Oldalak

2021. június 20., vasárnap

Krumplis tészta, grenadiermarsch, gránátos kocka, slambuc, öhöm, öhön, öreglebbencs, tanyai levetlen, betyáros, szuszinka

...természetesen kovászos uborkával 
Hozzávalók:
-1 kg krumplihoz
-25 dkg tészta (és ez lehet lebbencs, nagykocka, fodros nagykocka, ki, mit szeret) 
-2-3 közepes fej vöröshagyma
-jó fajta füstölt szalonna, vagy zsír
-só
-frissen darált fekete bors
-csemege paprika és füstölt csemege paprika
-1 db paradicsom (jelen esetben 2 koktélparadicsom) 
 
A hagymát megfosztom a burkolatától, kis
kockára összevágom és viszonylag bő zsíron
dinsztelni teszem...sót ekkor még nem teszek rá.
 
A krumplit szintén burkolat-mentesítem és ezt
is kockára vágom, harapható méretűre
(ez annyit tesz, hogy kinek, hogy szimpatikus a
mérete😀).

Ha a hagyma puha és szép színe is van, a hőről
lehúzva sózom, borsozom, rászórom a paprikákat,
kicsit átforgatom az egészet, kerül rá egy löttyintésnyi
víz (hogy a paprikák meg ne égjenek) és a krumpli;
így hagyom közepes hőmérsékleten -sűrűn kevergetve-,
nagyjából 10 percig, majd mehet rá annyi forró víz,
amennyi bőven ellepi, ekkor a krumpli mellé kerül
a tészta is.
Víz természetesen még fog rá kelleni, egyrészt azért,
mert a tészta sok vizet felvesz, másrészt azért, mert
mi hosszú lével szeretjük, jó szaftosan.
Egy gondolat a belekerülő tésztáról: ezek a fajta ételek
még finomabbak, még mélyebb, teltebb ízűek lesznek,
ha a belekerülő tésztát zsiradékon átpirítjuk, gyakran
forgatva, amíg szép (középbarna) színt nem kapnak.
Ez is úgy van, hogy kinek, hogy jön be ez az étel,
van, aki így szereti, levesesebben, van, aki úgy, ha
megáll benne a kanál.
Egy dologban viszont szerintem mindenki egyetért,
a krumplis tészta frissen jó, ezt nem főzzük több
napra (na jó, nagy duzzogva azért másnap szoktam
tudni enni belőle, ha marad😄). 
Most jut eszembe, hogy a jó öreg
meg majdnem lemaradt, hát na!😍 
****************************************
És akkor pár szó a nevekről:
elnevezéstől függetlenül, nagyjából ugyanarról
az ételről beszélünk, különbségek az elkészítés
módjában és/vagy a földrajzi elhelyezkedést
illetően vannak.

A krumplis tészta a mi alap elnevezésünk, ez nagyjából
mindenkinek megvan fejben.
 
Slambucról csak és kizárólag
akkor beszélünk, ha az étel bográcsban készül (és nem
keverve, hanem a bográcsban/bográccsal forgatva),
az is szalonna alapon, különben nem nevezhetjük slambucnak
...illik nem összetéveszteni a krumplis tésztával.
Az öhöm és az öhön (a slambuc más elnevései) a nevét a
szóbeszéd szerint állítólag arról kapta,
hogy amikor valakit megkínálnak ezzel az egytálétellel
és megkérdezik tőle, hogy ízlik-e neki, teli szájjal csak
azt tudja válaszolni: „Öhöm”!  😀

 Grenadiermarsch-nak tőlünk nyugatra nevezik, ami
maga a gránátos kocka-ebben az esetben szinte biztos,
hogy nem bő lére eresztve készül, így szerintem érthető
is az elnevezés.😀
A németes hangzású név eredete az Osztrák–Magyar
Monarchia idejére nyúlik vissza.
A gránátos katonákat hívják németül Grenadiernak,
a Grenadiermarsch pedig szó szerint a gránátosok indulója.
Akkoriban a katonák, köztük a gránátosok ellátása
nem volt éppen egyszerű dolog:
sok energiát adó fogásokat kellett enniük
és hús nem jutott mindig. Így a szénhidrátban gazdag,
egyszerű ételek arattak, amik között a paprikás krumpliból
és főtt tésztából készült krumplis tészta volt az egyik leggyakoribb fogás.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése