Oldalak

2021. december 23., csütörtök

Töltött káposzta

Holnap karácsony
...és miután az idén sem sütemények,
sem más, jellegzetes karácsonyi étel
receptjét nem osztottam meg (mea culpa,
mea culpa, mea maxima culpa)
úgy gondoltam, hogy bár van egy pár féle
töltött káposzta recept a blogon,
de csak közzéteszem ennek
a szépségnek is a leírását.
💝
Hozzávalók:
-60 dkg darált hús, jelen esetben sertés és marhahúsból, fele-fele arányban
-savanyú lapu (ez nagyon töltelékméret függő :)
-20-25 dkg gersli (nálunk csakis ez kerül a káposztába)
-2 közepes fej vöröshagyma
-4-6 gerezd fokhagyma
-só
-frissen darált feketebors
-ételízesítő
-csemege paprika
-kevés zsiradék
-1,5 kg sertés bőrös csülökhús 
-Piros Arany
-Gulyáskrém

A vöröshagymát kis kockára összevágom,
kevés zsíron puhára dinsztelem, a végén rányomom
a fokhagymát is.
A gerslit alaposan átmosom (nagyon sok kosz van rajta),
ráöntöm egy részét (kb. a felét) a darált húsra, mehet rá
a dinsztelt hagyma is, kb. 1,5 dl víz, fűszerezem és
összekeverem az egészet.

A belekerülő húsról: kétféle módon szoktam a káposzta
közé rakni, vagy pörköltet készítek, a húst jó félig
megfőzve, vagy nyersen kerül a fazékba és akkor a káposzta
főzőlevét ízesítem be (só, bors, Piros Arany, Gulyáskrém,
csemege paprika, ételízesítő)...attól függ, hogy mennyi
időm és legfőképpen mennyi kedvem van.

A szálas káposztát forró vízben alaposan kimosom
(tényleg alaposan, különben ehetetlenül savanyú lesz a
végeredmény), a lapukat viszont úgy hagyom, ahogy
vannak. Ha a lapuk nagyon nagyok, kettévágom.
Ezt azért szoktam megtenni, mert egy ideje úgy
főzöm a káposztát, hogy szinte falatnyi méretűek a
töltelékek, ugyanis régebben mindig azon ment az
agyalás (azaz vették el a maradék eszem), hogy kisebb
töltelék nincs?
Na, egy ideje van! Csak az van!
 
 A lapukba adagolok 1-1 evőkanálnyi húst, feltekerem
és szépen, sorban lepakolom (ez is igen szép látvány
tud már lenni).
Nagy fazékban, vagy lábasban főzöm mindig, ugyanis
a Nagymamám mondása szerint kiesni ebből nem fog.

A fazék aljára lapu kerül, erre egy kevés szálas káposzta,
majd jöhet a sorozás, szépen, kényelmesen, amíg tartanak
a hozzávalók. A 60 dkg darált húsból 28 db kis tekercs
lett (2 falatnyi szépségek).
Ha minden az edényben van, felöntöm vízzel és fedő
alatt, közepes hőn, jelen esetben (a nyers csülök miatt)
kb. 3-3,5 órát főzöm; olyan 1,5 óra elteltével kóstolok
és ízesítek.
Tálalásnál tejfölt és friss kenyeret kínálok mellé.
Jó készülődést és boldog karácsonyt
kívánok minden Olvasómnak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése