A chutney egy sűrű mártás; egyszerre lehet édes, savanykás, csípős, pikáns. Indiából származik, rendkívül finom sült húsokhoz, de sajtokhoz, vagy grissinivel mártogatósnak is kiváló. Elkészítéséhez nem kell profi séfnek lenni, inkább egy kis fantázia kell hozzá (na és kitartás). Számtalan változat létezik és a chutney-nál tényleg ahány ház, annyi féle változat. Nálam most így készül-ez is nagyban függ attól, hogy mi van itthon, vagy milyen étel mellé készítjük.
Maradt még 3 kg -most már szép világoszöld és puha
-koktélparadicsom a múltkori zsákmányból.
Ehhez a mennyiséghez írom le a többi hozzávalót:
-1 kg
hámozott, kimagozott savanyú alma-0,5 kg felaprított vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-3 evőkanál só
-1-1 evőkanál egész bors,egész kömény,mustármag,koriander és szegfűbors
-1 l almaecet-ennyi, nem kevesebb
-1 kg cukor
-1 kávéskanál szárított Chili Jalapeno - nem lesz csípős ennyitől
Nagyobb lábasba teszem a paradicsomot a sóval és
kevergetve (mert az elején leéghet) addig főzöm, amíg
a felére összefő.
kevergetve (mert az elején leéghet) addig főzöm, amíg
a felére összefő.
Az almát, a hagymát
és a fokhagymát viszonylag
kicsire vágom és a paradicsomhoz öntöm.
A fűszerkeveréket
gézbe kötve, vagy teatojásba teszem
hozzá, így a végén ki lehet emelni.
hozzá, így a végén ki lehet emelni.
Amikor ezek is megpuhulnak,beleöntöm az ecetet,
a cukrot, majd közepes lángon, kevergetve főzöm.
a cukrot, majd közepes lángon, kevergetve főzöm.
Sacc/kb. 2-2 és fél óra múlva (pont, amikor már erősen
bánom, hogy hozzákezdtem) elkezd sűrűsödni a csatni
bánom, hogy hozzákezdtem) elkezd sűrűsödni a csatni
...na, innentől kezdve kell kavarni, mert leég.
Még legalább fél órán keresztül kavarom, addig,
amíg már annyira köpköd, hogy muszáj elzárni a gázt.
Ha jól dolgoztunk, nem ég le!
Kiemelem a fűszereket, kis méretű üvegekbe
kanalazom, lezárom, fejre állítom 5-10 percre
kanalazom, lezárom, fejre állítom 5-10 percre
és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Legalább egy hónapig hagyjuk érni felbontás előtt,
utána hűtőben tároljuk! Már ha marad mit eltárolni. :)))
Na ezt volt macerás elkészíteni !
A gyümölcsös változatokat nem kell eddig főzni.
A gyümölcsös változatokat nem kell eddig főzni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése