Oldalak

2014. augusztus 15., péntek

Palócleves

 A recept nem autentikus!
Egyrészt nem jutok bárányhúshoz
(nem is töröm magam össze miatta :),
másrészt ismét este főztem, akkor meg
kinek van kedve órákat a gáz mellett
állni, nem!? De!

"Bizonyára sokan hallottak már a palóc levesről.
Az étel eredetileg nem a Palócföldről származik,
bár némi köze azért van a Palócokhoz: annyiban,
hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták az
egykori István Főherczeg Szállodában Pesten.
Gundel János készítette az általa igen tisztelt
író számára az első palóc levest 1892-ben,
aki igencsak szerette és tudta élvezni az asztal
örömeit, s gyakorta megfordult barátaival a
szálloda különszobájában.
Azon a bizonyos téli estén az ünnepi vacsora
fényes vendégei, akik magánfogatokkal, vagy
fiákeren érkeztek, első fogásként az újonnan
kreált levest kapták. Persze mindenki fél szemmel
Mikszáthot figyelte -az eledel keletkezésének
híre hamar elterjedt-, mit szól a Múzsa az újfajta
leveshez.
Nos, az író kétszer is szedett a tálból, s bizonyára
nem csak udvariasságból.
Pedig receptjében és készítési módjában nincs
semmi úri rafinéria, amint el is várjuk egy ilyen
paraszti elnevezésű, egyszerű levestől."
forrás
Én sem cifráztam túl, két dolog viszont
biztosan más az eredeti recepthez képest: az
egyik a hús, a másik, hogy most tejszínt is
öntöttem a levesbe...ez van. :)
 
Hozzávalók:
-70 dkg csirkecomb-filéhez
-2 db közepes méretű vöröshagyma
-2 ek mangalicazsír, vagy libazsír
-csemege paprika
-őrölt kömény
-2 db babérlevél
-só
-frissen darált bors
-90 dkg zöldbab
-2 nagyobb gerezd fokhagyma
-6 db közepes méretű krumpli
-2 csokor friss kapor
-2,5 dl tejszín (nem főző, igazi :)
-2,5 dl tejföl
 
Kevés zsiradékon az apróra összevágott
vöröshagymát dinsztelni teszem, a végefelé
rádobom az átnyomott fokhagymát, fűszerezem
és belekerül a harapható méretűre összevágott hús.
Viszonylag nagy tűzön/hőn sütöm át (rövid idő
alatt, majdhogynem készen is lesz), majd
hozzáöntöm a kockára vágott krumplit, a zöldbabot,
felöntöm annyi vízzel, amennyi bőven ellepi
és készre főzöm.
A tejfölt kikeverem a tejszínnel, ráöntöm a levesre
és elég, ha egyet forr a remekmű, ugyanis nincs
benne semmilyen sűrítőanyag (direkt...felesleges).

Lehet is burkolni...2-3 tányérral. 😀

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése