2013. május 6., hétfő

Pavlova torta (tortácska)

Természetesen Nigella a "szellemi 'anyja" ennek a desszertnek
-bár nem Ő találta ki-; a műsorában láttam egy jó pár éve. 
Azóta, ha nagyobb 'sátras' családi összejövetelt tartunk
-vagy éppen csak anyák napjára lepem meg ezzel magunkat-, 
ez sem maradhat ki a repertoárból!
Ez is egy olyan fajta édesség, amit bármilyen menüsor után 
képes elfogyasztani kicsiny családunk. :)))
Hozzávalók:
-6 tojás fehérjéhez
-35 dkg porcukor
-3 tk ecet
-2 ek vaníliás cukor -emiatt most nem lesz hófehér, de ez el is hagyható, csak nagyon szeretjük az ízét
Feltét:
-0,5 liter magas zsírtartalmú tejszín
-piros gyümölcsök-nyáron természetesen friss, télen mirelit és az alaposan lecsepegtetve-málna, ribizli, szeder, eper...-, amikben nem a piros szín jelenti a dominanciát, hanem hogy savanykás legyen-az kell az édes mellé!
A tojások fehérjét a porcukorral, vaníliás cukorral 
kemény habbá verem fel; ha már megfelelő állagú, 
apránként hozzáadagolom az ecetet is-ettől lesz nagyon 'feszes', fényes a habunk; 
sütés után egyáltalán nem fog érződni az ecet íze a habcsókon!
Előmelegítem a sütőt 130 fokra. 
Közben sütőlapra akkora kört-most szív alakot akartam
de csöppet eldeformálódott- vékonyan beolajozok, 
amekkora átmérőjű habcsókot szeretnék és ráformázom a habot
-ne lapogassuk, inkább csúcsosabb, magasabb legyen. 
Sütőbe teszem 1,5 órára, légkeveréssel-zárt sütőajtóval-, 
ott is hagyom kihűlni. 
Ezt a habcsókot (még ha nagy vendégségünk is van 
és rövidnek bizonyul hajnaltól az idő az ebédig) 
nyugodtan készítsük el előző délután, 
még a sütőben is hagyhatjuk, semmi baja nem lesz!
A rá kerülő habról pedig: semmilyen formában 
nem vagyok híve a flakonos, habnak nevezett valaminek! 
Még kézi habverővel is 5 perc alatt fel lehet verni a rendes tejszínt 
és ugye a végeredmény nem nagyon hasonlítható össze?!
A tejszínt szintén kemény habbá verem fel, ebbe már nem kell cukor
-pont elég van a habcsókban.
Nagy általában a habcsók tetejét kézzel-pici peremet hagyva-, 
kicsit benyomkodom, ide adagolom szépen a habot 
és tálalás előtt megszórom ízlés szerinti mennyiségű gyümölccsel
-most inkább nagyobb köröket szaggattam, így volt most kedvem 
(a maradék pedig nem ázik el, jó lesz másnapra).
Nagyon jó párosítás az édes habcsók a savanykás gyümölcsökkel.
A recept nagyon egyszerű, semmi macera nincs vele; 
előre el lehet készíteni a nagyját és garantált sikert fog aratni vele bárki!
És bár nem diétás, évente 1-2 alkalommal nem okoz nagy bajt, sőt!
Csak rá ne szokjunk! :D

11 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, mennyei lehet az édes hab, a tejszín és a savanykás gyümölcs együtt! :) Csoda guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a sok gyümölccsel, tökéletes anyáknapi finomság:) Nálunk akár minden héten is lehetne, annyira szeretik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk sem szokta visszautasítani senki :D

      Törlés
  3. Pavlovát még nem készítettem, valahogy féltem mindig ,hogy összesik.De már éppen itt az ideje - jön a sok friss gyümölcs és azzal igazán finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No para! És ha össze is esik, mi van?
      Mint ahogy Julia Child mondta anno:
      "Itt magunkban vagyunk, nincsen szemtanú!" :D :D :D

      Törlés
  4. Szépek nagyon! :) Én is szeretem a Pavlovát, főleg a csokisat. :)

    VálaszTörlés
  5. Ha nem légkeveréses sütőben csinálom akkor is 130 fokon kell sütni??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brigitta!
      Annyi a különbség a légkeverés és az alsó-felső sütés között, hogy az utóbbinál 20 fokkal többet kell számolni.
      De sütheted/száríthatod ennyin is, akkor tovább hagyod bent sacc 20-30 perccel-míg kihűl, addig is szilárdul a belseje!
      :)

      Törlés
    2. Még valami; nincs rontási lehetőség (no para :), ha tovább is marad bent és kiszáradna nagyon, összetöröd és készítesz belőle Eton mess-t (fenn van ez is a blogon :)

      Törlés