Oldalak

2015. február 14., szombat

Csülkös, gerslis káposzta

A város felét bejártam sertéskörömért
(sehol nem kaptam), még a legnagyobb,
kereskedőknek fenntartott helyen sem volt,
állítólag a kocsonyafesztivál "elvitte",
aminek testvérek között is már régen vége van.
Azért ez már tényleg több, a soknál.
(Azért én is főztem a fesztivál előtt kocsonyát,
mint minden évben, biztos, ami biztos.
Csülköt vettem helyette, az legalább volt.
szerettem volna főzni, helyette lett ez
-na, nem lett azért rossz ez sem.

Hozzávalók:
-1,5 kg savanyúkáposzta
-1,5 kg bőrös sertéscsülök
-30 dkg gersli
-3 nagyobb fej vöröshagyma
-6 nagy gerezd fokhagyma
-mangalicazsír
-életízesítő
-só
-bors
-csemegepaprika
-csípős Piros Arany
-Gulyáskrém
A kockára vágott vöröshagymát és szeletelt
fokhagymát zsíron (lassú tűzön) puhára dinsztelem.
A káposztát meleg vízbe áztatom, a csülökhúst
mosom és nagyobb darabokra vágom,
a gerslit folyó (meleg) víz alatt alaposan átmosom.
És kezdődik a rétegezés: alulra egy kevés hagymás
zsír, erre káposzta, gersli, csülök, hagymás zsír,
fűszerek, majd ismétlés...a fazék 2/3-nál álljunk
meg mert vízzel is fel kell önteni, plusz a fövéshez
is kell hely.
Az egyik Nagymamám mondta mindig, ha nagy
fazékba tette oda a főznivalót, hogy ebből nem
fog kiesni.😀
  1,5 órára meg is feledkezek róla, lassú tűzön nagyon
szépen elfődögél.
Ekkorra már eléggé megduzzad a gersli is, tehát
kóstolok, ízesítek még és innen már figyeljünk rá,
mert nagyon gyorsan le tud égni, a vizet pedig
természetesen pótoljuk.
A teljes főzési idő akár 3 óra is lehet
-már ha nagyon lassan fő-, ekkor azért sokkal
finomabb is tud lenni, jobban összeállnak az ízek.
Ennyi maradt az első tányér tartalmából.
😊 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése