Oldalak

2025. október 26., vasárnap

Tojásos, tonhalas pástétom

 
Hozzávalók:
-5 db tojás (6 db lett volna, de egyet sikerült megennem🙈)
-2 db 160 gr-os olívaolajban eltett tonhal konzerv (6 db tojással is ennyi)
-5 nagyobb savanyú uborka 
-5 púpos ek majonéz
-só
-frissen darált fekete bors 
 
A tojásokat 10 percesre megfőzöm,
hideg vízben kihűtöm és folyó víz alatt
megfosztom a burkolatuktól
(így tökéletesen lejön a héja).
 
Ezeket nagyobb tálban krumplinyomóval
összetöröm (viszonylag durvára), majd
hozzákeverem a tonhalat az olajával
együtt, az apróra összevágott uborkát, a
majonézt, sózom, borsozom (kóstolok)
és lehet is az asztalra tenni.
Hozzá leginkább pirítós illik, de ki, mivel
szereti, azzal fogyassza.
Nagyon finom és egészséges.

2025. október 23., csütörtök

Zöldséges karfiolleves

...az egyszerűség és a gyorsaság jegyében 

Most már tényleg elérkezett a sűrű,
krémes, melengető ételek, ezen belül is
az őszi-téli levesek ideje.
 
Hozzávalók kb. 4 liter leveshez:
-1 közepes fej karfiol
-2 nagyobb fej vöröshagyma
-6 közepes darab krumpli
-6 kisebb darab sárgarépa 
-1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy szárított)
-só
-frissen darált feketebors 
-életízesítő, vagy ízvarázs
-2 púpos ek étkezési keményítő
-1 liter tej
-víz, amennyi szükséges még a sűrűség beállításához
 
Ez a leves most valamennyire maradékmentő
jelleggel készült el, ugyanis ismét savanyúság
eltevés volt kis konyhámban és maradt minden
hozzávalóból egy kevés, így viszont adott volt,
hogy mi lesz a hétvégi menü levese.
Jó, hogy maradt alapanyag, a leves valami
elképesztően finom...simogató, mint a bársony.
 

És akkor a recept.

 2 nagy fej vöröshagymát félfőbe-, majd szálasra
vágok és kevés olajon dinsztelni kezdem.
Közben összevágom a sárgarépát és a krumplit,
a karfiol ugye már rózsákra van szedve, ezeket is
a hagymára dobom, majd pár percig az egészet
összepárolom.
 
Fűszerezem, ízesítem, felöntöm annyi vízzel,
amennyi kényelmesen ellepi a zöldségeket és
puhára főzöm.
Ezek után öntöm rá a tejet és a kevés vízben
elkevert keményítőt, majd amikor egyet forrt,
még annyi vizet, amilyen állagot el szeretnék
érni...most a kifejezetten őszi, sűrűbb állag
volt a cél.
Kóstolok és ízesítek még, aztán lehet is tálalni.

2025. október 19., vasárnap

Cékla savanyúság

A cékla az a zöldség, amit szinte felnőtt
fejjel szerettem meg, akkor és úgy, ahogy
én elkezdtem kísérletezni az elkészítésével.
Ugyanis ez a savanyúság az egyetlen, amit
nem voltam képes megenni, csak mert az
iskolai menzás étkezések alkalmával szó
szerint erőltette a napközis tanár, én pedig
hosszú évekig ki nem állhattam.
Azóta változott a helyzet, szinte minden
formában szeretem, a levét, levesben,
savanyúságban, nyersen, vagy éppen főve.  
 
Hozzávalók:
-cékla, tetszőleges mennyiségben
-1 zacskó Haas Quittin uborka tartósítóhoz
   -2 liter víz
   -3 dl 10 %-os ecet
   -10 dkg cukor
   -50 gr só (2 púpos ek)

A tetszőleges mennyiséget azért írom, mert soha
nem tudom kiszámolni, hogy miből, mennyi
üveg lesz, ezért veszek, amennyit veszek, majd
miután megpakolom az üvegeket és kiszámolom
a rá való lé mennyiségét, adott a hozzávalók
mennyisége is.
A tartósítóról pedig annyit -de ezt is írtam már-, hogy
nekem így biztos az eltevés -sokba kerül az
alapanyag és túlságosan szeretjük a savanyúságokat
ahhoz, hogy kiöntözzem, ha megromlik.
Pont.
 
Az elkészítés nagyon egyszerű.
A céklát nagy fazékba teszem fel főni, héjával együtt,
sóval és egy nagyon pici ecettel.
 Addig főzöm, amíg a kés már éppen belemegy;
jobban szeretjük, ha egy kicsit még ress.
Ha van annyi időm, akkor a vízben hagyom kihűlni,
ha nincs, akkor kiszedem belőle, ezek után pedig
kesztyűs kézzel bánok vele.
 
Meghámozom, tetszőleges méretűre és formájúra
felvágom, üvegekbe pakolom, leszorítót teszek
mindegyik tetejére és miután kiszámoltam
a rá kerülő lé mennyiségét, azt a leírás szerint
elkészítem, forrón az üvegek tartalmára öntöm,
lezárom és miután kihűltek, mehetnek a helyükre.
Ezzel e felöntőlével nem kell dunsztolni semmit.
Nagyjából két hét elteltével lehet fogyasztani.
Nagyon finom!
😊 
És vannak még céklával készült
receptek a blogon! 
Egy kis okosság 
A cékla (más néven céklarépa, ritkábban vörös répa)
régóta ismert salátanövény.
Ugyanennek az alfajnak egy másik változata
A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető,
hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket
külső szabadgyökök támadásától védik.
Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző,
a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait
szabályozza.
Továbbá a céklalében megtalálható tápanyagok
csökkenthetik a magas vérnyomást, javíthatják
az állóképességet, illetve a máj működését is.

2025. október 5., vasárnap

Vegyes, darabos savanyúság

Természetesen ebből is készült nagyjából annyi üveg,
mint a csalamádéból.
Ezt egy kicsit jobban variáltam, lett, amibe került
csípős paprika, egészben, lett, amelyikbe chili került,
darabolva, lett amibe került hullámosan szeletelt uborka
és sárgarépa, lett amelyikbe uborka egyáltalán nem is
került...az itinert a Királylány adta.
😀
 
Hozzávalók 1 adaghoz:
-3-3,5 kg nettó súlyú zöldség (amiket szeretünk), ezek nálam vegyesen
   karfiol
   sárgarépa
   hagyma
   berakni-, vagy kovászolni való uborka
   csípős- és chili paprika
 
-babérlevél
-egész fekete bors
-mustármag
 
-2 liter víz
-3 dl 10 %-os ecet
-10 dkg cukor
-50 gr só (2 púpos ek) 
-1 zacskó Haas Quittin uborka tartósító
    
 Mindenféle méretű üvegbe, mindenféle összetételben
készült savanyúság...a Királylány diktált.
Ezzel pont annyira kevés a dolog, mint a csalamádéval.
Itt is alaposan megtisztítok mindent, mérek és darabolok
(vagy fordítva, mindegy).
Az első körben rétegezve került az alapanyag az üvegekbe,
ezek lettek a színesek, második körben uborka már nem
került az üvegekbe...ez is kérés volt.
Nekem mindenhogy gyönyörű látványt nyújt.
 
Savanyúság eltevésnél is felfelé kerekítem a tartósító
mennyiséget, inkább maradjon lé, mintsem, hogy kevés
legyen.
Egy kis segítség...ha tele van pakolva egy üveg,
a bele kerülő lé mennyisége nagyjából az üveg űrtartalmának
a fele, tehát 720 ml-es üveg esetében 3,5-3,7 dl.

Közben vizet forraltam (nagyon nagy fazékban😀), majd
ebbe belekerült a só, a cukor, az ecet és a tartósítószer.
Az előkészített üvegek mindegyikébe (mert ezekkel szeretjük)
kerül babérlevél (720 ml-es üvegbe 1 db, nagyobbakba több),
kevés egész bors és nagyjából egy fél kk mustármag.
Itt, miután mosva és darabolva volt minden, tetszőlegesen
kiadagoltuk az üvegekbe.
Második körös eltevés.
A megpakolt üvegek tetejére leszorítót teszek (mindig),
ezzel elkerülöm, hogy a lé fölött úszkáljon bármi is és
megbarnuljon.
Az elkészült forró savanyúság lével felöntöm mindegyik
üveget (majdnem peremig), fedőt teszek rájuk és ezek is
pihennek addig, amíg kihűlnek és már el tudom pakolni
a helyükre.
Ez volt az első kör.
Dunsztolni egyáltalán nem kell ezzel a lével.
 Bármilyen zöldséggel rakhatunk el savanyúságot,
amit csak szeretünk és/vagy amiket a boltokban, piacon
(akinek kertje van, onnan) be tudunk szerezni,
határt csak a képzeletünk szabhat.

Csalamádé

Ismét eljött a savanyúságos időszak.
Annyira szeretjük ezeket is, hogy nincs mese,
készülnie kell bőven, hogy kitartson jó sokáig.
A mostani eltevésnél volt ám segítségem is, a
Királylány itthon tartózkodott
...és a jó részét Ő viszi majd haza magával.
Hozzávalók 1 adaghoz:
-3,5 kg megtisztított zöldséghez, ami jelen esetben (Nálunk)
   fejes káposzta
   kovászolni való uborka
   sárgarépa 
   karfiol és 
   vöröshagyma
-60 gr só (3 lapos ek)
-35 dkg cukor
-3 dl 10 %-os ecet
-1 csomag Haas Quittin csalamádé tartósító (ez a kedvencem)
A fenti mennyiség felszorzandó, attól függően, hogy mennyi zöldségünk van.
 
