Kiváló kísérője többek között a csevapnak,
vagy a grillezett húsoknak, jól behűtve
tökéletes kánikulai kiegészítő.
Imádjuk.
Hozzávalók:
-4 db kígyóuborkához
-4 nagyobb gerezd fokhagyma
-4 kis-, vagy 2 nagy doboz görög joghurt
-só
-frissen darált bors
-1 csokor friss kapor
-olívaolaj
Az uborkákat mosom, héjastól lereszelem,
majd alaposan sózom és állni hagyom, amíg
bőven ereszt levet.
Akkor egy nagyobb tálba kinyomkodom,
belenyomom a fokhagymát, rávágom a kaprot,
borsozom, hozzákeverem a joghurtot és az
olívaolajat, kóstolom még és ha mindent
rendben találok, tálalom.
Az uborka egyike a legrégebben termesztett zöldségfajoknak,
Indiából került hozzánk. Fajtái közé tartozik a kígyóuborka,
a fürtös
uborka, a csemege uborka, a saláta-, vagy félhosszú
uborka. Az uborka az
egyik legegészségesebb zöldség,
aminek fogyasztásával a hidratációnkat
is segítjük.
Az uborka, régies nevén az
ugorka, a tökfélék családját bővíti.
Kalóriaszegény, sok ásványi anyagot
tartalmazó, népszerű
vitalizáló zöldség, mely hazánkban is elterjedt.
A
kígyóuborka alakjáról kapta nevét és számos nemesített
változata
létezik. Magyarországon a 13. században jelenhetett
meg először a főúri
és kolostorkertekben, majd a paraszti
termesztésben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése