Hozzávalók:
-2 kg előfőzött, csíkozott pacal
-1 húsosabb csülök, most 1,5 kg-os
-6 gerezd fokhagyma
-1 nagy, vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
-paradicsom
-paprika-helyette mindig csípős pirosarany kerül bele (jobban szeretem)
-1 csövespaprika
-só, ételízesítő,bors,majoranna (3-4 tk),őrölt kömény (2-3 tk),csemege paprika
-zsír, a hagyma alá
A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, 2/3 részig megfőzöm -babérleveles, ételízesítős vízben-; ha a csontról le tudjuk szedni, már elég, ugyanis a pacallal is főzöm még. A főzőlevével fogom a pörköltet felönteni,ki ne öntse senki!
Az apróra vágott hagymát zsíron megpárolom, rányomom a fokhagymát, belekerül a héjától megfosztott -apróra vágott- paradicsom; fűszerezem; mehet bele a pacal és a viszonylag kicsire összevágott csülökhús. Felöntöm a félretett lével + vízzel, ha kell, s lassú tűzön sacc 1,5-2 órát főzöm még.Keverjük át néhányszor, nehogy leégjen. Akkor jó, ha sűrű, ragacsos a zaftja! Tálalhatjuk főtt krumplival, krumplipürével, hagymás törtkrumplival.
"A tűz él. Aki a tüzet figyeli, sosem unatkozik. Az a háziasszony, aki a tüzet szítja, sohasem unja el magát. A tűzhely mellett töltött órákat nem érzi afféle üresjáratnak, mint azok, akik bekapcsolják a villanyszerkentyűt, aztán csak álldogálnak tétlenül. És ha a tűz szítását rábízhatja a csuklójára, a lengő tollak ritmusára még azt is végiggondolhatja, miként igazítsa a családfő ügyeit és dolgait."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése