Oldalak

2021. február 21., vasárnap

Harcsafilé rác módra

.

Hozzávalók: 
-75 dkg afrikai harcsafilé (fagyasztott, vagy friss...több lehetőség nincs :)
-2 kg krumpli
-40-50 dkg paradicsom
-2-3 db paprika
-6-8 fej vöröshagyma
-30-40 dkg szalonna (sózott, füstölt)
-só
-frissen darált bors
-életízesítő
-csemege paprika
-1 tasak halak fűszerkeverék
-kb. 2 dl tejföl
-1 dl tejszín (nem főző :)

Kezdem most azzal a történetet, hogy mindenképpen
törekedtem volna arra, hogy ha lehet, friss halból legyen
elkészítve az étel.
Csakhogy ismét sírni vásárolni voltam a nagyboltban
...mondja meg nekem valaki, a nagy bevásárló központoknak
nem érdekük az, hogy a Nagyérdemű (akikből egyébként
fenntartják magukat) egy helyen be tudjon vásárolni?
És friss halat miért csak karácsony előtt lehet vásárolni?
A kérdés költői volt, a vágy egy ilyen nagybolt iránt
pedig utópia, mármint felénk. Nekem. Szerintem. 😕
 
Na, de térjek vissza az eredeti történethez.
A (fagyasztott) halat tálcára teszem és mindkét
oldalán megszórom a fűszerkeverékkel.

A krumplit megfosztom a burkolatától, majd legyalulom
(IKEA-s gyalu, 3-as fokozat...3 mm-esre, na :), egyenesen
mehet a tepsibe, itt óvatosan sózom, borsozom és ízesítőzöm.

A hagymát, paprikát és paradicsomot is ugyanilyen
vékonyra gyalulom, minden szépen, sorban kerül egymásra
(minden réteget nagyon óvatosan sózok és borsozok), 
a vége előtt kicsivel a halak is felúsznak a rakás
tetejére, majd az egészet kakastaréjjal koronázom
meg.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 1,5 órát lefedve sütöm
(nem bohóckodok külön-külön sütögetésekkel és nem is
sietek, hagy puhuljon...vasárnap van, van ideje😉),
majd a fóliát levéve leöntöm paprikás tejföllel, úgy,
hogy a szalonna a tetejére kerüljön vissza...szebb így.
Úgy másfél óra elteltével már olyan illatok jönnek
a sütőből, hogy nagy nehezen bírom csak ki,
hogy ne emelgessem a fóliát. Na jó, néha megemelem,
de szigorúan csak minőség ellenőrzési céllal. 😀

Ha lekerült a fólia és a tejföl rajta van a halakon,
visszakerül a sütőbe kb. fél órára, légkeveréssel,amíg
a szalonna is szépen megpirul.
A bal alsó sarokban látható az ellenőrzés nyoma.😋
 
Innentől már csak tálalni kell
...jaj, de nagyon finom étel ez is!
😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése