Oldalak

2017. november 22., szerda

Rántott lila pereszke sült édesburgonyával

Ismét egy gombás recept, mert hát ősz van
és ennek van itt az ideje.
Igen szép mennyiségű lila pereszkét kapott
a ház Ura és amellett, hogy lett belőle
rántotta és BAKONYI BETYÁRLEVES,
elkészült ez is...nagyon finom lett.
Hozzávalók:
-lila pereszke (jelen esetben)
-liszt
-tojás (sóval, borssal)
-zsemlemorzsa-a forgatáshoz

-édesburgonya
-olaj/kókuszolaj/zsír-a sütéshez


Kezdem a gombával: mint ahogy azt is megénekeltem már
(Kománémnak hála), hogy mielőtt panírozni kezdeném
a gombát, pácolom egy napot (de egy pár óra is elegendő)
és sokkal-sokkal finomabb lesz a végeredmény.
A páchoz olaj kell és valamilyen fűszer(keverék),
nálam most magyaros-ebbe forgatom a megtisztított
fejeket és teszem el pihenni. :)
Ezután kezdem csak majd a panírozást, aztán a sütést.
(A panírozást nem írom le újra...vagy mégis:
először lisztbe, utána a felvert tojásba, majd a prézlibe
forgatom a rántani valókat
-ez a klasszikus panírozási mód.
A kész gombákat bő olajban kisütöm, majd mennek utánuk
édesburgonyáék, pár percre.

Az édesburgonya esetében nem nagyon van szükség nagy
előkészületre-víz alatt megsúrolom, héjastól felcikkezem,
majd (lényegesen rövidebb idő alatt, mint a sima
krumpli esetében) kisütöm (most olajban).
Szóval, nagyjából ennyi.
Vagyis annyi, hogy maga a lila pereszke egy csodásan
finom gombaféle, ez nem is volt kérdés, hogy finom lesz.
Ami új volt, az az ehhez készült köret, az édesburgonya
-tartottam ugyanis attól, hogy a 2/3-nál nem fog
sikert aratni, de tévedtem!

 "Az édesburgonya, vagy batáta a szulákfélék családjába
és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény,
melyet főként gyökérgumójáért termesztenek,
de fiatal levelei is fogyaszthatóak.
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának,
csak a gumói alakja hasonlít rá.
Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék,
magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma,
gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium,
a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma 
és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér,
narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.
Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is.
Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető,
de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle."


2 megjegyzés:

  1. De megkell főzni vagy hámozni a tetejét??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megfőzni? Ez rántott gomba, ezt maximum csak pácolni szoktam, hogy még finomabb legyen!
      A hámozásról pedig: a gomba könnyű ételnek tűnik, de nehezen emészthető alapanyag.
      Hámozni szinte kivétel nélkül csak a csiperkét szoktam, nálam ez is inkább esztétikai és higiéniai kérdés.
      Van, amikor leöblítem csak a gombát, majd alaposan lecsepegtetem, mielőtt felhasználom.
      A hámozásról még annyit, hogy a gomba felső rétege (héja) még emészthetetlenebb, mint a gomba belseje, tehát ha valaki nem annyira bírja a gombás ételeket, akkor inkább hámozza le (a csiperkét), az étel ízét nem befolyásolja.

      Törlés