Valamilyen recepttel minden évet/évünket el kell kezdenem;
ez a mostani -egy kis baki következtében-
a karácsonyi asztal helyett az újévire kerül fel...akkor ugyanis
úgy felejtettem el, ahogy volt.
A recept hatalmas találmány, nagyon-nagyon finom
...remélem kárpótolva van Mindenki! :)))
A 2016-ban kialakult íráshiányért Mindenkitől elnézést kérek
-a (remélhetően ideiglenesen) beállt csendes üzemmód
valószínűleg még az éven is fenn fog állni-
van egy kis önként vállalt lekötődöttségem. ;) :)
ez a mostani -egy kis baki következtében-
a karácsonyi asztal helyett az újévire kerül fel...akkor ugyanis
úgy felejtettem el, ahogy volt.
A recept hatalmas találmány, nagyon-nagyon finom
...remélem kárpótolva van Mindenki! :)))
Hozzávalók (24 cm-es kapcsos tortaformához):
-10 db kiflihez (szerintem még 8 is elég lenne...*)
-1 liter tej
-3 tojás sárgája
-10 dkg kristálycukor
-10 dkg vaj
-1 vaníliarúd kikapart belseje
-20 dkg darált mák (egy maréknyi kivételével)
-1 narancs reszelt héja
A krémhez (kifejezetten a gyorsasága miatt):
-1 csomag házi krémes krém (*...és/vagy 2 csomag krém is elférne a tetején)
-8 dl tej
A tetejére:
-tejszínhab
-mák
Ha van annyi időnk és szeretnénk egy csöppet
még finomabban elkészíteni a tortát, süssük meg
hozzá a BOBÁJKÁT -az speciel lényegesen
értékesebb hozzávaló, mint a kifli! :)
Nem mellesleg a krémet el lehet készíteni a
-most így készült
(sokkal hamarabb értem el a vízszintes állapotot :))).
a cukrot kikavarom a tojások sárgájával, majd egy-egy kis
adag tejjel kavarom tovább (hogy meg ne főjön a tojás!).
Ha a vaj már elolvadt, a tejet leveszem a főzőlapról és
mákkal és a kiflikarikákra öntöm, amit alaposan átforgatok,
amíg az összes folyadékot fel nem szívja
(egy megfelelően nagy tálban).
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Egy kapcsos tortaforma oldalát sütőpapírral körbeborítom,
belelapogatom a kiflit és légkeveréssel 20-25 perc alatt megsütöm
-hideg helyre teszem kihűlni.
Ezek után bőven elég elkészíteni a rá való krémet
(mindegy, hogy mi fog a tetejére kerülni),
csak mert ezt a teljesen kihűlt torta tetejére kell önteni.
A jelenlegi krém leginkább a hidegen elkészülő
pudinghoz hasonlít, 8 dl tej és 2 perc szükségeltetik hozzá. :)
amíg ki nem tálaljuk, ekkor érdemes a tejszínhabot csak
rádíszíteni és egy kis (maréknyi :) mákkal megszórni.
-a (remélhetően ideiglenesen) beállt csendes üzemmód
valószínűleg még az éven is fenn fog állni-
van egy kis önként vállalt lekötődöttségem. ;) :)
Még valami...2017-et írunk!
Boldog új esztendőt kívánok
minden Olvasómnak! :)
Boldog új esztendőt kívánok
minden Olvasómnak! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése