Oldalak

2025. szeptember 28., vasárnap

Sóskafőzelék

Réti sóska, mezei sóska, kerti sóska, egyszerű sóska,
lórom, lósóska, juhsóska...majd' egyről beszélünk. 
A sóska a tavasz legpikánsabb vitaminforrása,
hatalmas adag C-vitamin tartalommal.
Hozzávalók:
-45 dkg fagyasztott sóska kockák
-olaj
-2 lapos ek liszt 
-1 nagyobb fej vöröshagyma, vagy 1 ek vöröshagymakrém
-1 gerezd fokhagyma, átnyomva
-2 dl tej
-1 kis dobozos tejföl
-még egy kis tej, ha hígabbra szeretnénk (vagy több, ha nem főzeléket, hanem mártást szeretnénk)
-só
-4 ek cukor (de kinek több, kinek kevesebb) 
 
A sóskát felhasználás előtt pár órával kiveszem
a fagyról és kiengedem, így gyorsabban lesz kész.
Kevés olajon lisztet pirítok, de csak világosra, ezután
adok hozzá egy nagy evőkanálnyi vöröshagymakrémet
és egy gerezd fokhagymát, átnyomva, majd rögtön
utána ráöntöm a tejet, hozzáadom a sóskát, kicsivel utána
a tejfölt, ízesítem és közepes hőn készre főzöm.
Ha sóskamártást szeretnénk készíteni, legalább
kétszer ennyi tejet öntsünk rá.
Tálalni pedig főtt krumplival és/vagy tükörtojással
szoktam, de nagyon jó hozzá a 6-7 perces lágytojás is.
Régebben írtam már, hogy nálunk nagyon nagy
kedvenc a sóskafőzelék és hogy ezt kivétel
nélkül mindenki szereti.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése