Oldalak

2025. május 11., vasárnap

Juhtúrós leves, avagy a Bryndza demikát

A demikát a szlovák konyha régi, hagyományos
étele, amelyhez szintén egy ottani specialitást,
a Bryndzát használják a készítés során.
(Szlovákiában levédett a Bryndza név.)
 
Aki a juhtúrós sztrapacskát szereti,
az garantáltan ezt is nagyon fogja.
Hozzávalók (csészében 6 főre):
-3 rúd (3 x 100 gr) juhtúró/Bryndza
-3 közepes fej vöröshagyma
-3 evőkanálnyi zsír, olaj (ki, mit szeret)
-3 nagy méretű krumpli
-1 kk csemege paprika
-1 kk őrült kömény
-kevés frissen darált feketebors
-só...ezzel csínján, a juhtúró miatt
-1 közepes doboz tejföl
-1,5 liter víz
 
tálaláshoz, díszítésnek:
-egy kis friss, szeletelt metélőhagyma, vagy újhagyma
vagy
-kisütött, darabokra vágott bacon szalonna
vagy
-pár darab a főtt krumpliból
vaaaaagy
-sztrapacska (csak hogy autentikus legyek)
 
Zsiradékon a felkockázott hagymát dinsztelni kezdem.
Ha már puha, lehúzom a hőforrásról, hozzáadom
a paprikát, a fűszereket, a szintén felkockázott
krumplit, plusz kezdetnek annyi vizet, amennyi ellepi
az egészet.
A puhára főtt krumpliból kiszedhetünk pár
evőkanálnyit a tálaláshoz, ha ezzel tálaljuk majd.
Ha a krumpli teljesen puha, hozzáadom a juhtúrót és
a tejfölt is és beleengedem a botmixert.

Ekkor fogom plusz vízzel a sűrűséget beállítani
(nagyjából 1,5 liter lesz).
Levesbetétnek pedig -ami a ház Urának szintén meglepetés-
SZTRAPACSKA került bele.
 
Köszi, Enca! 😘

2025. május 2., péntek

Tejszínes, fokhagymás garnéla


Hozzávalók 2 főre:
-40 dkg fagyasztott, konyhakész garnéla
-1 ek olívaolaj
-1 ek vaj
-4-6-8 gerezd fokhagyma (nálam inkább a 8 a nyerő)
-pár tekerésnyi darált chili (mennyire bírjuk az erőset)
-1 dl jó fajta fehérbor
-frissen facsart citromlé
-2 dl tejszín
-só 
-pici frissen darált feketebors (opcionális, a chili miatt)
-1 kis csokor friss petrezselyem
-25 dkg Barilla Taliatelle, - Bavette, de a Spagetti is kiváló

Nagy fazékban vizet forralok, olyan sósat, mint a
tenger vize és fog keményre főzöm a tésztát.
Nem kell olaj a vízbe!
Soha!

Olívaolajat és vajat teszek egy serpenyőbe, ehhez adom
a chilit, a szeletelt fokhagymát és közepes hőn párolni
kezdem.
Én úgy szeretem a fokhagymát, ha még van egy kis
tartása.
Ezek után kerül bele a garnéla, majd szépen,
sorban, egymás után a bor, a tejszín, a felszeletelt
petrezselyemzöld, só, bors, citromlé és 1-2 percre
főni hagyom az egészet.
Mire a tészta megfő, ez is elkészül.
Mennyország.

Remulád mártás (Sauce Remoulade)

A francia eredetű remoulade-mártás leginkább
tengeri ételekhez illik, de szinte minden rántott
fogás mellé kiváló.
Továbbá tökéletesen illik salátaöntetekhez,
grillezett hús- és halételekhez, fondue-höz,
vagy mártogatósnak, nyers zöldségekkel is.

Hozzávalók:
-2,5 dl MAJONÉZhez
-1 kis csokor friss petrezselyemzöld
-2 szál újhagyma (de kiváló a snidling, fehérhagyma, mogyoróhagyma is, ha éppen nincs újhagyma)
-1-2 gerezd fokhagyma (attól függően, hogy mennyire szeretjük, vagy mennyire szeretnénk erősnek)
-1-2 tk friss citromlé (kóstoljunk)
-1 tk Worcestershire szósz
-1 tk füstölt (csípős) fűszerpaprika
-1 tk mustár (akár magos, ha szeretjük)
-só
-pici frissen darált bors, vagy aki szereti a csípőset, annak Cayenne bors
 
A munka dandárját most is a késes robotgép
fogja elvégezni, ugyanis ezzel a legegyszerűbb
dolgozni.
A robotgép táljába teszem a nagyjából összetépett
petrezselyemzöldet, újhagymát, fokhagymát és
durvára aprítom (nem kell pépesre).
Tálba kiöntöm és hozzákeverek minden további
belevalót, közben kóstolom.
Ennyi.