Jelen eltevésem (két hétvége alatt összesen) 32 kg nettó
súlyú alapanyag volt, ebből 14-15 kg volt a legyalult káposzta
mennyisége, 6 nagy fej karfiol apró rózsákra szedve került
bele, a többi vegyesen, érzésre, összesen 52 db 720 ml-es üveg.
Csalamádét azért is szeretek berakni, mert annyira nincs
sok dolog vele, annyira gyorsan össze lehet állítani és utána
lehet is hagyni pihenni egy éjszakára, hogy gyerekjáték
az elkészítése.
Szóval, a káposztáról leszedem a felső leveleket, az uborkát
nagyon alaposan, folyó víz alatt átdörzsölöm, majd a két
végét levágom, a répát meghámozom, a karfiolt megszabadítom
a levelektől, a hagymát megfosztom a burkolatától.
Megmérem mindegyik hozzávalót.
Második hétvége.
Mosok mindent, majd egy nagy alkalmatosságban
(gyerekkádban) legyalulom a káposztát, az uborkát, a hagymát,
a sárgarépát (egyforma vastagságúra) és apró, pici rózsákra
szedem a karfiolt.
 
A tartósító mennyiségét felfelé kerekítem, hogy kiadja
zacskónként. Kimérem a belevalókat (cukor, só, ecet), ezt
ráöntöm az előkészített zöldségekre és nagyon alaposan
összekeverem.
Mielőtt éjszakára pihenni hagynám, még egyszer alaposan
átkeverem.
 
Ekkor szoktam mosogatógépben elmosni az üvegeket és a
tetőket, így reggelre készen is állnak a berakásra.
Az egy éjszakányi pihenő alatt pontosan annyi levet fog
engedni az egész, amennyi kényelmesen ellepi majd az
üvegekben lévő csalamádét.
 
Tehát innen már csak az üvegekbe való adagolás van hátra
és a maradék lével való felöntés, amiket miután lezártam,
mehetnek is a kamra polcra.
Azt írtam már, hogy mifelénk ez igen szép látvány?
😊  

2025. október 4., szombat

Török (jellegű) savanyúság, azaz a turşu

Semmilyen különös dolog, vagy
összetevő nincs a mostani eltevésben,
leginkább a szépsége miatt osztom meg
...na és azért, mert Pesten van egy kedvenc
savanyúságos boltom (ahol természetesen
nem csak savanyúságokat árulnak, de én
azért járok oda).
😉
Ha megbontjuk, kicserélem a fotót is.
 
Hozzávalók 5 liter savanyúsághoz:
-1 kisebb fejes káposzta
-fél fej lila káposzta 
-kovászolni való uborka
-1 kisebb karfiol
-hagyma
-sárgarépa
-egész fokhagyma gerezdek (aki szereti)
-1 db közepes cékla
-erős paprika (ez opcionális, csak ha bírjuk)
Ezeken kívül bármit tehetünk bele, amit csak szeretünk, vagy amihez hozzájutunk, pl. zöld paradicsom, kosszarvú paprika, kis dinnye, stb.
Amikhez nem írtam mennyiséget, azokat érzésre adagolom, de maga az 5 literes edény/üveg olyan 3-3,5 kg zöldséget bír el, ezzel számoljunk.
 
a felöntőléhez:
-2 liter víz  
-50 gr só (2 púpos ek)
-100 gr cukor
-3 dl 10 %-os-, vagy 1,5 dl 20 %-os ecet
-1 csomag Haas Quittin uborka tartósító (minden benne van, amitől nem romlik meg a savanyúság)
 
A török savanyúság elnevezés a turşu nevű török
savanyúságot takarja, amely zöldségkeverék
ecetes, sós, citromos lében van tartósítva. 
 Gyakori alapanyagai a káposzta, sárgarépa, paprika,
uborka, cékla és padlizsán és szinte minden étkezéshez
kínálják, gyakran előételek részeként, vagy kiegészítőként.
 
Az eltevéshez -mint írtam fent- Haas uborka tartósítót
használtam, egyrészt, mert az ebből készült 
savanyúságnak nagyon szeretjük az ízét, másrészt,
mert amennyibe a zöldségek kerülnek, biztos, hogy
nem kockáztatok azzal, hogy nincs valamilyen
tartósítószer a lében...így a biztos.
  
És akkor az eltevés...
minden zöldséget hámoztam, pucoltam, mostam,
daraboltam, azaz előkészítettem az eltevéshez.
 
Mivel ezt a fajtát direkt így terveztem eltenni, a
fehér- és a lila káposztát nagyobb méretű kockákra/tömbökre 
vágtam, mert a Török savanyúságokban is így teszik.
A bele kerülő cékláról...természetesen el lehet tenni simán,
a cékla nélkül is, de most ez is szándékos volt.
A többi zöldséget tetszőleges méretűre és formára darabolom.
Az uborka, ha kicsi, maradhat egyben is, ha nagyobbak,
nyugodtan vágjuk hosszában ketté, vagy négyfelé.
 
A felöntőlé -mint írtam- a zacskón leírtak szerint készül.
 
A savanyúság leve pár nap alatt a halvány pirostól a mély
bordóig fog sötétülni...igazi őszi szépség lesz belőle. 
A felöntőlé az, ami különbözik az eredetitől, mert nem
almaecet és citromlé kerül rá.
Nagyjából egy hónap pihenő és lehet is fogyasztani. 
  
Mifelénk (a Királylány és az én vonatkozásomban)
ez gyönyörűséges látvány.
 😊