Oldalak

2019. október 6., vasárnap

Hordós dobálós savanyúság

Jelen eltevésem egy cukorfalat
kis 10 literes kerámia hordóhoz
van számolva és bár ebből
rögtön hármat vettem, a többibe
más-más fog kerülni
...majd jönnek azok is.
😉
Ezek még egy előző eltevésből vannak.
Hozzávalók 1 db 5 literes üveghez, vagy éppen hordóhoz:
-1,8 l víz
-4 dl 10 %-os ecet
-4 ek cukor
-5 dkg konyha só (nem jódozott)
-1 tk borkénpor...szinte az egyetlen, ami nem veszélyes az emberi szervezetre

-1 ek egész fekete bors
-1 ek koriandermag
-1ek  mustármag
-1 ek szárított kapor
-1-2 kisebb babérlevél
-1 kisebb darab torma...annak, aki szereti az aromáját

-uborka
-karfiol
-sárgarépa
-és bármi, amit szeretünk

A mennyiséget természetesen lehet
fölfelé szorozni (én most hárommal szoroztam
és kb. 1 liter lé maradt ki, amit elteszek, jó lesz
még 1-2 üvegre), attól függően,
mekkora mennyiséget szeretnénk tartósítani.
Eddig a nagy, 30 literes kerámiában
mentek az eltevések, de ahogy öregszem,
egyre nehezebb a nagy bálnát emelgetni,
akár helyváltozáshoz, akár a kimosásához,
úgyhogy változtatnom kellett. 😀
Elmosva, száradófélben.
És hogy miért ilyen kevés féle zöldség?
Csak mert ezek azok, amikből a tél
folyamán legalább háromszor veszek
és teszek a hordóba utánpótlást, úgyhogy
nemes egyszerűséggel arra jutottam,
hogy ennyi marad az elteendők listája,
más nem nagyon fogy a hordóból.
Csak szépen, katonásan.
És akkor az eltevés:
a vizet az ecet kivételével a többi hozzávalóval
és fűszerekkel együtt felforralom, 5 percet főzöm,
majd a tűzről/főzőlapról levéve hozzáöntöm az
ecetet is és hagyom kihűlni.
Amíg a lé készül és hűlik, bőven sok időnk van
összekészíteni az eltenni szánt zöldségeket,
azaz mosni, darabolni, amit kell.
Megtömve a kis bálna.
Ha a hordós lé kihűlt, az eltenni szánt
zöldségek a hordóba kerülnek, felöntöm a lével,
a kis hordóra kerül a tető és mivel ehhez elég
ennyi, vizet öntök a tető köré-ettől fog
légmentesen zárni, viszont nézni kell és
utána önteni, hogy mindig vízben legyen a tető!
A hordóba csak teljesen tiszta kézzel, vagy fa
savanyúság fogóval nyúljunk! 

Hideg helyen tárolom, fogyasztani kb.
egy hónap múlva lehet és a tél folyamán
folyamatosan lehet töltögetni
mindenféle jóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése