2012. október 17., szerda

Zöldparadicsom chutney (csatni)

A chutney egy sűrű mártás; egyszerre lehet édes, savanykás, csípős, pikáns. Indiából származik, rendkívül finom sült húsokhoz, de sajtokhoz, vagy  grissinivel mártogatósnak is kiváló. Elkészítéséhez nem kell profi séfnek lenni, inkább egy kis fantázia kell hozzá (na és kitartás). Számtalan változat létezik és a chutney-nál tényleg ahány ház, annyi féle változat. Nálam most így készül-ez is nagyban függ attól, hogy mi van itthon, vagy milyen étel mellé készítjük.
Maradt még 3 kg -most már szép világoszöld és puha
-koktélparadicsom a múltkori zsákmányból
Ehhez a mennyiséghez írom le a  többi hozzávalót:  
-1 kg hámozott, kimagozott savanyú alma
-0,5 kg felaprított vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-3 evőkanál só
-1-1 evőkanál egész bors,egész kömény,mustármag,koriander és szegfűbors
-1 l almaecet-ennyi, nem kevesebb
-1 kg cukor
-1 kávéskanál szárított Chili Jalapeno - nem lesz csípős ennyitől
 
Nagyobb lábasba teszem a paradicsomot a sóval és
kevergetve (mert az elején leéghet) addig főzöm, amíg
a felére összefő.  
Az almát, a hagymát és a fokhagymát viszonylag 
kicsire vágom és a paradicsomhoz öntöm. 
A fűszerkeveréket gézbe kötve, vagy teatojásba teszem 
hozzá, így a végén ki lehet emelni
Amikor ezek is megpuhulnak,beleöntöm az ecetet,
a cukrot, majd közepes lángon, kevergetve főzöm.  
Sacc/kb. 2-2 és fél óra múlva (pont, amikor már erősen
bánom, hogy hozzákezdtem) elkezd sűrűsödni a csatni
...na, innentől kezdve kell kavarni, mert leég
Még legalább fél órán keresztül kavarom, addig, 
amíg már annyira köpköd, hogy muszáj elzárni a gázt.  
Ha jól dolgoztunk, nem ég le!
Kiemelem a fűszereket, kis méretű üvegekbe
kanalazom, lezárom, fejre állítom 5-10 percre 
és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Legalább egy hónapig hagyjuk érni felbontás előtt
utána hűtőben tároljuk! Már ha marad mit eltárolni. :)))
Na ezt volt macerás elkészíteni !  
A gyümölcsös változatokat nem kell eddig főzni. 
Ha odafigyeléssel készítjük, legalább addig eltartható, 
mint a lekvárok. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése