Oldalak

2025. július 3., csütörtök

Csicseriborsó saláta

...
 
Hozzávalók 2 főre:
-40 dkg csicseriborsó konzerv
-1 kis fej lilahagyma
-fél kígyóuborka, vagy 4 kovászolni való, mint most is
-fél kaliforniai paprika
-10 db koktélparadicsom
-1 kis csokor friss petrezselyemzöld
-1 marék madársaláta
-1 marék friss bazsalikom
...de bármilyen saláta kerülhet bele, amit csak szeretünk, pl. bébi spenót, rukkola...
-1 gerezd fokhagyma
-olívaolaj
-só
-frissen darált fekete bors
-fél citrom leve

Az általunk szeretett salátát tálra pakolom, 
a csicseriborsóról leöntöm a levet, leöblítem
és ráöntöm.
A hozzávalókat mosom, tetszőleges méretűre
feldarabolom és ezeket is a tálra pakolom,
szépen, csak mert a szemünknek is kell, hogy
szép legyen a látvány.
 
A fokhagymát bele is nyomhatjuk a dresszingbe
a végén, de vékonyra fel is szeletelhetjük, ahogy
jobban tetszik.

Ha minden együtt van, meglocsolom citromlével
és olívaolajjal.
 
Hozzá kínálhatunk -ha szükséges- bármilyen
pékárut, ciabattát, bagettet, pitát, ahogy ezt is
csak szeretnénk, de önmagában is tökéletes.
Egy kis okosság
A csicseriborsó (Cicer arietinum) egy hüvelyes
növény, népies nevén bagolyborsó.
 Ismert, hogy ősi termesztett növény, legfontosabb
termőhelyei a mediterrán térség, Nyugat-Ázsia és India.
 Magas a fehérje-, kalcium-, vas- és rosttartalma,
ezért is kedvelt alapanyag a konyhában.
 
A csicseriborsó felhasználása sokrétű: 
Hummusz: a legismertebb felhasználási módja a
csicseriborsókrém, a hummusz elkészítése.
Falafel: az olajban sütött csicseriborsó fasírt,
a falafel is népszerű étel.
Levesek, raguk: kitűnő levesbetét, de pörköltek,
raguk alapanyaga is lehet.
Saláták: főve, sütve salátákba is tehető.
 
A csicseriborsó tápanyagokban gazdag, kiváló
fehérje- és rostforrás, sokféle vitamint
és ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a
B9-vitamin, vas, magnézium, kalcium és cink. 
A csicseriborsót érdemes áztatni főzés előtt, hogy
könnyebben emészthető legyen és csökkenjen
a puffasztó hatása.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése