Oldalak

2020. november 28., szombat

Danmuji

avagy a koreai savanyított retek

És hogy honnan az ötlet?
 Aki ismer és/vagy olvassa a blogot, az tudhatja,
hogy savanyúságból bármilyen fajta,
bármennyi mennyiség szóba jöhet nálam
(úgy vagyok én ezzel, mint Gombóc Artúr
a csokoládékkal)
és kutatok is új receptek után, ha éppen
újdonságra vágyok. Ez is egy ilyen történet,
nézem egy ideje egy koreai Hölgy videóit
és csak nyelek nagyokat közben...na, ez az
ötlet is onnan ered! 😀

Hozzávalók:
-2 nagyobb jégcsapretekhez
-4 közepes fej vöröshagyma, vagy 2-3 csomag újhagyma 
-4 dl víz
-4 dl rizsecet (ez 3%-os, nem kell, hogy erős legyen a lé)
-1 lapos ek só (ne jódozott legyen)
-20 dkg cukor
-1 ek egész feketebors
-2 db babérlevél
-2-3 db csilipaprika, mag nélkül (csak abban az esetben, ha mindenki szereti...ebbe most nem került, a következő adag azzal fog készülni)
 
Kezdem azzal, hogy akkora edényt
készítsünk elő a művelethez, hogy a
végeredmény majd kényelmesen elférjen
benne, így elkerülhető a plusz mosogatás,
ugyanis ebben fogom kihűteni is
(üveg edény, lezárós tetővel).
 
Tehát, a hozzávalókat összefőzöm -pár
percig, alacsony hőn főhet is egy kicsit-,
közben a retket és a hagymát megfosztom
a burkolatuktól, mindkettőt karikára
gyalulom/szeletelem, viszonylag vastagabb
szeletekre, a hőforrást kikapcsolom, majd a
felfőzött lébe pakolom a zöldségeket és lefedve,
szobahőmérsékleten hagyom kihűlni.
 
Az eredeti koreai receptek egy része tartalmaz
kurkumát is, ebbe nem került, fehéren szerettem
volna látni a savanyút.
 
Egy problémám van ezzel a savanyúsággal
(aki ismer, tudja), mégpedig az, hogy igen
erős függőséget okoz...ja, nem csak nálam,
a Gyerek ugyanis szintén rajongó. 😀

Ami a belevaló zöldségeket illeti, pl. készíthetjük
céklából is, azzal is rendkívül finom lesz.
Mindennel finom, nagyon finom!

😌

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése