A sólet eredendően egy hagyományos szombati
zsidó étel, ami sokféleképpen készülhet.
Örökre vitás, hogy fehér, vagy
tarkababból kell-e
főzni, viszont mindenképpen kerül bele gersli,
füstölt hús (többnyire libahús) és héjával fő benne
a tojás.
A szegényesebben készült, vagy levesesebb sóletet
inkább ricsetnek nevezik, ebben rendszerint nincs hús,
viszont többféle zöldséggel készülhet.
Hozzávalók:
-0,5 kg tarkabab
-0,5 kg fehérbab
-25 dkg gersli
-4 közepes fej vöröshagyma
-4 nagy gerezd fokhagyma
-15 dkg (fél doboz) libazsír
-édes füstölt paprika
-csemege paprika
-só
-frissen darált fekete bors
-életízesítő
-1 kg marha oldalas
-30 dkg füstölt libacomb (ennyi volt a súlya)
-kis darab bőrös sertéscsülök (sokat vettem a kocsonyához), de ez opcionális hozzávaló
-tojás, amennyit gondolunk bele
Bár a sólet nem a gyorsan elkészülő ételek közé tartozik,
még sincs szinte semmi cicó vele, tehát bátran nekiállhat
elkészíteni az is, aki nincs otthon annyira a konyhában.
Komolyan mondom.
A hozzávalók mennyiségén pedig simán lehet változtatni,
És akkor az elkészítés.
A kétféle babot este átválogattam, alaposan megmostam
és éjszakára bő hideg vízbe beáztattam, ezt reggel
leöntöttem róluk és újra átmostam.
A gerslit szintén átválogattam és ezt is megmostam,
erről ugyanis rengeteg kosz leázik, ne hagyjuk ki.
Fél doboznyi libazsírban átsütöttem a megmosott és
szárazra törölt marha oldalasokat, majd félretettem.
A vöröshagymát kicsire összevágtam és dinsztelni tettem
a zsírba, amikor már puha volt, belenyomtam a fokhagymát
is, sóztam, alaposan borsoztam, majd a hőforrásról levéve
hozzáadtam a füstölt- és a sima csemege paprika port.
Az eddig eltelt idő nagyjából 10-15 perc volt.
Ezek után kezdődhetett is a tál megpakolása.
Alulra került a dinsztelt hagyma fele, erre az oldalas,
majd a babok és a gersli, a tetejére fektettem a
füstölt libacombot, az alaposan megmosott tojásokat,
ráöntöttem a maradék hagymát, felöntöttem bőven vízzel
(nem annyival, hogy éppen csak ellepje, hanem
nagyjából 3-4 ujjnyira), sóztam, még tekertem rá
borsot és miután a fedő rákerült, hideg sütőbe tettem,
140 fokon, légkeveréssel, 5 kerek órára.
Ez az idő senkit ne ijesszen el, mert eközben bármit
lehet csinálni, ezt nyugodtan magára lehet hagyni.
Akinek nem kapcsol le a sütője biztonsági okokból
bizonyos idő után, az este is elkezdheti a sütést és
reggelre készen lesz a sóletje.
A bő vízzel való felöntéstől pedig nem lesz száraz a
sólet, hanem csodásan szaftos marad az egész,
pont úgy, ahogy szeretjük.
A benne főtt tojások pedig hihetetlenül finomak.
Tökéletes fogás, akár a hűvösebb napokra.








Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése