Hozzávalók az őszibarackbefőtthöz:
-5 kg őszibarackhoz
-2-2 ek cukor
-víz
-10 db 720 ml-es befőttesüveg
-a nektarinbefőtthöz:
-2,5 kg nektarinhoz
-2-2 ek cukor
-víz
-víz
-6 db 720 ml-es befőttesüveg
+pár db citrom
+pár db citrom
Az őszibarackok esetében a következő, jól
bevált praktika a következő:
nagyobb lábasban vizet melegítek forrpontig,
a barackokat kettévágom, 1 percre a forró
vízbe kerülnek, majd azonnal átteszem
citromlével elkevert hideg vízbe, a burkolatot
lehúzom, a magokat kiszedem és mehetnek
is üvegekbe, szépen elrendezgetve, hogy minél
több férjen egy-egy üvegbe.
Lett volna az őszibarackból is pont egy kis üveggel
több, csak abból egyet még a parkolóban magamba
tömtem! 😁
A nektarin egy csöppet anyásabb ennél, mert
több, csak abból egyet még a parkolóban magamba
tömtem! 😁
A nektarin egy csöppet anyásabb ennél, mert
ahhoz képest, hogy ezt meg hámozni nem kell,
ez ugye sokkal másabb állagú, mint az őszi
nevezetű testvére, úgyhogy nagyjából ugyanannyi
idő mindkettő előkészítése. :)))
És mekkora kupi van a konyhapulton! 😮😅
Na, de sebaj, milyen jó lesz télen leemelni a polcról! :)
Szóval, a barackokat előkészítettem, az üvegeket
átmostam, a barackokat szépen el is rendeztem
bennük, úgyhogy nem maradt más, mint cukrot és
vizet adagolni mindegyikre, majd dunsztolódni
És akkor egy kis okosság...rég volt ilyen!😃
Az őszibarack vagy őszibarackfa a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa.Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack.
A magyar nyelvben „őszibarack” néven említjük összes termesztett és magról kelt változatát,
de a kényesebb, általában késői külföldi fajták „francia barack” néven is ismertek.
Voltaképpen mindkét elnevezés helytelen, mert nem „őszi”, hiszen a fajtától függően
nyár közepétől érik, és nem is „francia”, mert a jelenleg is termesztett fajták
nagyon sok országból: Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból
(Illinois, Texas) és Kanadából származnak.
Helyes elnevezése csak a barack lenne, ami azért okoz némi bonyodalmat,
mert a kajszibarackot is értjük rajta.
A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg,
de nagyon sokan használják a "kopasz barack" elnevezést is.
Az őszibarack 7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként. Nagy része, 85-90%-a víz, ettől oltja úgy a szomjat.
Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának
köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség
fogyasztható az őszibarackból.
Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít-ezt részben niacin-tartalmának köszönheti.
Csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek.
Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva
főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők.
Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak.
A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével
az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen,
nyaraláskor segíthet.
A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak,
napi 2-3 barack sokat segíthet.
A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak
tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.
Update 2018.06.29...a tegnapi vacsoránkhoz kibontottam egy üveg nektarinbefőttet...valami mennyország az íze! Teljesen olyan, mintha frissen ennénk a gyümölcsöt. A cukor mennyisége is tökéletesen elegendő és a gyümölcsök állaga is csodás-harapható állagú mindegyik! Ez a recept is marad! 😍
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése