2014. december 29., hétfő

Borsodi madárka

Mielőtt elkezdtem az év végi jól megérdemeltet,
még felmentem a Szakácsunkhoz és kikönyörögtem
Tőle ennek a királyságnak a receptjét!
(Mert hát nem annyira könnyű a profi(k)tól
bármiféle praktikát is kicsikarni! :)))
Szépen lassan, lépésről-lépésre, (hogy megértsem :)
elmagyarázta, hogy készül-most én is így teszek! :)
(Csak ki ne hagyjak valamit! :)))
Hozzávalók:
-6 szelet sertés comb ( !!! :)))
-30 dkg kolbászhús (nem nagy munka, tölteni sem kell, úgyhogy neki kell állni!)
-3 db főtt tojás (10 perces)
-3 (kis méretű) savanyú uborka
-só
-bors
-"élet"ízesítő
-kevés olaj
-csemege paprika
-fokhagyma
-húsleves (amennyi majd félig ér a tekercseknek) és
-paradicsom sűrítmény, a tekercsek alá

Kolbászhús (ebből 1 kg lesz):
-70 dkg sertéscombhoz (nálam darálva)
-25-30 dkg szalonna (a hússal együtt darálva)
-25 g só (konyhasó)
-40-50 g őrölt feketebors
-40-50 g őrölt kömény
-25 g csemegepaprika
-80 g fokhagyma 
A hús szeleteket klopfolom és
ételízesítővel mindkét oldalán megszórom;
a fokhagymát olajba nyomom, só
és bors kíséretében, ezzel mindegyik
hússzeletet megkenem.
Madárkára kellene, hogy hasonlítson! :)))
A szeletek közepére kerül egy-egy gombóc
kolbászhús, az egyik oldalára egy fél tojás,
a másikra pedig egy fél uborka.
A húst összetekerem, tepsibe teszem, alá- és ráöntöm
a levesben elkevert paradicsom sűrítményt
és előmelegített sütőben, lefedve, 180 fokon,
1,5 óra alatt készre sütöm
(az idő körülbelüli).
A keletkezett szaftot kiöntőben adtam mellé!
Köretnek egyrészt krumpli készült
(a tepsiben, a húsokkal együtt sült),
másrészt RIZIBIZI, mindkettővel kiváló!
A savanyúság-kérdés nem kérdés,
kell hozzá, most COLESLAW
(amerikai káposztasaláta)
+ uborkasaláta!

Az elkészült tekercsek esetében,
személyenként egy madárkával számoljunk
-rendkívül kiadós, főleg körettel! :)))
Ennyi! :)))
U.i.: a képek gyorsan készült mivoltáért és az elfelejtett fotókért elnézést kérek, most ennyire volt időm és energiám! :)))

4 megjegyzés:

  1. Szuper, nagyon finom, és milyen régen ettem! :) Köszönöm, hogy eszembe juttattad - anno nagymamám sütött mindig ilyen finom husit, csak kolbászos töltelékkel, tojással és uborkával gazdagítva viszont még finomabb lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom, bizony! :)
      Legközelebb csirkével is kipróbálom, csak nem lehet rossz azzal sem?! :)

      Törlés
  2. Nekem talán "Spanyol veréb" vagy "madár" néven van egy receptem a kislánykori receptfüzetemben, nagyon hasonlít összetételében ehhez, de mégis más. Nagyon szerette, sőt ténylegesen imádta a család. Rég készítettem. Ez is nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szétnéztem a Nagy Szent Világhálón és -igazad van- találtam a Te általad írt neveket is!
      Az egyik a MORVA VERÉB (sertés lapockából, knédlivel, savanyú káposztával), a másik
      a SPANYOL MADÁR (marhahúsból, knédlivel és uborkás mártással) -mindkettő Cseh
      specialitás és ki is fogom próbálni ezeket is!
      Köszönöm! :)))

      Törlés