2014. január 23., csütörtök

Töltelékkel göngyölt karaj


Hozzávalók:
-20 szelet karajhoz
-só
-darált bors
-6 zsemléről TÖLTELÉK
-pár szelet házi, füstölt szalonna
-pici víz a sütéshez, majd a tepsibe
A recept annyira egyszerű, hogy még egy gyerek is simán elkészítheti
(és milyen nagyon képesek elrontani bizonyos menzákon...borzalom);
egy a lényeg, nem kell szerte és szét sütni, fél óra és egy kis pihenő, slussz!
A karajt általában egyben veszem meg, majd alapos mosás után
felszeletelem, klopfolom, sózom, borsozom
és állni hagyom, míg a töltelék elkészül.
A klopfolásnak eme módját ugye nem kell senkinek bemutatni?
Két "nájlon zacsi" között zajlik a művelet,
így egyrészt nem kell a fél konyhát utána cafattalanítani,
másrészt a klopfoló tiszta marad
-gazdaságos megoldás, minden tekintetben! :)
A töltelék is egy nagyon egyszerű (de annál nagyszerűbb :) dolog:
-6 zsemléhez-vízbe áztatva, kinyomkodva
-6 egész tojás
-pár szelet házi, füstölt szalonna-kis kockára vágva, kisütve (ez opcionális)
-2 nagyobb fej vöröshagyma-apróra vágva, a (szalonna) zsíron megdinsztelve
-1 csokor petrezselyem
-só, bors, ételízesítő
A töltelék elkészítése egyébként
A karaj szeletekre egy-egy kanál tölteléket pakolok,
felgöngyölöm és tepsiben szorosan egymás mellé rakom.
A tetejére pár szelet szalonnát vágok, alá pedig
egy pici vizet (vagy ha van, húslevest) öntök;
előmelegített sütőben, légkeveréssel,
180 fokon 30-35 percig sütöm.
10 perc pihenő és lehet tálalni:
tejszínes, szerecsendiós, fehér borsos
krumplipürével és káposztasalátával.



2 megjegyzés:

  1. Milyen régen készítettem, pedig gyerekkoromban nagyon szerettük, nagymamám egész pici tekercseket készített. :) A káposztasalátádnál már bejelentkeztem, most megerősíteném a regisztrációmat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Regisztráció megerősítve és visszaigazolva! :)))
      (Ma csak kétszer ettem belőle! :)

      Törlés