Oldalak

2020. november 24., kedd

Tárkonyos marharaguleves

marhapörkölt most az én óhajom volt
(tarhonyával és kovászos uborkával...mmm),
viszont mivel ebből nem lehet maroknyi
mennyiséget készíteni (mert annak nincs semmi
értelme😀), így adva is volt a belőle elkészülő
következő levesünk.
Hozzávalók:
-jelen esetben a tegnapi MARHAPÖRKÖLT fele, ami 1,5 kg marhalábszárból készült, 3 db szép, nagy velőscsont kíséretében, nagggyon lassú tűzön, vas lábasban...előre megfontolt szándékkal :)
-50 dkg csiperke gomba
-2 közepes fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-4-6 közepes sárgarépa
-3 közepes petrezselyem gyökér
-1 kis zellergumó, vagy pár levél zöldje
-2 közepes karalábé
-1 üveg (7 dl) zöldborsó
-1 egész citrom
-1 ek fűszeres tokaji tárkonyos borecet
-só
-darált bors
-2 ek. szárított, vágott tárkony
-olaj
-5-6 dl tejszín (igazi :)
 
A vöröshagymát szálasra vágom, kevés olajon
dinsztelem, félidőben rádobom a szeletelt
fokhagymát.
Közben a zöldségeket megtisztítom, szeletelem,
majd a hagymás alapra kerülnek, még kevés fűszer
(a kész pörkölt miatt), egy fél felszeletelt citrom,
a szeletelt gomba és annyi víz társaságában, amennyi
levest éppen szeretnék (7 literes egyébként a
fazék, amiben most készült).

Majdnem készre főzöm az egészet-csak mert
igen előrelátó voltam és félretettem a pörkölt
felét (ami vas lábasban főtt, igen alacsony hőn,
jó sokáig 😊), ami a vége előtt nem sokkal
belekerül a levesbe.

Pár percet főzöm az egészet és ekkor ízesítem
be teljesen, ekkor öntöm hozzá a tejszínt, belekerül
a zöldborsó is, kicsit ezekkel is főzöm és elzárom a gázt.
A frissen facsart citromlevet és/vagy ecetet csak azután
adom a leveshez, miután a gázt/hőt már kikapcsoltam.
 Szeletelt citrommal tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése