2017. június 3., szombat

Zöldspárga krémleves

A spárgavirágúak rendjének és a spárgafélék családjának
legismertebb és gazdaságilag legjelentősebb képviselője
a közönséges spárga, amely élelmiszerként hasznosul
-más fajait dísznövényként termesztik.
Magyarországon általában két fajta kapható: a zöld- és a fehér változat.
A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont
magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.
Nagyon finom és egészséges!
Hozzávalók:
-1 kg zöld spárgához
-1 nagyobb fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-2 liter csirke-, vagy zöldség alaplé
-2 dl (rendes :) tejszín
-vaj
-nagyon jó minőségű olívaolaj (ez az a szép zöld színű, a tetején :)
-só
-frissen darált bors
-1 ek étkezési keményítő (ez akár el is hagyható, ha kevesebb folyadékkal öntjük fel)
-friss eper, ízlés szerinti mennyiségben
A spárgák végét letöröm (ahol adja magát...és ne sajnáljuk,
mert a legvége fás, az nem igazán ehető) és letöröm még a
felső részét is (azt is ott, ahol engedi-ezt félreteszem),
leöblítem, darabolom.
Kevés vaj és olívaolaj (ide jó az extra szűz is) keverékén megdinsztelem
az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát,
felöntöm levessel, beledobom a spárgát és puhára főzöm.
Ezután beleengedem a botmixert, simára turmixolom,
hozzáöntöm a tejszínt, beleteszem a spárgák fejét is
és kb. 10 perc alatt készre főzöm a levest...
a legvégén keverem bele (kevés hideg vízben elkeverve)
a keményítőt, amivel már csak felfőzöm.
Mellé (vagyis inkább bele) friss, feldarabolt eper került
és nagyon jó fajta olívaolaj
...nagggyon finom lett. :) :) :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése