fokhagymával és szalonnával
...ami egyébként egy köret, de a kis kecskéknek simán lehet főétel!
...ami egyébként egy köret, de a kis kecskéknek simán lehet főétel!
Az Anyukám éppen el akarta pakolni a hatalmas tál zöld-ség valamit,
amikor beléptem a konyhájába (nem előlem pakolta! :),
azzal a címszóval, hogy adagokban a fagyóba teszi
és ha kell nekünk, vihetünk belőle.
Jó, na de mi ez?
Majd megkérdezi attól, akitől kapta!
(Na de honnan vette akkor a receptet???)
Egy adag elkészítve a gázon hevert (parlagon) -pechére-,
mert ami zöld, arra én alacsonyan repülök rá.
Na szóval, a valami tálalva
-és most csak a tálalás az én művem! :)))
-és most csak a tálalás az én művem! :)))
Hozzávalók:
-1 nagy csomó mángold-levélhez
-2 közepes fej vörös-, vagy lilahagyma
-szalonna
-4-6 gerezd fokhagyma-ki mennyire szereti (Mi nagyon :)))
-só, bors, ételízesítő
-só, bors, ételízesítő
A mángold leveleket csíkokra vágta és sós vízben előfőzte.
A szalonnát felvágta, kisütötte a zsírját és ki is szedte a szalonnát.
Erre került rá a szálasra vágott lilahagyma,
a vágott fokhagyma, pici ételízesítő, bors,
majd a lecsepegtetett mángold és összesütötte az egészet
-a szalonna taréjok mellé kerültek a tányérra.
A mángoldnak -miután félig elő van főzve- már nem kell sok idő,
hogy készen legyen, úgy jó, ha még inkább ress állagú!
Ismét nem hibázott a gasztroblogger Édesanyja,
csak mert annyira finom -fogalma sincs mit- készített,
hogy itthon ültő helyemben lapátoltam magamba
az egész családnak szánt valamit!!!
(Mentségemre szóljon, hogy amikor viszont csokiról van szó,
hősiesen mondok le a részemről és adom azt át
a fennmaradó 2/3-ad számára! :)
Pár szó a mángoldról:
A mángold a disznóparéjfélék családjába, a répaformák alcsaládba
tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla.
Nevezik leveles répának is.
Lágy szárú kétéves növény, az első évben a gyökere és lombozata,
a második évben a magszára fejlődik ki,
azonban mivel konyhai célra leveleit használjuk,
általában az első évben leszüreteljük őket.
Formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít.
Tavasz végén vetik és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket.
Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb.
A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek,
a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.
A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma,
ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav),
foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.
A passzírozott levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül,
hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének
és így télen is „friss” alapanyagot biztosít a főzelékekhez.
Pár szó a mángoldról:
A mángold a disznóparéjfélék családjába, a répaformák alcsaládba
tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla.
Nevezik leveles répának is.
Lágy szárú kétéves növény, az első évben a gyökere és lombozata,
a második évben a magszára fejlődik ki,
azonban mivel konyhai célra leveleit használjuk,
általában az első évben leszüreteljük őket.
Formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít.
Tavasz végén vetik és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket.
Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb.
A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek,
a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.
A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma,
ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav),
foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.
A passzírozott levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül,
hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének
és így télen is „friss” alapanyagot biztosít a főzelékekhez.
Forrás:wikipedia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése