2014. január 17., péntek

Jókai bableves

Egykori nagy írónk, Jókai Mór kedvenc eledele
már nagyban beívódott (és beíródott)
a magyar konyha remekei közé;
felséges eledel, egytálételnek is simán beillik!
A történet ugyanis onnan indult, hogy hoztuk-vittük
az agg Rokon autóját és félidőnél már megszánta
(látván) éhes gyermekét, ugyanis nekem adta
 a Levesben vásárolt Jókai bablevesét!
Nagyon-nagyon finom volt, de nagyon kevés
(a felét ugyanis megette az Ős :)!
Na és így végződött, mármint a főzéssel!
Hát fogom én a nyálam csorgatni még ma is? :)))
Hozzávalók:
-60-80 dkg bontott, főtt, füstölt csülök (tiszta súly)
-1 szál házi, füstölt kolbász
-3 doboz vörösbab konzerv (így jár, aki ilyen gyorsan jut ihlethez)
(vagy lusta áztatni :)
-4 db közepes sárgarépa
-2 db fehérrépa
-1 nagy csokor friss petrezselyem (a csutak :)
-pár szál zellerlevél
-1 nagyobb fej vöröshagyma
-4-5 gerezd fokhagyma (tisztítva, de egyben)
-3 dl tejföl
-só, bors, ételízesítő, csemege paprika
-Piros Arany és Gulyáskrém (szeretem őket, ez van :)
-4 marék dörzs tarhonya
-pici olaj és zsír
A dörzs tarhonyát (mint minden ilyen fajta levesbetétet)
pici olajon megpirítom-gáz elzár, ha szép világosbarna
színe lett, nem kell szénné égetni! :)
Kevés zsíron kicsit átsütöm a karikára vágott kolbászt,
majd kiszedem és félreteszem, ugyanis ebben a zsírban
dinsztelem meg az apróra vágott vöröshagymát
és az egészben hagyott fokhagyma gerezdeket
(így a levesnek sem lesz nagyon vad íze,
de mégis ott lesz a finom íze).
Az alapba kerül az ízesítés (fűszerek),
majd a karikára vágott zöldségek, felöntöm annyi vízzel,
amennyi ellepi és félpuhára főzöm.
A csülköt (mivel főtt, füstölt az alany) nem főzöm elő,
csak harapható méretűre darabolom,
a bab szintén elő van főzve, könnyű dolgom van
(nem azt írtam, hogy véresen autentikus,
csak simán egy gyors Jókai bab :)))
-mindent beleöntök a fazékba és innen már
együtt főzöm készre az egész levest.
A vége felé kerül bele a tejföl-mi ezt mindig belefőzzük!
A levest külön nem sűrítem
-van abban pont elegendő alapanyag! :)


1 megjegyzés:

  1. Most meg én csorgathatom a nyálam, de már most nem állok le bablevest főzni (de még holnap sem, egész nap dolgozok). :) A Piros Arany és Gulyáskrém pedig tényleg finom, mi is gyakran használjuk. :)

    VálaszTörlés