Oldalak

2021. december 28., kedd

Tatár bifsztek

Az egyik legmegosztóbb étel, amit ismerek
-nyers a hús, nyers a tojás is.
Ezt valaki vagy nagyon szereti, vagy
nagyon nem -Nálunk kivételesen mindenki
rajong érte.
És még valami, autentikus recept ehhez nem
igazán van, ki egyszerűbben készíti, ki egy
csöppet tuningolva...de mindenhogy finom.
Hozzávalók...főfogásként kb. 8-10 főre-, előételként tálalva kb. 12-14 főre elegendő:
-1,2-1,3 kg marhabélszínhez (más néven vesepecsenye)
-5 ek dijoni mustár
-5 ek olívaolaj

-5 ek apró kapribogyó
-10 db közepes, vagy kisebb csemegeuborka
-5 tk Worcestershire szósz
-5 friss tojás sárgája
-2 nagy fej vörös-, vagy lilahagyma 
-2,5 ek frissen facsart citromlé
-5 ek nagyon apróra összevágott petrezselyemzöld
-só
-frissen darált feketebors 
 
Tálaláshoz:
-rengeteg pirítós
-lilahagyma
-cornichon uborka (pici méretű, ecetesebb ízű finomság...naaagy kedvencem)
-gyöngyhagyma savanyúság
-még több kapribogyó :)
-koktélparadicsom, többféle
-uborka
-kápia paprika
-zöld csípős paprika (akár Bácskai...azt is nagyon szeretem)

Kezdem azzal ennek a különlegességnek az
elkészítését, hogy jó pár nappal az asztalra
kerülése előtt kell megtenni az első lépést.
Ez annyit jelent, hogy miután jó minőségű és
minél frissebb bélszínre sikerül szert tenni,
pár napra a hűtőbe fog kerülni pácolódni, ami
pedig annyit tesz, hogy dijoni mustárral alaposan
bekenem a szép darab bélszínt, ráöntöm az olajat,
(a húsról leszedem az inas részeket, ezt a
lépést ne hagyjuk ki),
légmentesen elcsomagolom és megy megpihenni
...nagyon jót tesz a húsnak!
 
A következő, hogyha autentikusak szeretnénk lenni
(és miért ne szeretnénk), akkor nem daráljuk a húst,
hanem jó éles késsel daraboljuk apróra.
Itt már meg is oszlik a tábor, ugyanis húsdarálón
is átdarálhatjuk (egyszer elég).
Ami engem illet, én mindenhogy, mindenféleképpen
szeretem a tatár bifszteket, úgyhogy igazán
pártatlan vagyok ebben a kérdésben.
😀

Következhetnek a hozzávalók (zöldségek és ízesítők):
attól függően, hogy simán, vagy darabosabban
szeretjük az elkészült pépet, dolgozhatunk késsel,
vagy késes robotgéppel...én késsel daraboltam mindent.
A hagymát burkolatmentesítem és amennyire csak
tudom, apróra összevágom, félidőnél hozzákerül
a kapribogyó is, majd az uborka, a petrezselyem
és minden felsorolt hozzávaló.
Az ízesítés kinek-kinek szája íze szerint történjen,
kóstoljunk közben mindenképpen, nálunk ez a recept
bejövős.
A hozzávalókat alaposan összekeverem,
tálalás előtt hozzákeverem a darált, vagy darabolt húst.

Az elkészült tatárt tálalás előtt 1-2 órával készítem el
csak és hogy az ízek összeérjenek, a megterített asztalon
várakozik a sorára, hűtőben majd a maradék fog pihenni.

Tálalásnál legyen nagyon közel a kezünk ügyében
a kenyérpirító, csak mert attól függetlenül,
hogy valaki kenyeres, vagy nem, ehhez biztosan
többet fog megenni a szokásosnál...jóóóval többet.
😊
Azután egy nagyobb tálon szépen rendezzük
el a kísérő zöldségeket, jó sokat ezekből is,
minden el fog fogyni...ha nem rögtön, akkor
másnap reggel.
😉

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése