°°°
- Hozzávalók:
- -50 dkg sima liszthez
- -4 egész tojás
- -2-3 tk só
- - 2,5-3 dl meleg víz
- Keverőtálba mérem a lisztet, a közepébe nyomott
- mélyedésbe beleütöm a tojásokat, sózom,
- vizet hozzáadva eldolgozom -néhányszor megkeverve
- csak- és közepesen kemény nokedlitésztává keverem.
- Addig kell csak keverni, amíg hólyagos nem lesz a tészta.
- Minél lágyabb a nokedli tészta állaga, annál nagyobbak
- lesznek a kifőzött nokedlik, minél sűrűbb a tészta, annál
- kisebbre tudjuk szaggatni a galuskákat.
- Nagyobb fazékban vizet forralok és kevés sót teszek bele.
- A tésztát pihentetés nélkül (ha sokáig pihentetjük, akkor
- a tészta nyúlóssá válik), nokedliszaggatóval, lobogó,
- sós vízbe szaggatom.
Főzés közben a nokedlit kevergetni kell a forró vízben,
hogy ne ragadjanak össze, illetve nehogy a főzőedény
aljára
ragadjanak.
Amikor a főzővíz tetejére feljönnek az apró
nokedlik,
az azt jelzi, hogy a tészta megfőtt.
1-2 perc főzés után
szűrőkanállal kihalásszuk, majd
lecsurgatjuk, ezt követően hideg folyó
víz alatt leöblítjük.
A nokedli Magyarországon kedvelt körete a
pörköltféléknek, a paprikásoknak, illetve a
tokányféléknek.
A nokedli és a galuska alapanyagát tekintve teljesen
megegyezik, az
apró különbség a méretükben van.
A galuskát nagyobb mérete miatt késsel
szaggatják vízbe,
a nokedli apróbb méretét befolyásolja, hogy milyen
nokedliszaggatóval készítik.
a nokedli apróbb méretét befolyásolja, hogy milyen
nokedliszaggatóval készítik.
Nehogy bárki azt higgye, hogy csak így, üresen esszük, íme...
Csirkepaprikás nokedlivel és madárcsicserrel |
Most pedig következik egy jó pár nap relax,
wellness, spa, nyugalom, napsütés, csend,
wellness, spa, nyugalom, napsütés, csend,
helyettem főzés, helyettem mosogatás
...tehát értitek, ugye?
...tehát értitek, ugye?
Értjük bizony, nagyon jó pihenést és kikapcsolódást! :)
VálaszTörlés