Oldalak

2015. április 7., kedd

Görhe

...vagy ganca, málé, görhő, görhöny, kukoriaprósza, puliszka, gánica

A görhe,a cselédek és szegény emberek által gyakran sütött
téli eledel volt; készítéséhez a sütés előtti estén fogtak hozzá.
Az átszitált kukoricalisztet felforralt "pokolvízzel"
(ásott kút vizével), vagy forró tejjel megöntötték,
majd betakargatták, hogy melegen legyen és édesedjen.
Másnap reggel kevés búzaliszttel összegyúrták.
A zsíros kézzel szép kerekre formázott tésztát kizsírozott
tepsibe helyezték, majd a kemencében kisütötték.

Van olyan, aki a felfőzött kásából gyúrt golyókat
tepsin kisütve készíti a görhét, van olyan is, aki a kását
a tepsire szétteríti és úgy süti meg.
Az édes görhét lehet magában, vagy lekvárral megkenve enni.
Hozzávalók:
-2 dl süteményliszt
-2 dl kukoricadara (puliszka)
-2 dl kristálycukor
-2 dl tej
-1,5 dl olaj
-2 egész tojás
-1 zacskó sütőpor
+pár kanál házi, felmelegített baracklekvár, a lekenéshez
  (ez el is hagyható, de még finomabb lesz a végeredmény)
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Az egész tojásokat fehéredésig verem, ehhez öntöm a tejet
és az olajat, majd a száraz hozzávalókat a masszához keverem.
Egy kb. 25x35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek
(vagy lehet zsírozni és lisztezni a tepsit), beleöntöm a masszát
és légkeveréssel 20 perc alatt megsütöm.
A sütőből kivéve, megkenem a lekvárral és
így hagyom kihűlni, utána szépen szeletelhető.
Tálalásnál, akár nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval is
ki lehet szaggatni és porcukorral (bőven :) megszórni.
Nagyon "találékonyak" voltak a régi szegény emberek,
mert nagyon finom süteményeket,
nagyon olcsó alapanyagokból tudtak készíteni
...ez is egy ilyen! :)


1 megjegyzés:

  1. Annyira jól néz ki, látszik a fotókon, hogy milyen finom. :) (Meg is néztem gyorsan, de nincs most itthon kukoricadarám, úgyhogy vennem kell hozzá.) :)

    VálaszTörlés