Oldalak

2021. szeptember 8., szerda

Fenyő szörp, fenyőrügy szirup

Nem ékeskedek idegen tollakkal, ezeket
most nem én készítettem, hanem Edit.
Nagyon régóta szemezek ezzel a
különlegességgel, mígnem Erdélyben,
szembe nem találkoztam vele.
Ugyanis a ház Asszonya készít ilyet is
...szerintem ebben is volt sorsszerűség.
Pár palack hazautazott velünk, de nyár elején
most már én is keresek valami fitt kis fenyőfát
és begyűjtök róla jóóó nagy mennyiségű hajtást.
😊
Hozzávalók (Edit instrukciója alapján):
-2 kg friss, világoszöld luc-, vagy erdei fenyő hajtáshoz
-4 nagy citrom leve 
-6 liter víz
-6 kg cukor
Tavasz végén, nyár elején el lehet kezdeni a hajtások
begyűjtését, ehhez tiszta, lehetőleg por és vegyszermentes
helyet keressünk, na és teljesen új, világoszöld
hajtásokat.
Nem minden fenyőfajta használható, pl. a tiszafa
minden része mérgező!
Otthon ezeket a hajtásokat átmossuk, nagyobb méretű
fazékba rakjuk, ráöntjük a kifacsart citromlevet,
felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a rügyek elvesztik
a színüket, majd az egészet leszűrjük, hozzáadjuk a
cukrot és sűrűre főzzük.
Edit keze munkái.
 
Ha sokáig szeretnénk eltartani, töltsük üvegbe
és dunsztoljuk ki, de a benne lévő cukor mennyisége
miatt így is eláll a következő évi eltevésig.
Ősztől minden nap együnk/igyunk meg reggelente
1-2 kanálnyi mennyiséget akár teába keverve,
ha este fogyasztjuk, a tea elmaradhat.
 
És hogy mire is jó a fenyőrügy szirup: légúti problémára,
a légutak átjárhatóságára, megfázásra, torokfájásra.
A friss hajtás antiszeptikus (fertőtlenítő) hatású,
belsőleg alkalmazva a szirup pedig segít helyreállítani a
szervezetet, egy esetleges fertőzés után.
Köszönöm a receptet Editnek!
💖

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése