Oldalak

2015. május 24., vasárnap

Fehérspárgás burgonyakrémleves

A spárgavirágúak rendjének és a spárgafélék családjának
legismertebb és gazdaságilag legjelentősebb képviselője
a közönséges spárga, amely élelmiszerként hasznosul
-más fajait dísznövényként termesztik.
Magyarországon általában két fajta kapható: a zöld- és a fehér változat.
A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont
magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.
Nagyon finom és egészséges!
Hozzávalók:
-1 köteg klasszikus, fehér spárga
-6 közepes fej krumpli
-2-3 szál póréhagyma-leginkább a fehér része
-olaj
-vaj (igazi :)
-só
-bors
-húsleves, vagy zöldség alaplé
-1 nagy doboz (3 dl), jó minőségű tejföl, vagy 2,5 dl tejszín
 (ki, minek szereti jobban az ízvilágát)
-petrezselyem zöld
-kakukkfű
+kétszersült szeletek olívaolajjal megkenve és pásztorsóval megszórva

Az egész fehér spárgás történetnek a lényege,
hogy a sípok alaposan meg legyenek hámozva,
ellenben fás és/vagy keserű lehet az étel!
(A zöld változat zsengébb, azt sokszor nem is kell pucolni.)
Tehát a sípokat deszkán meghámozom
(így a legjobb), mégpedig a fej alatt kb.
1 centivel kezdve (a fejet soha nem kell hámozni),
aztán pedig a végét (2-3 cm-nél) letörni
(erre sincs szükség)
-ha ezeket a dolgokat betartjuk, rendben lesz
már az első, spárgával való találkozásunk is! :)
 A hagyma fehér részét levágom, folyó víz alatt
alaposan átöblítem, majd vaj és olaj keverékén
dinsztelem.
A krumplit kis kockára vágom, a spárgát (a fejek kivételével)
beletöröm az alapba, fűszerezem, levessel felöntöm,
majd puhára főzöm (kb. fél óra).
Ekkor hozzáöntöm a tejfölt, a botmixert ráengedem
és teljesen pürésítem
-ha szükséges, ekkor lehet még pótolni a folyadék mennyiségét,
hogy éppen milyen sűrűre szeretnénk.
A levest visszateszem a tűzre, beledobom a spárga fejeket
és készre főzöm az egészet.
Gyorsabb végeredmény érhető el, ha a fejeket külön
(az alapléből kivéve egy keveset) főzzük meg
és csak a tűzről levéve adjuk a leveshez!
Ha nem sikerül teljesen friss spárgát vennünk,
(felénk ilyet azért ritkán kapni :)
éjszakára állítsuk egy kis vízbe a sípokat,
reggelre egészen felhasználható állapotba
fognak rendelkezésre állni! :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése