Jó pár napja nézem már az időjárás
előrejelzést...muszáj voltam a jó
időre időzíteni kovászosék kirakását. :)
Hozzávalók 2 db 5 literes üveghez:
-kb. 5 kg uborka
-3-3 ek nagy szemű tengeri só (sima só esetén elég 1,5-2 ek)
-1-1 fej új fokhagyma
-1-1 nagy csokor friss kapor (olyan, amit a piacon csak a Nénik árulnak...olyanoknak,
akiknek nincs veteményes kertje :)))
-1-1 szelet friss kenyér
-víz
A kovászos készítésénél jobb előnyben részesíteni
a közepes méretű uborkákat, a kicsikkel szemben
-a rakni való- és a salátauborka méretű közöttieket.
Ha mégis kicsiket rakunk, mondjuk olyan pici,
rakni valókat, azokat ne is nagyon vagdossuk be!
Az eltenni való uborkákat folyó víz alatt, egy erre
a célra használt dörzsis szivaccsal alaposan átsikálom,
majd egy éjszakára hideg vízbe teszem.
Ezt így szoktam -mindig-, még a savanyú uborkák
és a dobálós esetében is.
Másnap folytatódik a történet:
az alaposan kimosott üvegekbe rakom a kaprot, erre
kerülnek a két végükön megcsonkított és mindkét
végükön a feléig bevágott uborkák
(alulra, a két sor közé és felülre osztom el a fokhagymákat),
mindkét üvegbe rakok 3-3 ek nagy szemű tengeri sót,
egy-egy szelet kenyeret, majd leszorító kerül
rájuk, felöntöm forró vízzel az üvegeket
és egy-egy nagyobb-, valamint kisebb méretű tányér
kíséretében mennek 3 napra napozni. :)
Ha beértek, az uborkákat nagy méretű, zárható
edénybe teszem, a levet sűrű szűrőn rászűröm
és innentől kezdve a hűtőben fogják a fennmaradó
idejüket tölteni. :)
edénybe teszem, a levet sűrű szűrőn rászűröm
és innentől kezdve a hűtőben fogják a fennmaradó
idejüket tölteni. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése