Természetesen Nigella a "szellemi 'anyja" ennek a desszertnek
-bár nem Ő találta ki-; a műsorában láttam egy jó pár éve.
Azóta, ha nagyobb 'sátras' családi összejövetelt tartunk
-vagy éppen csak anyák napjára lepem meg ezzel magunkat-,
ez sem maradhat ki a repertoárból!
Ez is egy olyan fajta édesség, amit bármilyen menüsor után
képes elfogyasztani kicsiny családunk. :)))
Hozzávalók:-6 tojás fehérjéhez
-35 dkg porcukor
-3 tk ecet
-2 ek vaníliás cukor -emiatt most nem lesz hófehér, de ez el is hagyható, csak nagyon szeretjük az ízét
Feltét:
-0,5 liter magas zsírtartalmú tejszín
-piros gyümölcsök-nyáron természetesen friss, télen mirelit és az alaposan lecsepegtetve-málna, ribizli, szeder, eper...-, amikben nem a piros szín jelenti a dominanciát, hanem hogy savanykás legyen-az kell az édes mellé!
A tojások fehérjét a porcukorral, vaníliás cukorral
kemény habbá verem fel; ha már megfelelő állagú,
apránként hozzáadagolom az ecetet is-ettől lesz nagyon 'feszes', fényes a habunk;
sütés után egyáltalán nem fog érződni az ecet íze a habcsókon!
Előmelegítem a sütőt 130 fokra.
Közben sütőlapra akkora kört-most szív alakot akartam,
de csöppet eldeformálódott- vékonyan beolajozok,
amekkora átmérőjű habcsókot szeretnék és ráformázom a habot
-ne lapogassuk, inkább csúcsosabb, magasabb legyen.
Sütőbe teszem 1,5 órára, légkeveréssel-zárt sütőajtóval-,
ott is hagyom kihűlni.
Ezt a habcsókot (még ha nagy vendégségünk is van
és rövidnek bizonyul hajnaltól az idő az ebédig)
nyugodtan készítsük el előző délután,
még a sütőben is hagyhatjuk, semmi baja nem lesz!
A rá kerülő habról pedig: semmilyen formában
nem vagyok híve a flakonos, habnak nevezett valaminek!
Még kézi habverővel is 5 perc alatt fel lehet verni a rendes tejszínt
és ugye a végeredmény nem nagyon hasonlítható össze?!
A tejszínt szintén kemény habbá verem fel, ebbe már nem kell cukor
-pont elég van a habcsókban.
Nagy általában a habcsók tetejét kézzel-pici peremet hagyva-,
kicsit benyomkodom, ide adagolom szépen a habot
és tálalás előtt megszórom ízlés szerinti mennyiségű gyümölccsel
-most inkább nagyobb köröket szaggattam, így volt most kedvem
(a maradék pedig nem ázik el, jó lesz másnapra).
Nagyon jó párosítás az édes habcsók a savanykás gyümölcsökkel.
A recept nagyon egyszerű, semmi macera nincs vele;
előre el lehet készíteni a nagyját és garantált sikert fog aratni vele bárki!
És bár nem diétás, évente 1-2 alkalommal nem okoz nagy bajt, sőt!
Csak rá ne szokjunk! :D
Nagyon jól néz ki, mennyei lehet az édes hab, a tejszín és a savanykás gyümölcs együtt! :) Csoda guszta! :)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésNagyon szépek a sok gyümölccsel, tökéletes anyáknapi finomság:) Nálunk akár minden héten is lehetne, annyira szeretik.
VálaszTörlésNálunk sem szokta visszautasítani senki :D
TörlésPavlovát még nem készítettem, valahogy féltem mindig ,hogy összesik.De már éppen itt az ideje - jön a sok friss gyümölcs és azzal igazán finom lehet.
VálaszTörlésNo para! És ha össze is esik, mi van?
TörlésMint ahogy Julia Child mondta anno:
"Itt magunkban vagyunk, nincsen szemtanú!" :D :D :D
Szépek nagyon! :) Én is szeretem a Pavlovát, főleg a csokisat. :)
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésHa nem légkeveréses sütőben csinálom akkor is 130 fokon kell sütni??
VálaszTörlésSzia Brigitta!
TörlésAnnyi a különbség a légkeverés és az alsó-felső sütés között, hogy az utóbbinál 20 fokkal többet kell számolni.
De sütheted/száríthatod ennyin is, akkor tovább hagyod bent sacc 20-30 perccel-míg kihűl, addig is szilárdul a belseje!
:)
Még valami; nincs rontási lehetőség (no para :), ha tovább is marad bent és kiszáradna nagyon, összetöröd és készítesz belőle Eton mess-t (fenn van ez is a blogon :)
Törlés