- Hozzávalók:
- -50 dkg sima-, vagy kenyérliszthez
- -4 egész tojás
- -2-3 tk só
- - 2,5-3 dl meleg víz
- Keverőtálba mérem a lisztet, a közepébe nyomott
- mélyedésbe beleütöm a tojásokat,
- sózom, vizet hozzáadva eldolgozom
- -néhányszor megkeverve csak-
- és közepesen kemény nokedlitésztává keverem.
- Addig kell keverni, míg hólyagos nem lesz a tészta.
- Minél lágyabb a nokedli tészta állaga, annál
- nagyobbak lesznek a kifőzött nokedlik,
- minél sűrűbb a tészta, annál kisebbre tudjuk
- szaggatni a galuskákat!
- Nagyobb fazékban vizet forralok,
- kevés sót teszek bele.
- A tésztát pihentetés nélkül (ha sokáig pihentetjük,
- akkor a tészta nyúlóssá válik),
- nokedliszaggatóval, lobogó sós vízbe szaggatom.
Főzés közben a nokedlit kevergetni kell a forró vízben,
hogy ne ragadjanak össze,
illetve, nehogy a főzőedény aljára
ragadjanak!
Amikor a főzővíz tetejére feljönnek az apró
nokedlik,
az azt jelzi, hogy a tészta megfőtt;
1-2 perc főzés után
szűrőkanállal kihalásszuk,
majd lecsurgatjuk,
majd lecsurgatjuk,
ezt követően hideg folyó
víz alatt leöblítjük.
A nokedli Magyarországon kedvelt körete a pörköltféléknek,
a paprikásoknak, illetve a tokányféléknek.
a paprikásoknak, illetve a tokányféléknek.
A nokedli és a galuska alapanyagát tekintve teljesen megegyezik,
az apró különbség a méretükben van.
az apró különbség a méretükben van.
A galuskát nagyobb mérete miatt késsel
szaggatják vízbe,
a nokedli apróbb méretét befolyásolja, hogy milyen
nokedliszaggatóval készítik.
a nokedli apróbb méretét befolyásolja, hogy milyen
nokedliszaggatóval készítik.
Nehogy bárki azt higgye, hogy csak így, üresen esszük!
Íme! :) :) :)
Íme! :) :) :)
Csirkepaprikás nokedlivel és madárcsicserrel! :))) |
Most pedig következik egy jó pár nap relax,
wellness, spa, nyugalom, napsütés, csend,
wellness, spa, nyugalom, napsütés, csend,
helyettem főzés, helyettem mosogatás
...tehát értitek, ugye?
...tehát értitek, ugye?
: ) : ) : ) : ) : )
Értjük bizony, nagyon jó pihenést és kikapcsolódást! :)
VálaszTörlés