2013. július 5., péntek

Nokedli, galuska


Hozzávalók:
-50 dkg sima-, vagy kenyérliszthez
-4 egész tojás
-2-3 tk só
- 2,5-3 dl meleg víz
Keverőtálba mérem a lisztet, a közepébe nyomott 
mélyedésbe beleütöm a tojásokat, 
sózom, vizet hozzáadva eldolgozom
-néhányszor megkeverve csak- 
és közepesen kemény nokedlitésztává keverem. 
Addig kell keverni, míg hólyagos nem lesz a tészta. 
Minél lágyabb a nokedli tészta állaga, annál
nagyobbak lesznek a kifőzött nokedlik, 
minél sűrűbb a tészta, annál kisebbre tudjuk
szaggatni a galuskákat!
Nagyobb fazékban vizet forralok,
kevés sót teszek bele. 
A tésztát pihentetés nélkül (ha sokáig pihentetjük,
akkor a tészta nyúlóssá válik), 
nokedliszaggatóval, lobogó sós vízbe szaggatom.
Főzés közben a nokedlit kevergetni kell a forró vízben, 
hogy ne ragadjanak össze,
 illetve, nehogy a főzőedény aljára ragadjanak!
Amikor a főzővíz tetejére feljönnek az apró nokedlik, 
az azt jelzi, hogy a tészta megfőtt; 
1-2 perc főzés után szűrőkanállal kihalásszuk,
majd lecsurgatjuk, 
ezt követően hideg folyó víz alatt leöblítjük.
A nokedli Magyarországon kedvelt körete a pörköltféléknek,
a paprikásoknak, illetve a tokányféléknek.
A nokedli és a galuska alapanyagát tekintve teljesen megegyezik,
az apró különbség a méretükben van.
A galuskát nagyobb mérete miatt késsel szaggatják vízbe,
a nokedli apróbb méretét befolyásolja, hogy milyen
nokedliszaggatóval készítik.

Nehogy bárki azt higgye, hogy csak így, üresen esszük!
Íme!  :) :) :)
Csirkepaprikás nokedlivel és madárcsicserrel! :)))

Most pedig következik egy jó pár nap relax,
wellness, spa, nyugalom, napsütés, csend, 
helyettem főzés, helyettem mosogatás
...tehát értitek, ugye? 
 : )  : )  : )  : )  : )

1 megjegyzés:

  1. Értjük bizony, nagyon jó pihenést és kikapcsolódást! :)

    VálaszTörlés