.
Az egyes fajták gyümölcse lehet zöld, vagy pirosas,
szőrös, vagy csupasz, a gyümölcshús íze pedig savanykás
(pl.: a Pallagi óriás, a Zöld óriás, a Szentendrei fehér és a
ritkábban elérhető Gyöngyösi piros az, ami kertekben
is megtalálható).
A termés túlnyomó többségét úgynevezett ipari érettség
állapotában szedik le és
dolgozzák fel.
Ekkor a gyümölcs még teljesen éretlen, magas pektin
tartalma viszont különösen alkalmas adalékanyaggá teszi.
Más, nehezen
kocsonyásodó gyümölcsökből készült dzsemek,
gyümölcsízek szilárdabbá
tételére használják leginkább.
Nagyon kellemes ízű befőtt készíthető
belőle-ehhez is
félérett gyümölcs szükséges.
A piros fajták érett
gyümölcsei elszínezik a készítményeket,
de házi felhasználáskor ez sem
lehet akadály.
A büszkében teljes éréskor alakul ki a fajtára jellemző
íz
és zamatanyag, ilyenkor viszont a gyümölcse gyorsan puhul,
nehezen
szállítható, eltarthatósága rossz.
Friss fogyasztásra a háztáji,
teljesen éretten leszedett
termés a legjobb.
Az érett büszke hűvös helyen
-pl. hűtőszekrényben-
egy hétig marad fogyasztható nyersen, vagy
desszerthez
használva.
Az éretlen gyümölcs jól fagyasztható, így a téli
időszakra
is elrakható.
A belőle készített hideg gyümölcsleves, vagy
mártás
különösen nyáron, frissen üdítő, de télen is változatosabbá
teheti az étrendünket, egy-egy vitaminban gazdag finomsággal.
Az előkészítés során alaposan meg kell mosni a szemeket,
majd késsel
megtisztítani az esetleges szár,
levél vagy tüske maradványoktól.
A büszkét rendszerint félérett állapotban szüretelik.
Ilyenkor az íze
nyersen savanyú, de hőkezelés után
kitűnő mártás, kompót, dzsem,
gyümölcslé készíthető belőle.
A saját termés leszedésével nem kell
sietni, mert hosszú
ideig megmarad a bokron, legjobb mindig csak az
éretteket
szedni, hogy a fent maradók is szépen beérjenek.
Ha megvárjuk,
amíg a bogyók teljesen megérnek,
akkor kellemesen savas, zamatos,
áttetsző, tetszetős gyümölcsöt
fogyaszthatunk és a tüskékkel sem kell
annyit bajlódni,
könnyebben leszedhetők, akár le is rázhatók a bogyók.
A büszke energiatartalma csekély, 44 kcal 100 grammonként,
a gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék
körüli pektin, 0,5
százaléknyi ásványi anyag
(kálium, kalcium, foszfor és niacin),
illetve
szervezetünk számára fontos elemek, citromsav,
gyümölcs- és szőlőcukor
található.
A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a
szervezetünk
számára.
Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok
mellé köretként.
Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású
mirigyekre és a szívre, májra, vesére is.
Természetgyógyászok
lázzal, gyulladással együtt járó
betegségek esetén is ajánlják a
nyugtató, hűsítő hatású
büszke szörpöt...a gyümölcs nagyobb mennyiségben
való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése