2014. augusztus 15., péntek

Palócleves

 ...és sajnálom (nem is :), de nem autentikus a recept!
Egyrészt nem jutok bárányhúshoz (nem is töröm össze magam miatta :), másrészt ismét este főztem, akkor meg már kinek van kedve órákat a gáz mellett állni? Nem? De! :)))
 "Bizonyára sokan hallottak már a palóc levesről. Az étel eredetileg nem a Palócföldről származik, bár némi köze azért van a palócokhoz: annyiban, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták az egykori István Főherczeg Szállodában Pesten; Gundel János készítette az általa igen tisztelt író számára az első palóc levest 1892-ben, aki ugyancsak szerette és tudta élvezni az asztal örömeit, s gyakorta megfordult barátaival a szálloda különszobájában. Azon a bizonyos téli estén az ünnepi vacsora fényes vendégei, kik magánfogatokkal vagy fiákeren érkeztek, első fogásként az újonnan kreált levest kapták. Persze mindenki félszemmel Mikszáthot figyelte – az eledel keletkezésének híre hamar elterjedt –, mit szól a múzsa az újfajta leveshez. Nos, az író kétszer is szedett a tálból, s bizonyára nem csak udvariasságból. Pedig receptjében és készítési módjában nincs semmi úri rafinéria, amint el is várjuk egy ilyen paraszti elnevezésű, egyszerű levestől."
Én sem cifráztam túl! :)
Két dolog biztosan más az eredeti recepthez képest: az egyik a hús, a másik, hogy most tejszínt is öntöttem a levesbe.
Ez van! :) 
Hozzávalók:
-70 dkg csirkecomb-filé
-2 db közepes méretű vöröshagyma
-2 ek mangalica-, vagy libazsír 
-csemege paprika 
-őrölt kömény
-2 db babérlevél
-tengeri só
-darált bors   
-90 dkg zöldbab :)
-2 nagyobb gerezd fokhagyma
-6 db közepes méretű krumpli
-2 csokor friss kapor
-2,5 dl tejszín (nem főző!)
-2,5 dl tejföl
Kevés zsiradékon az apróra összevágott vöröshagymát megdinsztelem, a tűzről levéve rádobom a felszeletelt fokhagymát, fűszerezem és belekerül a harapható méretűre összevágott hús.
Viszonylag nagy tűzön sütöm át (rövid idő alatt majdhogynem készen is lesz), majd beleöntöm a kockára vágott krumplit és zöldbabot, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi és készre főzöm
(ne főjenek szét benne a zöldségek!). 
A tejfölt kikeverem a tejszínnel, ráöntöm a levesre és elég ha egyet forr a remekmű, ugyanis (mint észrevehető :) nincs benne semmilyen sűrítőanyag.
Lehet is burkolni! 
2-3 tányérral :)))
És időközben nem csak én estem szét, de a blog szövegszerkesztője is. :D :D :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése