Nálam a savanyúság kérdés
nem játék!
nem játék!
Rakok egy pár fajtát minden
télen és el is fogy, mind
egy szálig! 😀
télen és el is fogy, mind
egy szálig! 😀
Szeletelés és sózás után. |
Kevés olyan étel van, amihez ne tudnék savanyúságot
enni, ilyen például a tejfölös csirkepaprikás és
a túrós sztrapacska is.
Éttermekben, ahol nem ismerik a "gusztusomat",
elég furcsán néznek rám.
Legutóbb, egy nagyon híres Tisza parti halászcsárdában,
egy mennyei lecsós szeletet ettem, na, mivel?
Uborka salátával!
Ennyit erről. Nekem így jó.
Nálunk ebből sokkal több fogy, mint a befőttekből,
úgyhogy az arány nagyjából 70-30 %.
Mikor már lehet a piacon elálló zöldségeket kapni,
akkor kezdem rakni a savanyúkat.
De akkor van, hogy 4-5 napig ezt csinálom.
Ez a gyermek kedvence, ebből azért raktam
csak 15 üveggel.
csak 15 üveggel.
Jó, azért mi is eszünk belőle. 😀
Ennél csak a megvásárolt darabokat írom le, mert ehhez nincs pontos listám:
-vettem 4 nagy fej káposztát-ezt én vágom össze
-2 db szintén nagy fej karfiolt-ezt apró rózsáira szedem
-kb. 2-3 kg hagymát-ezt szintén gyalulom
-zöld paradicsomot-ez sacc egy fél szatyorkányi volt
-uborkából 2-3 kg
-és répát- ez is megy a gyalulóba
a felöntőléhez (kb. 5 literes üveghez való mennyiség):
-2,2 l víz
-2 dl ecet
-8 dkg só
-40 dkg cukor
-2 dl ecet
-8 dkg só
-40 dkg cukor
-6 babérlevél (ezt inkább úgy adagolom, hogy minden üveg aljára kerüljön 1 levél)
-1 tk egész bors
-1 tk egész kömény
-1 tk mustármag
-1 tk koriandermag
-1 tk szegfűbors
Ebből a savanyúság léből mindig több adagot készítek el egyszerre, ugyanis lezárt üvegben, vagy műanyag palackban sokáig eláll, így fel lehet használni további savanyúságok eltevéséhez.
Zöld paprikát sosem teszek bele, mert senki nem szereti.
A sót kóstolás alapján teszem a zöldségekre (nem sokat),
viszont több órát hagyom állni, majd a sós léből kinyomkodva
kerülnek üvegbe (itt a sós lé nincs felhasználva) és a
felöntőlé kerül mindre.
A felöntőlé receptje a vödrös-, vagy üveges savanyúság
bejegyzésben olvasható, annyi eltéréssel, hogy erre
a levet összefőzöm, állni hagyom és leszűröm.
Készen, várva, hogy vigyem őket a helyükre.
Meglehetősen nyugtató látvány!
😊
😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése