Oldalak

2018. július 29., vasárnap

Gyalult tök télre

...befőzőautomatában
Hozzávalók:
-6 db nagy méretű főzőtökhöz
-6 ek (kilónként 1 evőkanál) jód mentes só
-10%-os ecet
-9 db 720 ml-es befőttesüveg

A hajnalt reggelt a piacon kezdtem ma is,
ahogy az egy ideje lenni szokott...és csak
azt nem vettem, amiért végül is elindultam.
Viszont vettem egy rakás főzőtököt
(na, emiatt nem szomorkodtam),
amikből ezek a csodás üvegek kerültek
a polcra télre, az ínséges időkre.
Szóval, a tököket meghámoztam, alaposan
lemostam, kivágtam a magos közepüket,
majd nagyobb lyukú tárcsán lereszeltem.
A tiszta (nettó) súly szinte pontosan 6 kg lett.
A gyalult tököt besóztam és állni hagytam
kb. negyed órára, közben párszor átforgattam.

Amikor már láthatóan elegendő levet engedett
a tök, akkor az alaposan kimosott üvegekbe
adagoltam úgy, hogy a saját, sós levéből még
férjen rá.
Mindegyik üvegbe került még 1-1 ek ecet, majd
lezártam és automatába tettem 100 fokon
45 percre.
Amikor az idő lejárt, azonnal kiszedtem. 
Egy kis szépítés után ezek is
a kamrapolcra kerültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése