2013. július 1., hétfő

Pirított-, vagy resztelt csirkemáj



Hozzávalók:
-1 kg csirkemájhoz
- 2-3 nagyobb vöröshagyma
-15 dkg mangalica zsír
-só, ételízesítő
-bors
-csemege paprika (csak a pirított csirkemájhoz használom)
-majoranna
A májat alaposan megtisztítom, az epével szennyezett részeket
levagdosom, megmosom és alaposan le is szárítom.
Hasonló módon, mint a sertésmájnál (csak itt kisebb az "alany" :),
ezeket is inkább csíkokra vágom.
A hagymát nagyon kis kockára aprítom, zsíron dinsztelem,
felöntöm pici vízzel és szinte teljesen szétfőzöm
-így lesz sokkal szaftosabb a történetünk.
A májnak nagyon kevés idő, kb. 10 perc főzés elég;
hozzáadom a csíkokra metélt májat, darálok rá kevés borsot
+ egy kis majorannát, paprikát és nagy lángnál,
állandó keverés mellett megpirítom.
Minden további fűszerezés -kiváltképp a sózás-
csak azután következik,
hogy készen van az étel, mert a sótól
(és ugyanúgy az alacsony hőfokon való sütéstől is)
megkeményszik a máj-főleg igaz ez a sertésmáj esetében.
A csirkemájat mindig rizzsel tálalom, most Basmatival.
Hogy finomabb legyen és ne teljesen víz ízű,
a rizst futtassuk meg egy kevés olajon, sózzuk is meg.
Ha már opálos a színe, öntsük fel forró vízzel
(hogy a főzési folyamat ne álljon le),
kavarjunk rajta egyet, fedővel takarjuk le és zárjuk is el a gázt alatta
-5 percenként kavarjuk át favillával-a teljes folyadék mennyiséget
magába szívja és ugyanúgy meg fog puhulni!
A kész köret.
(A Basmati esetében: 1 csésze rizshez 3 csésze folyadék elegendő.)
Nyáron szigorúan
kovászos uborkával
van tálalva. :) 

1 megjegyzés:

  1. Milyen jó kis étel ez, főleg a fincsi házi kovászos ubiddal! :)

    VálaszTörlés