Oldalak

2025. szeptember 14., vasárnap

Fokhagymakrémleves

Igazi őszi, bekuckózós leves.
Kint esik az eső (végre, van levegő),
bent pedig ez készül...ez is hygge.
 
Hozzávalók:
-6 fej fokhagymához
-só
-olívaolaj
 
-6 kisebb fej vöröshagyma
-6 nagy gerezd fokhagyma
-só
-frissen darált bors
-1 tk szárított kakukkfű 
-2 liter zöldségalaplé (2 liter víz+4 kocka)
-0,5 liter tejszín
-6  lapos kk étkezési keményítő 
 
-toast kenyér
-reszelt sajt 
 
Kezdem az egész fokhagyma fejekkel, amiknek
a felső negyedüket levágom (nem dobom ki a kis
darab fokhagymákat sem, ez is megy majd a levesbe),
egyenként alufóliába rakom, sózom, kevés olívaolajat
öntök rájuk, becsomagolom és 200 fokon 20 perc
alatt (airfryer-ben) megsütöm.
  
Ettől a művelettől krémes, édes lesz a fokhagyma,
kár lenne kihagyni.
 
Amíg ez készül, kevés olajon megdinsztelem a
vöröshagymát (nem kell nagyon kicsire összevágni,
mert a botmixert úgyis beleengedem a végén),
ha puha, rányomom a nyers fokhagymát és a sültet is,
felöntöm 2 liter vízzel, hozzáadom a leveskockát,
sózom, borsozom, fűszerezem és felfőzöm.
Ezek után öntöm bele a tejszínt, botmixerrel
simára keverem a levest és 10-15 percig főzöm, közepes
hőn, hogy még jobban összeálljanak az ízek.
A legvégén öntöm hozzá a kevés hideg vízben elkevert
keményítőt és ahogy felfőtt, el is zárom a hőforrást,
mert ennek ennyi kell csak.
Mellé sajtos pirítós készül, most ez is az airfryer-ben,
200 fokon, 5 perc alatt.
 
Hygge a javából.
😊 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése