2014. augusztus 25., hétfő

Koktélokról...

Kis-okos-ság:
Számos legenda létezik a koktél szó eredetéről.
Az egyik történet szerint Dr. Johnson egyszer egy italt készített
barátja, Boswell részére. Borhoz gint kevert és ezt mondta:
"Ha bort szesszel keverünk, akkor egy csodás alkoholt,
egy igazi koktélt ízlelhetünk meg."
Az italokról is számos érdekes történetet hallhatunk.
A martinit -amely nem más, mint gin és egy kis vermut keveréke-,
az 1880-as években, a kaliforniai Martinezben találták fel.
A Bloody Mary-t -amely ginből és paradicsomléből készül-,
az 1930-as években keverték először, Harry New York bárjában, Párizsban.
Később (1948-ban, acapulcói házában rendezett partikon)
Margarita Samas tekilát, cointreau-t és limeot kevert.
De ne menjünk ennyire előre...
...és a lista (remélhetőleg) folyamatosan fog bővülni!

Mekkora egy koktél?
 Egy-egy koktél adagonként rendszerint legfeljebb 6 cl alkoholt tartalmaz.
Ahol a receptek felöntésről beszélnek, ott ízlés dolga,
hogy ki mennyi hígítót (például szódát vagy gyömbért)
használ, de nem szokás 20-25 cl-nél hosszabb italokat keverni.
Van forrás, amely szerint az összetevők számát is illik korlátozni,
s eszerint ötnél több különböző alkotóelem használata
már erős túlzásnak számít.

Keveredési idő.
Az összerázás, illetve a keverés idejét úgy kell megválasztani,
hogy a vegyülés teljes legyen, az ital jól lehűljön,
de mégse hígítsa fel az olvadó jég!

A hozzá-/belevalók: 

LIME-a zöldcitrom 

 A zöldcitrom a citrom közeli rokona, őshazája az indomaláj térség,
ma a melegebb szubtrópusok és trópusok elterjedt gyümölcse.
Héja zöldessárga marad éretten is és vékonyabb, mint a sárga citromé.
Savanykás-kesernyés íze miatt nagyon kedvelt gyümölcs,
egy zöldcitromgerezd a limonádénak is kellemes, pikáns ízt kölcsönöz.
A szárított zöldcitrom a Közel-Kelet kedvelt teája és fűszere,
míg Délkelet-Ázsiában a levelét használják ételek fűszerezésére.
Érett állapotban héjkezelés nélkül a gyümölcs csak néhány napig
tárolható, mert vékony héja hamar kiszárad.

JÉG 

Drágább, de nagy mennyiséghez lényegesen egyszerűbb
a történetünk, ha zsákos jeget vásárolunk
-én benzinkúton, vagy nagyobb áruházban szoktam.

MENTA

Első körben: azt tudtátok, hogy a menta
az árvacsalánfélék családjába tartozik?
Na? (Biztos igen!:)))
És azt, hogy legalább 25 féle fajtája létezik?
 Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó
és emésztésjavító hatású, epetermelést fokozó,
de gyomorerősítőként is elfogadott.
Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják.
Meghűlés esetén teája köhögéscsillapító hatású.
Káros mellékhatása nem ismert!

És akkor a főszereplők:

A MOJITO egy nem túl erős alkoholos koktél
-hagyományos kubai ital-,
amely öt alkotóelemből áll... 
...a folytatás itt olvasható!
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"Ha nem lett volna a Spanyolországgal vívott háború
és az amerikaiak nem avatkoztak volna közbe,
hogy véget vessenek a harcoknak, a CUBA LIBRE
(legalábbis ezen a néven) nem született volna meg."
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"A BLOODY MARY 1921-ben született,
a New York-i Harry's bárban. 
Az eredeti recept azóta nem sokat változott..."
...a folytatás itt olvasható!
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

2 megjegyzés:

  1. Mondhatnám hogy igen, de nem. Nem tudtam, hogy a menta az árvacsalánfélék családjába tartozik, de most már tudom. :))) Pedig a fűszernövényes kertecskémben három fajtája is van. :) És sok egyebet sem tudtam még az okosságok közül, úgyhogy köszönöm, hasznos volt. :)

    VálaszTörlés