...vagy más néven felesborsó-,
szárazborsó főzelék
Az egyik legfinomabb főzelék, amit
csak el tudok képzelni...így, mindennel együtt. :)
Hozzávalók:szárazborsó főzelék
Az egyik legfinomabb főzelék, amit
csak el tudok képzelni...így, mindennel együtt. :)
-50 dkg sárgaborsóhoz
-1 fej vöröshagyma (félbevágva, de héjastól)
-só
-ételízesítő
-babérlevél (én viszonylag sokkal szeretem ezeket a fajta ételeket)
-víz
a sűrítéshez:
-5 lapos ek liszt
-kevés olaj (amennyi kényelmesen felveszi a lisztet)
-3 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomón átnyomva)
-1-2 ek őrölt csemege paprika
-kevés víz
a feltét:
-3 nagyobb fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-só
-frissen darált bors
-olaj
+ SAVANYÚKÁPOSZTA
Kezdem a sárgaborsóval...szinte minden fórumon
úgy kezdik az elkészítését, hogy be kell áztatni.
Szerintem pedig felesleges, csak mert még úgyis
megpuhul 30-40 perc alatt a sárgaborsó, ha éppen
előtte kezdünk csak neki az egész főzésnek!
úgy kezdik az elkészítését, hogy be kell áztatni.
Szerintem pedig felesleges, csak mert még úgyis
megpuhul 30-40 perc alatt a sárgaborsó, ha éppen
előtte kezdünk csak neki az egész főzésnek!
Viszont a szemeket át kell válogatni, átmosni, majd sós,
babérleveles, hagymás bő vízben puhára főzni,
közben többször lehabozni...ez viszont szükséges.
babérleveles, hagymás bő vízben puhára főzni,
közben többször lehabozni...ez viszont szükséges.
Eközben kevés zsiradékon pirítani kezdem a lisztet,
belenyomom a fokhagymát, a zsemleszín elérésekor
belekerül a csemege paprika és kevés víz, hogy
semmi meg ne égjen.
A fokhagymás rántást a megfőtt borsóra öntöm.
belenyomom a fokhagymát, a zsemleszín elérésekor
belekerül a csemege paprika és kevés víz, hogy
semmi meg ne égjen.
A fokhagymás rántást a megfőtt borsóra öntöm.
Lassú tűzön -csak mert pöfög, mint a gőzgép-,
gyakori kevergetéssel, pár percig főzöm
(amíg a liszt íz el nem fő)
gyakori kevergetéssel, pár percig főzöm
(amíg a liszt íz el nem fő)
-ha szükséges, folyadékkal lehet/kell pótolni.
Elkészítem a feltétet is, amihez a vöröshagymát
apróra vágom, olajon dinsztelni kezdem, majd
amikor már áttetsző, belenyomom a fokhagymát,
sózom, borsozom és aranybarnára sütöm...nyammm. :)
És hogy mi mivel is esszük?
Nem húsos feltéttel...a hozzám közel állók tudják
a választ: savanyú káposztával...mivel mással?
(Aminek viszont a ház Ura szerint nincs sok értelme
...Ő ugyanis nem nyúl! :)))
apróra vágom, olajon dinsztelni kezdem, majd
amikor már áttetsző, belenyomom a fokhagymát,
sózom, borsozom és aranybarnára sütöm...nyammm. :)
És hogy mi mivel is esszük?
Nem húsos feltéttel...a hozzám közel állók tudják
a választ: savanyú káposztával...mivel mással?
(Aminek viszont a ház Ura szerint nincs sok értelme
...Ő ugyanis nem nyúl! :)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése