Oldalak

2017. június 4., vasárnap

Bográcsgulyás

A nyár -most már tényleg úgy néz ki- elkezdődött
...és első nyarunk is megkezdődni látszik az új helyen.
Életünk vadi új szakaszát ugyanis pont a nyár legvégével
kezdtük itt és az ősz, valamint a kicsit sem gyenge tél még nem
sok felfedeznivalót hagyott. :)
 Mára viszont minden mozzanatát élvezem/élvezzük a helynek.
Csak egy dolog, pl. a kinti főzésekkel kapcsolatban: annyi
szalonnát sütöttünk már itt
-nem beszélve arról, hogy idén már többedszer főzök
bográcsban (babgulyást, bográcsgulyást, vagy éppen
sima kis paprikás krumplit)-,
amit nagyjából a nagyon sok év alatt amott nem.
Még a kemencét is felavattuk, egy gyors csülök-sütéssel;
(annyi fa ment el, mint a kandallóban 3 nap alatt, -20 fokban :))
fél napig volt bent, lassan sült, isten-király állagú lett.
Arról meg főleg nem beszélve, hogy a lehető összes reggeli
és vacsora a nem kis méretű teraszunkon zajlik
-20 éves álom.
 :D  :D  :D  :D  :D
Csend van, béke, nyugodtság...végre...minden értelemben.
Hozzávalók:
-marha velőscsontok
-marhahús (több féle + csontos is, úgy jobban szeretem-csonttal együtt, összesen kb. 2,5 kg)
-kb. 10 közepes méretű új krumpli
-2 köteg új sárgarépa
-2 köteg petrezselyemgyökér
-1 új zellergumó (+kevés zöldje)
-2 csokor petrezselyemzöld
-1 fej új karalábé
-3 köteg újhagyma
-fokhagyma 
-1 paradicsom (csak megvágva, de egészben hagyva)
-1 egész paprika (ezeket a végén kiszedem belőle)
-mangalicazsír
-só
-fekete bors
-életízesítő 
-2-3 babérlevél
-csemege pirospaprika
-őrölt kömény
-kis üveges sűrített paradicsom (sacc. 0,5 dl)
(került volna bele kelkáposzta is, de pont azt felejtettem ki a kosárból :)
 A húsokat mosom, darabolom,
 a zsírt tűz fölé teszem és 2 köteg szeletelt újhagymát,
valamint 6-8 gerezd szeletelt fokhagymát dinsztelni
kezdek rajta.
(Csak mert 1 köteg hagyma szálanként fog a levesbe
kerülni...nagyon szeretem.)
 A burkolatuktól megfosztott zöldségeket nagyobb
méretűre szeletelem.
 A dinsztelt hagymára kerül a hús és a csontok, amiket
alaposan átforgatok nagyobb tűz fölött, hogy 
már szép színt kapjanak...
ekkor kerül a bográcsba valamennyi kezdeti fűszer
és annyi víz, amennyi éppen ellepi a húsokat.
A jó 2-2,5 óra főzés alatt/után kóstolok és pótolom a fűszereket.
Amikor már minden hús majdnem puha, belekerülnek a
darabolt zöldségek, a kockára vágott krumpli-ezeknek elég (lenne)
3/4 óra, de nagyjából el szoktam főzni a lé nagy részét,
így aztán van, hogy még egy órát is
a tűz/parázs fölött marad a bogrács.
Ahogy fő a levesünk (nagy láng fölött szeretem ezt főzni),
 folyamatosan pótolom a vizet és mielőtt jó 3 óra múlva
teljesen készen lenne, még kóstolok, ízesítek.
Jó sűrű, szaftos, tartalmas legyen a végeredmény.
És utólag bevallom, hogy babgulyást szerettem volna
(végre) főzni, de a Kiskamasz
(aki a babot nem (sem:) szereti, hallani sem akart róla
-ez van akkor, amikor hátrányba kerülünk a kiskorúval szemben.
:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése