2015. június 14., vasárnap

Uborkasaláta

...télen-nyáron, simán-extrán! :)))
 
Az uborka -népies nevén ugorka- ugyanabba a nemzetségbe tartozik
(a tökfélékébe), mint a sárgadinnye.
Ázsiai eredetű, a Himalája déli lejtőiről származik.
Már 3000-4000 évvel ezelőtt is termesztették.
Az ókori görögök és rómaiak is használták.
Magyarországon a 13. században jelent meg.
C-vitamin tartalma 10–20 mg/100 g, sok magnéziumot, kalciumot,
káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz.
Táplálkozási értéke azzal növekszik, hogy kedvező hatású
a gyomor működésére, nagy káliumtartalma pedig vízhajtó hatású.
Ráadásul, mivel reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják,
illetve kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt,
fiatalító hatással is bír!
Tehát, uborkasaláta!
Aki olvas, az tökéletesen tisztában lehet azzal a ténnyel,
hogy savanyúság nélkül, még a lecsós szeletet sem
mindig eszem meg! :)))
Az uborkasaláta pedig (a tisztességesen elkészített),
a savanyúságok netovábbja-mindhármunknál! :)
Szóval, ezért is gondoltam, hogy megosztásra kerül
és néhanapján kerülnek még fotók+receptek a sorba! :)
Hozzávalók:
-1 db kígyóuborkához, vagy 2 db fürtös uborkához (2 főre elegendő mindkét mennyiség)
-pici só (nem kell sok, inkább tovább hagyjuk állni)
-1 ek ecet (10-15 %-os)
-1 ek cukor
Nálam ez az arány az, ami bevált és mint közismert,
jó, ha bevált dolgon nem nagyon változtatgatunk. :)
Szóval ez az alap, minden más extra, ami rákerül,
csak tovább emeli a buborkasaláta élvezeti értékét! :)
Ha hiszitek, ha nem, még a következő fotómon is
uborkasaláta szerepel-az én elgondolásom volt! :)))
 Kaliforniai paprika-hagyma-uborka
Simán


Tejfölösen




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése