...befőzőautomatában
"Nem elírás: a rebarbara az zöldség, még ha
gyümölcsként is ismerjük
-már aki ismeri- és használjuk fel.
Az ismertséggel a legutóbbi időkig volt kis probléma, mert őnagysága is
a világhírű magyar konyha okozta emlékezetkiesés áldozata lett.
Amúgy az emberiség uszkve 4 és fél ezer éve ismeri.
Már az időszámítás előtti kínai gyógyfüves könyvekben is megemlítik,
de a konyhákba csak a 18. századba került be. A mienkbe is.
Érdekes csengésű nevének jelentése nem más, mint: „barbárok gyökere”.
Óriási, sötétzöld levelei szinte bokorrá nőnek, szára pedig a halvány rózsaszíntől
egészen a bíborvörösig színpompázhat.
Nyilván ez is indokolja, hogy sok helyen dísznövényként is termesztik.
A rebarbarának igen alacsony a kalóriatartalma, 100 g-ban mindössze 17 kalória van.
Ám savanykás íze miatt édesítve, túlcukrozva ez nagyon csalóka mérce lehet.
Étkezésre csak a szára alkalmas, a levele mérgező!
A szárat akkor szabad csak leszedni, ha már elszíneződött -ez a szín a fajtától függően
sötét rózsaszíntől egészen a mélyvörösig terjed, de ismert zöld szárú, zöld húsú fajta is.
Túlzott fogyasztása hashajtóhatású.
Várandós és szoptatós kismamáknak fogyasztása nem ajánlott,
mivel egyes vegyületei vérbőséget okozhatnak.
A gasztronómiában háromféle rebarbarát különböztetünk meg: zöld szárú, zöld húsú,
íze fanyar, nagyon savanyú;
piros szárú, zöld húsú,ami savanykás, enyhén kesernyés
és piros szárú, piros húsú, enyhén édeskés ízzel.
Ha vásárolunk, érdemes ellenőrizni a frissességét.
A friss szár lédús, ezért ha körmünket (amikor az árus éppen nem néz oda)
egy óvatlan pillanatban belenyomjuk, halk, hersegő hangot hallunk.
Na, ha ez így összejön, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss.
A rebarbarát legjobb frissen felhasználni.
A hűtőben -nedves ruhába csavarva- 2-3 napig áll el és kétségtelen,
hogy mélyhűtőben sokáig tárolhatjuk, feltéve, ha frissen fagyasztottuk le."
-már aki ismeri- és használjuk fel.
Az ismertséggel a legutóbbi időkig volt kis probléma, mert őnagysága is
a világhírű magyar konyha okozta emlékezetkiesés áldozata lett.
Amúgy az emberiség uszkve 4 és fél ezer éve ismeri.
Már az időszámítás előtti kínai gyógyfüves könyvekben is megemlítik,
de a konyhákba csak a 18. századba került be. A mienkbe is.
Érdekes csengésű nevének jelentése nem más, mint: „barbárok gyökere”.
Óriási, sötétzöld levelei szinte bokorrá nőnek, szára pedig a halvány rózsaszíntől
egészen a bíborvörösig színpompázhat.
Nyilván ez is indokolja, hogy sok helyen dísznövényként is termesztik.
A rebarbarának igen alacsony a kalóriatartalma, 100 g-ban mindössze 17 kalória van.
Ám savanykás íze miatt édesítve, túlcukrozva ez nagyon csalóka mérce lehet.
Étkezésre csak a szára alkalmas, a levele mérgező!
A szárat akkor szabad csak leszedni, ha már elszíneződött -ez a szín a fajtától függően
sötét rózsaszíntől egészen a mélyvörösig terjed, de ismert zöld szárú, zöld húsú fajta is.
Túlzott fogyasztása hashajtóhatású.
Várandós és szoptatós kismamáknak fogyasztása nem ajánlott,
mivel egyes vegyületei vérbőséget okozhatnak.
A gasztronómiában háromféle rebarbarát különböztetünk meg: zöld szárú, zöld húsú,
íze fanyar, nagyon savanyú;
piros szárú, zöld húsú,ami savanykás, enyhén kesernyés
és piros szárú, piros húsú, enyhén édeskés ízzel.
Ha vásárolunk, érdemes ellenőrizni a frissességét.
A friss szár lédús, ezért ha körmünket (amikor az árus éppen nem néz oda)
egy óvatlan pillanatban belenyomjuk, halk, hersegő hangot hallunk.
Na, ha ez így összejön, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss.
A rebarbarát legjobb frissen felhasználni.
A hűtőben -nedves ruhába csavarva- 2-3 napig áll el és kétségtelen,
hogy mélyhűtőben sokáig tárolhatjuk, feltéve, ha frissen fagyasztottuk le."
(forrás)
Hozzávalók 7 db 720 ml-es üveghez:
-2,5 kg rebarbara (tisztítás után valamivel több, mint 2,1 kg)
-3-3 ek cukor
-citrom
-fél-fél darabka fahéjrúd
-2-2 szem kardamom mag
-3-3 tekerésnyi szerecsendió
-víz
Kezdem azzal, hogyha nem az első szedésekből
szerezzük be a rebarbarát (ami még vékony, zsenge),
akkor mindenképpen meg kell szabadítani a külső
héjtól a szárakat!
Miután meghámoztam mindet, citromos vízbe
kerülnek és így is hagyom őket egy kis időre.
Eközben előkészítem az üvegeket, leszorítókat,
tetőket, fűszereket, citromokat.
Mindegyik üvegbe citromkarika kerül,
a rebarbarát harapható méretű darabokra vágom,
elrendezem az üvegekben, erre adagolom a fűszereket,
majd a cukrot, felöntöm vízzel és rájuk kerül
a leszorító is (ezáltal a lé végig ellepi a befőtteket).
Miután a tető is rajtuk van, mennek az automatába
dunsztolódni, 100 fokon, 30 percre.
(Remélem, hogy ez elegendő lesz nekik!)
Lesz majd még egy köröm a rebarbarával, csak mert
a piacon egy nénitől berendeltem jó nagy adagot belőlük,
úgyhogy amint megérkezik a szállítmány, jövök
egy régi nagy kedvenccel! :)
Okosítás és szépítés után mennek a kamra polcra
...viszont most nem vagyok biztos abban, hogy télig
ki fogom bírni, hogy meg ne kóstoljam, úgyhogy
szerintem nemsokára jövök az élménybeszámolóval!
Ja és a blogon egészen jó rebarbarás
receptek találhatóak! ;)))
Update 2018.06.29...ebből már az eltevésekor hűtőbe tettem egy üveggel, mert nagggyon szeretem a rebarbarát (én...a 2/3 nem annyira)...most bontottam ebből is egy üveggel! 😍
A gyümölcs állaga tökéletes (nem ment szét, egyáltalán), viszont kevésnek találom a 3 ek cukrot is és a citromot is, ezeken jövőre emelek...minden más marad! 😀
A gyümölcs állaga tökéletes (nem ment szét, egyáltalán), viszont kevésnek találom a 3 ek cukrot is és a citromot is, ezeken jövőre emelek...minden más marad! 😀
en nagyon szeretem nekem is van a kertembe tiz nagy bokor befőt es finom lekvart keszitek belőle nagyon szereti a fel arnyekos hejet mindenkinek ajanlom ősszel lehet a tővet szaporitani harom negy fele szet szedni ovatosan
VálaszTörlés