Sütőtököt nem először készítek a
szezonban, de az ebből készült
krémleves most készült először
...és akkor, amikor már készülgetnek
ezek a finomságok, akkor tudjuk,
hogy ősz van, menthetetlenül.
Hozzávalók:
-1 közepes méretű (kanadai) sütőtökhöz (kb. 60-80 dkg)
-1 liter zöldségalaplé, vagy húsleves
-plusz még víz, a sűrűség beállításához (0,5-1 liter, amilyen sűrűre szeretnénk a levest)
-kevés olaj
-1 nagy-, vagy 2 közepes fej vöröshagyma
-2 nagy gerezd fokhagyma
-1 fél kisujjnyi friss gyömbér (opcionális)
-kb. 15 tekerésnyi/reszelésnyi szerecsendió (vagy egy késhegynyi az őröltből)
-só
-frissen darált fekete bors
-1-2 facsarásnyi friss citromlé (kóstoljunk, kóstoljunk 😊)
-vaj
-zsályalevél
Kezdem azzal, hogy a sütőt előmelegítem
180 fokosra (ha nincs légkeverés, akkor
200 fokosra).
Eközben a sütőtököt alaposan megmosom,
kettévágom, a magokat kiszedem (most nem
használtam fel) és tenyérnyi darabokra vágom
a két felet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom a darabokat
és légkeveréssel kb. 1 óra alatt készre sütöm.
Közben készülhet a levesünk alapja:
a vöröshagymát megfosztom a burkolatától,
felaprítom (most szinte mindegy, hogy
mekkorára) és kevés olajon dinsztelni teszem.
Só itt még nem kerül rá.
Amikor a hagyma puha és szép színe is lett
(meg ne égjen), akkor kerül rá a szintén
buroktalanított, darabolt fokhagyma, amivel
addig dinsztelem, amíg ez is meg nem puhul
(ez se égjen meg).
A megsült tököt megfosztom a héjtól és az
égettebb szélektől (ezeket én nyerem el 😉),
hozzákeverem a hagymás alaphoz, felöntöm
az alaplével, borsozom, belereszelem a
gyömbért és a szerecsendiót és főni teszem.
Nálam sincs mindig húsleves elfekvőben,
olyankor ezeket használom, ezeket szeretem.
Nem kell sok idő az egésznek, elég, ha
felfő és bele is lehet engedni a botmixert,
ezek után pedig lehet még ízesíteni, valamint
a sűrűséget beállítani plusz vízzel, vagy
levessel, amivel éppen szeretnénk.
Ha készen van a levesünk, kevés friss
citromlevet facsarok bele (ez természetesen
elhagyható, de nagyon finom vele).
Saját zsálya, leszüretelve, kíméletesen szárítva
és most egy része felhasználva.
Tálalni pedig most vajon sült zsályalevéllel
terveztem, ami kitűnő választás a leveshez.
Vajon, közepes hőn, pár perc alatt átsütök
jó pár zsályalevelet, ami jó kis ropogós
állagú lesz és nem utolsó dolog az sem, hogy
nagyon finom lesz a vaj is.
Okosság: ha a levest maradék sütőtökből
készítjük, akkor simán készen lehetünk
vele fél óra alatt. Ha a fenti mennyiségnél
kevesebb megsült tökkel rendelkezünk,
akkor főzzünk nagyjából annyi mennyiségű
krumplit, mint amennyi a tök és a kettőt
összekeverve is kiváló levest kapunk.
Tökéletes maradékmentő recept.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése