2014. február 16., vasárnap

Görög sült, avagy az én ál-gírosz-tálam :)

"A gírosz egy forgatásos eljárással készített görög húsétel,
mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik.
A szó eredeti verziója, a török döner („forgó”) szóra
vezethető vissza, a gírosz ennek a tükörfordítása.

A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó-,
vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez.
Egy forgó berendezésre rakják a húscsíkokat
és az átsült részeket levágják.
Népszerű feltét a vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka,
erős paprika, sült burgonya, többféle szósz és öntet,
mint a dzadzíki.
Magyarországon a görög ízesítéshez hasonlóan szolgálják fel az ételt.
Kiegészülhet különböző savanyúságokkal és öntetekkel;
a sült burgonya Athénban és környékén jellemző."
(Forr.:Wikipédia) 
Hozzávalók:
-20 db csirkecomb-filéhez (finomabb ez megsülve, mint a mell filé)
-1 tasak K. görög sültek fűszerkeverék
-só, bors
-pici zsiradék a hús alá
Ehhez ugye nincs sok kérdés
-előmelegített sütő, 180 fok, légkeverés, 1 óra.
És ez is egy pont olyan összeállítás,
ahol több idő elkészíteni a körítést,
mint magát a főszereplő húst
-de megéri! :)
Hozzá természetesen tzatziki,
(4 kígyó uborkából,
4 dl görög joghurttal és
2 tasak K. Tsatsiki sal.öntettel) 
orosz káposztasaláta
(1 közepes fej édes káposztából,
2 nagy sárgarépával,
sóval, cukorral, ecettel, olajjal)
 
(csak mert az egyik kedvenc gyors helyünkön
ilyet is adnak mellé 
és ha nem adnának, simán reklamálnánk! :))) 

és sült hasábburgonya jár.
Meg egy pár darab Cornichons uborka
-ez van! ;)))
 

2 megjegyzés:

  1. Imádom, nagyon gazdagon, tartalmasan készíted! :) Dehát így az igazi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!
      Én krumpli nélkül (a salátákkal-mi mással :), a maradék 2/3-ad vegyesen eszi! :)))

      Törlés