
kell még egy kis sült paradicsomszósz,
aztán jóféle mozzarella, ízes paradicsom, 
 
só, bors, bazsalikom (most csak szárított volt), 
na és a végén egy kis olívaolaj 
 
(csilis-fokhagymás, most lett kész).
Plusz a szószhoz még pár darab paradicsom (2-3 db), 
csilipelyhes só, darált bors, egy nagyon pici cukor 
és egy botmixer.
Ja és a forró sütő, előmelegítve
200 fokra, légkeveréssel, 10 perc sütés
és burkolás. :) :) :)
A tésztát kelesztés után 4 felé osztottam, 
téglalappá nyújtottam-vékonyra, mert az úgy jó-, 
a szélét bevagdostam és egymásra hajtogattam, 
hogy a folyadék ne folyjon ki.
Ebbe kanalaztam 2-2 ek sült paradicsom szószt,
paradicsomot és mozzarellát raktam sorba,
megszórtam bazsalikommal és egy pici darált borssal.
Megsülve, meg mint egy kajla fülű foxikutya.  :)))

2013. október 23., szerda

Sült paprika-saláta

20 éve ettem ilyet először Horvátországban
-itthon soha nem készítettük,
nem is hallottam róla addig. 
Amikor először csináltam itthon,
meg sem vártuk a "kötelező" állási időt,
 szinte azonnal megettük az egészet.
Így amikor hozzákezdek, nem aprózom el a mennyiségét
-igen hamar eltűnik a hűtőből! :)))
Most például rusztikus húspástétom mellé készítettem!

Hozzávalók:
-20 db kápia paprika, vagy 10 db piros kaliforniai (sacc 2 kg)
-5 ek 10 %-os ecet-de teljesen ízlés függő!
-1 ek só
-5 ek cukor (annyi kanál, amennyi ecet) (az ecet, só, cukor összesen 2,5 dl lesz)
 -5 dl víz-de amennyi ellepi majd
-1 ek egész bors
-2-3 db babérlevél
-olívaolaj-mindegyik üvegbe egy fél centi, csak mert nincs tartósítószer benne
(ha viszont pár napon belül elfogyasztjuk, még ez sem kell rá)
A sütőt előmelegítem 200 fokosra, majd légkeveréssel 
1 órát sütöm a paprikákat (félidőben átforgatom),
míg teljesen fekete lesz a héjuk. 
Nincs ok aggodalomra, a húsa nem ég meg, 
a héját meg teljes egészében le kell sikálni róla! 
A megsült paprikákat vastag zacskóba teszem
(a gőztől lesz könnyebb letisztítani)
és ha már hűlt egy kicsit, ledörzsölöm a feketeséget
-kifejezetten kesztyűs kézzel bánva a paprikákkal. :)
A szárat és a magházat teljesen eltávolítom,
de egyébként egyben hagyom az egészet.
(úgy fog kinézni, mint egy tintahal megpucolva :)))
Enyhén ecetes salátalevet készítek hozzá,
szerintünk ez így sokkal finomabb,
majd üvegekbe téve ráöntöm a levet,
a fűszereket szét/elosztom és mindegyik tetejét lezárom 
egy pici réteg olívaolajjal.
És hogy meddig áll el?
Fogalmunk sincs róla, sose vártuk még meg 
a "szavatossági ideje" végét!   :)))


2013. október 19., szombat

Máglyarakás


Engedve az Olvasói nyomásnak,
(a Sógorasszony nyár óta szeretne hozzá útmutatót :)))
jöjjön ennek a mennyei finomságnak is a receptje! :D
Hozzávalók:
-4 nagyobb alma
-15 dkg darált dió
-20 dkg mazsolás kalács (ha nincs, megteszi a vajas kifli is + mazsola)
-5 tojás-különvéve a fehérje és a sárgája!!!
-5 dl tej
-5 dkg vaj
-15 dkg vaníliás cukor
-0,5 dl vanília aroma vagy rum
-3 ek hősibarack lekvár
-vaj (vagy inkább zsír) és édes morzsa-a sütőedénybe
A tejet a cukorral, a vanília aromával és a vajjal 
melegedni teszem-de csak langyosra!
Egy sütőedényt kizsírozok és az édes morzsával beszórom. 
A kalácsot kis kockákra vágom, belenyomkodom a tálba 
és rálocsolom a langyos tejet-soknak tűnhet, 
de mind fel fogja szívni a kalács!
Megszórom a darált dióval, a meghámozott almákat 
szintén kicsire vágom, ezt rápakolom a dióra és az egészet 
előmelegített sütőbe teszem, 180 fokon, légkeveréssel, 20 percre. 
A tojásfehérjéket közben habbá verem, 
hozzáadok 3 ek hősibarack lekvárt;
ezt az almák tetejére kenem és visszateszem a sütőbe 
még 5 percre, míg a hab aranysárga lesz.
Tálalásnál lehet hozzá kínálni még lekvárt, 
de ha időnk engedi, készíthetünk mellé  
Sok sikert az elkészítéséhez, Sógorné!

Na, ennyit arról, hogy a mostani hétvégén 
semmit a világon nem fogok csinálni! :DDD


Rusztikus húspástétom-mert Anyukám Mondta... :D

...hogy nem dobunk ki maradékot
(na jó, sokszor igen, de ez most nem az az alkalom lesz :)!
Tehát, tegnap azzal búcsúztam, hogy
Menni kell, 
http://www.anyukammondta.hu/etterem.png
Fotó: az Anyukám Mondta hivatalos honlapjáról
Közel 10 éve járunk hozzájuk
(akkor már/még sarok-pizzéria voltak);
meg is beszéltük este a  volt "Főpincér" Úrral :D :D :D,
hogy akkora változásokon mentek keresztül 
ezalatt az idő alatt, hogy az, aki az Anyukám Mondtába
kezdett "csak" járni, el sem tudja azt képzelni!
Ja, a változások jó irányban haladtak,
a szó legjobb, legprofibb értelmében!!!
Csak és kizárólag a legnagyobb tisztelet van Irányukban!
(Na, de annak a házi készítésű, abált/posírozott? savanyúságnak 
a receptjét csak ki fogom valahogy kísérletezni itthon
-pont, mint a Panna cottájukat! :))) 

Sült paprika-savanyúsággal; majd azt is megírom. :)
 Tehát a történet onnan folytatódik, hogy maradt a tányéromon 
egy kis darabka kemencében sült csülök 
(rozmaringos sült krumplival, -szalonnával, 
-fokhagymával, -hagymakarikákkal tálalták...mmmmm),
de csak azért, mert előtte savanyú káposztás báránylevest is ettem, 
rozmaringos tejföllel és házi kenyérrel...az is mmmmm!
(ja és egy "kupica" világbékét, levezetésként
-rá nem tudok jönni, mi volt benne pluszban :)
A maradékot hazahoztam és nagyon ügyesen felhasználtam. :)
csak most harmadoltam a hozzávalók mennyiségét. 
Remélem, méltó ételbe került 
a fantasztikus vacsora maradéka! :)


2013. október 17., csütörtök

Csípős kihívás-első részeredmények :D

Emailt kaptam ma, méghozzá rögtön kettőt!
Az elsőt db-től:
1. kör
Az 1. számú versenyző ( a gasztroblogger) paprikáját már 
Szépen fejlődik a növényke.



A 3. számú versenyző (db) a mellékelt képekkel nevezett, 
amit a versenybíróság a levéltetvek miatt először csaknem diszkvalifikált, 
végül a permetezések után mégis elfogadott. 


A 3. számú versenyző Nagyinál parkoltatja a paprikáit!

A 2. számú versenyző (da) nevezése még várat magára, 
így az egyes és a hármas ügetnek az élen, 
fejhosszal az egyes vezet az első kör harmadánál.

A másodikat da-tól (a kicsitől :), 
közvetlenül az első levél érkezése után:
Kis késéssel, de becsatlakozok én is. :-)



Kedves nézőink, máris megállapíthatjuk, 
 hogy az istálló titkos favoritja az első futam közepére 
orrhosszal átvette a vezetést. 
Az egyes és a kettes továbbra is fej-fej mellett üget. (db)
Vagy hajtja a sereget! :D :D :D



Tehát, a levéltetűvel én is megküzdöttem, 
de egy pár "szisszentés" után ismét régi fényében 
tündököl a paprikám!
Csak hát pont az a bajom, hogy úgy is néz ki, 
mint amikor megkaptam, 
pedig napos helyen van és locsolom is!
(Mint az állat :))) 

Tiszta szégyen, hogy a gasztroblogger 
leendő alapanyaga a legkisebb! :)))


2013. október 16., szerda

Tócsni

Tócsni, burgonya puffancs, macok, lapcsánka, lepcsánka, 
recsege, lapótya, matutka, toksa, cicege, tócsi, kremzli,
gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, 
harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, 
pacsni, dödölle, krumplilepény, placki, berhe, prósza, bere...
és mehetünk tovább is, külföldre:
Svájcban rösti,
Angliában hash brown,
Svédországban rarakor,
Lengyelországban placki,
Csehországban bramborák és babagudovica,
a zsidó konyhában latke, hremzli vagy latkesz.
A változatok pedig szinte megszámlálhatatlanok:
a krumplit ízesíthetjük hagymával,
fokhagymával, szalonnával, tepertővel,
de a krumpli helyett is használhatunk
más alapot: zöldségeket, gombát...
Félig-meddig vendég poszt következik, 
lehet találgatni, ki az alkotó! :)))
 Hozzávalók:
-1 kg  krumplihoz
-1 közepes fej vöröshagyma
-4-5 szál újhagyma
-metélőhagyma
-4 egész tojás
-8-10 ek liszt-a krumpli fajtájától függ
-só
-bors
-szárított petrezselyem
-6 gerezd fokhagyma (több-kevesebb, ki mennyire szereti)

a fokhagymás tartármártáshoz:
-1 gerezd fokhagyma-átnyomva
-metélőhagyma-ízlés szerint
A krumplikat megpucolta, megmosta 
(én adagolható méretűre vágtam Neki),
a vörös- és fokhagymával együtt nyersen lereszelte
Azt mondta, nehéz munka...adtam volna a kezébe a reszelőt! :)
(hozzáfűzendő, hogy szerintem ízlés dolga, ki milyen 
lyukú reszelőn reszeli le-kinek hogy szimpatikusabb); 
belekeverte a többi hozzávalót
(az újhagymát összevágtam Neki én),
ízesítette (egyedül!).
Innen átvettem a sütő szerepét,
mert közben Ő táncol, énekel, forog, mozog
és nem szerettem volna, ha a forró olaj rajta landol. :)
Nagy méretű evőkanállal szedtem a masszából, 
óvatosan a középforró 
olajba csúsztattam és mindkét oldalát alaposan átsütöttem. 
Az olajból kivéve, mindenképpen papírtörlőre szedem
-nem jó az, ha tocsog az olajtól.
Száraz fehér borral is kiváló! :)))
Ízesíthetjük, akár mint egy lángost: tejföllel, fokhagymával, ketchuppal, sajttal. 
De akik szeretik az extrémebb változatot, készítsék a masszát fűszer nélkül 
és fogyasszák a készételt lekvárral vagy porcukorral- úgy is nagyon ízletes! 
 

2013. október 14., hétfő

Sütés nélküli almás


...és Apósom évről-évre mind jobban szórakozik,
amikor még ennyi évet kívánunk Nekik! :)
Na jó, azért tényleg nem kevés ez, még gombócból sem!
Rendeltünk azért tortát is -orosz krémet-,
mert az meg az Anyós pajtás kedvence,
viszont egy gasztroblogger meny sem mehet
üres kézzel! ;)
 
Hozzávalók:
-1,2 kg (1 kg tiszta súly) alma, de függ a tepsi magasságától
-20 dkg kristálycukor
-3 csomag pudingpor (most karamell ízű-és nagyon finom vele!)
-5+3 dl víz
-0,5 kg szögletes háztartási keksz
a csokimázhoz:
-15 dkg cukor
-2 ek cukrozatlan kakaó
-3 ek víz...ezeket összefőzöm és belekeverek
-2,5 dkg vajat.....a kihűlt süteményre öntöm
vagy
-2-3 csomag ét tortabevonó (tepsi-méret függő)

Az almát meghámozom, kicsumázom és vékonyabb
szeletekre vágom. 
Nagyobb fazékba rakom, 5 dl vizet és a cukrot ráöntöm,
jó félpuhára főzöm-jobban szeretjük így, mint szétfőve.
A pudingot 3 dl vízzel kikeverem, az almához öntöm,
ami azonnal be is sűrűsödik!
A tepsi alját keksszel kirakom, az almát elsimítom rajta,
a tetejére ismét keksz kerül.
Közben gyöngyöző vízben melegedve készül a tetejére
a csokimáz is!
Legalább egy éjszakára hűvösre kell tenni, ezalatt
ugyanis a keksz megpuhul, a csoki megköt a tetején
és így fogjuk tudni csak szépen szeletelni!
És hogy mi lett a maradékok sorsa?
(Mert hogy maradék mindig van. :)
Hát ez...ami a nagyban, itt a kicsikben! :)