Oldalak

2018. március 17., szombat

Spenót, paraj, barátparéj

A március a tél és a tavasz közötti összekötő
hónap...a téli zöldségeknek még van egy utolsó
futása, de az új, friss kollégák lassacskán (végre :)
átveszik a szerepüket-ilyen például a spenót is.
A zsenge, leveles spenót csak tavasszal kapható
(használjuk is ki rendesen az időt :) és különösen
zamatos, akár nyersen is ehető, pl. salátában:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEpXAGsDflwxqMlOw3OfPtm-JfCc7j-A_kH7ErJVPpTvE4ntcm4K0UCx8C86P9bacbOl7WBei8BZ3lW-jMf-M7n00b9xaE8GU3H13UlkYuy3T3zUMPiqPd7vnuKU4YjyiucIuBtqGnEpo/s1600/csontnelkul.blogspot.com.fugesk%25C3%25B6rt%25C3%25A9ssajtossalata1.jpg

A spenót -többek között- ideális hozzávaló a zöld,
illetve intenzív színű smoothie-k készítésénél.

Nem véletlenül esik annyira jól a spenót tavasszal:
sok ásványi anyagot, vitamint, fehérjét, emellett flavonoidokat,
klorofillt és egyéb hasznos dolgokat is tartalmaz,
amelyeket télen jórészt nélkülözni kényszerülünk.
Folsavtartalma miatt terhes nőknek is ajánlják.
Magas vastartalma ugyan közismert, de a hatékony
felszívódáshoz C-vitamin jelenlétére is szükség van.
A vas felszívódását a benne lévő oxálsav is gátolja.
Kalciummal az oxálsav közömbösíthető, ezért is készül a
spenót főzelék tejjel, de ilyen szempontból a sajt,
a tejföl vagy más tejtermék is jó társa lehet.
https://dietless.hu/media/2016/04/spenot-01.jpg
A spenót vagy paraj a disznóparéjfélék családjába tartozó,
világszerte elterjedt kultúrnövény.
Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos.
Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.
Valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok
Spanyolországba.
Franciaországban a 16. században, Medici Katalin udvarában
vált népszerűvé.
Magyarországra korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs 
Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű
levélzöldséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése