"Nem elírás: a rebarbara az zöldség, még ha gyümölcsként is ismerjük
-már aki- és használjuk fel.
Az ismertséggel a legutóbbi időkig volt kis probléma, mert őnagysága is
a világhírű magyar konyha okozta emlékezetkiesés áldozata lett.
Amúgy az emberiség uszkve 4 és fél ezer éve ismeri.
Már az időszámítás előtti kínai gyógyfüves könyvekben is megemlítik,
de a konyhákba csak a 18. századba került be. A mienkbe is.
Érdekes csengésű nevének jelentése nem más, mint: „barbárok gyökere”.
Óriási, sötétzöld levelei szinte bokorrá nőnek, szára pedig a halvány rózsaszíntől
egészen a bíborvörösig színpompázhat.
Nyilván ez is indokolja, hogy sok helyen dísznövényként is termesztik.
A rebarbarának igen alacsony a kalóriatartalma, 100 g-ban mindössze 17 kalória van.
Ám savanykás íze miatt édesítve, túlcukrozva ez nagyon csalóka mérce lehet.
Étkezésre csak a szára alkalmas, a levele mérgező!
A szárat akkor szabad csak leszedni, ha már elszíneződött -ez a szín a fajtától függően
sötét rózsaszíntől egészen a mélyvörösig terjed, de ismert zöld szárú, zöld húsú fajta is.
Túlzott fogyasztása hashajtóhatású.
Várandós és szoptatós kismamáknak fogyasztása nem ajánlott,
mivel egyes vegyületei vérbőséget okozhatnak.
A gasztronómiában háromféle rebarbarát különböztetünk meg: zöld szárú, zöld húsú,
íze fanyar, nagyon savanyú;
piros szárú, zöld húsú,ami savanykás, enyhén kesernyés
és piros szárú, piros húsú, enyhén édeskés ízzel.
Ha vásárolunk, érdemes ellenőrizni a frissességét.
A friss szár lédús, ezért ha körmünket (amikor az árus éppen nem néz oda)
egy óvatlan pillanatban belenyomjuk, halk, hersegő hangot hallunk.
Na, ha ez így összejön, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss.
A rebarbarát legjobb frissen felhasználni.
A hűtőben -nedves ruhába csavarva- 2-3 napig áll el és kétségtelen,
hogy mélyhűtőben sokáig tárolhatjuk, feltéve, ha frissen fagyasztottuk le."
(forrás)
Ha valami véletlen folytán nincs a kertünkben rebarbara
(mert mondjuk nincs kertünk :),
akkor a boltokból/piacról, kis mennyiségnyi
és nagyon drágán vásárolt zöldséget
és nagyon drágán vásárolt zöldséget
(amit nem mellesleg gyümölcsként fogyasztunk :)
nagyon becsüljük meg és valami finomat készítsünk belőle!
Hozzávalók:
-rebarbara (csak a szára, a levele ugyanis mérgező)
-cukor
-csipetnyi só (kell :)
-citrom, vagy lime
-egész fahéj
-vanília por, vagy vanília rúd (opcionális)
-víz
A növény szárának két végét levágom, majd 2 cm-es
darabokra vágom (nem kell vonalzó hozzá :).
Lábasban annyi vízzel öntöm fel, amennyi kényelmesen
ellepi, ízesítem és kis lángon puhulásig főzöm (10 perc);
a főzőlevében hagyom kihűlni.
Fantasztikusan finom kompót
lesz belőle! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése