Gyoza, Csiaoce, Wonton,
Mandu, Pierogi és társai
Ezek a fajta mártogatósok leginkább
ezeknek a kis batyuknak a legjobb,
legfinomabb kiegészítői, persze ezekkel
közel sem teljes a lista.
A kis töltött batyuknak pedig azért van
ennyi féle neve, mert különböző
országokban más és más nevük van.
A Dumpling nagy vonalakban
tésztabatyut jelent.A Csiaoce (jiaozi) kínai specialitás, az
eredete is innen van, ez a fogás Japánban a
Gyoza (gjóza).
A Wonton szintén kínai eredetű és
kis gombóc a jelentése.
A Mandu a koreai konyha remeke.
A Pierogi pedig...
a pierogi nem más, mint a barátfüle,
ugye, így már kis hazánkban is inkább
ismerős?
Ezeket a batyukat többféleképpen is
el lehet készíteni, lehet főzni
(vízben, vagy éppen levesben),
lehet olajban kisütni, vagy éppen
párolni, attól függően, hogy ki,
hogyan szereti.
Csípős mártogatós:
-2 piros chili (kicsire felaprítva)
-1 kisebb sárgarépa (lereszelve)
-120 gr barna cukor
-6 ek halszósz
-6 ek rizsecet
-6 ek lime lé
-1 tk szezámmag
Chilis fokhagyma olaj:
-fél csészényi olaj (forrpontig hevíteni és a chilis fokhagymás keverékre önteni)
-2 ek darált, vagy reszelt fokhagyma (nálam Noszlopi)
-2 ek chili pehely
Dumplings szósz:
-3 ek szójaszósz
-2 ek chilis fokhagyma olaj
-1 ek rizsecet
-1 tk szezámolaj
-1 tk méz, vagy barna cukor
Koreai szósz:
-1 ek rizsecet
-1 ek koreai paprika pehely
-1 ek cukor
-1 tk szezámolaj
-1 tk szezámmag
-1 gerezd fokhagyma
-negyed kk őrölt fekete bors
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése