Régebben, mikor a Nagymamám
nekifogott a krumplilángos készítésnek,
nekifogott a krumplilángos készítésnek,
meg sem állt 100 db alatt
-nagy a család és mindenki szereti! :)
Kötelező téli tartozéka az én konyhámnak is,
bár a családom 1/3-a nem eszi
bár a családom 1/3-a nem eszi
-és ez most kivételesen nem a Királylány-,
attól még meg kell sütni!
attól még meg kell sütni!
Kötelező...miattam! :)
Ez most teljesen normális mennyiség lesz (40 db :),
bár ez sem kevés, mert azért jár belőle az Ősöknek is! :)))
Hozzávalók:-5 kg krumplihoz-ami megpucolva már csak 4 kg :)
-60-70 dkg rétesliszt-a mennyisége erősen függ a krumpli fajtájától
-só
-sima liszt a nyújtáshoz
A krumplit sós vízben megfőzöm,
krumplinyomón átnyomom
krumplinyomón átnyomom
/ha nincs, vagy most nincs meg :),
megteszi a kézi törő is/ és hagyom teljesen kihűlni;
megteszi a kézi törő is/ és hagyom teljesen kihűlni;
ezután gyúrom össze a liszttel.
8-8 darab jön ki ezekből. |
Jó laza, ruganyos tésztát kell kapjunk,
így lesz puha a megsült lángos
így lesz puha a megsült lángos
és egy-két nap alatt sem fog csonttá száradni
-ami annyit tesz, hogy 4 szedőkanál áttört krumplihoz
2 szedőkanálnyi réteslisztet adok!
Na, most lett fehér színű a fekete gépem! |
Lisztezett deszkán formálom, darabolom és nyújtom;
a Nagymamám vaslapon,
én (mindig szárazra kitörölt, ami annyit tesz, hogy
mindegyik után kiseprem belőle a lisztet, hogy ne égjen)
teflon edényben sütöm meg őket és nem olajban!
én (mindig szárazra kitörölt, ami annyit tesz, hogy
mindegyik után kiseprem belőle a lisztet, hogy ne égjen)
teflon edényben sütöm meg őket és nem olajban!
Feltét:
1. olajon -és még jobb, ha melegen sajtolt
napraforgó olajon (alias, házi ütött olaj)
napraforgó olajon (alias, házi ütött olaj)
-szálasra vágott hagymát dinsztelünk/sütünk;
ezzel kenjük meg a megsült lángosokat.
Na, ez a csúcs!
Na, ez a csúcs!
A kezdet. |
Félidő. |
2. házi szilvalekvár a megsült, natúr krumplilángosra
-a csajok egy része így eszi; mint mondani szoktam,
joguk van hozzá :)))
És hogy a krumpli főzőleve véletlenül se menjen kárba
(mert régebben a Nagymamám ki nem
öntötte volna a finom főzőlevet!),
öntötte volna a finom főzőlevet!),
közreadok még egy nagyon gyors receptet
-de azt csak a
-de azt csak a
következő bejegyzésben! :)))
Nagymamám is így sütötte vaslapon, milyen finom volt! :) Nagyon guszták lettek a lángosaid, megkóstolnám szívesen! :)
VálaszTörlésKüldenék szívesen! :) Most készülök vaslapot beszerezni, úgy az igazi! Mondjuk így is három napig ezen élek ilyenkor :)
VálaszTörlésÉs akinek volt, az a "masinán" sütötte Észak-Magyarországon!
VálaszTörlésMasina-ez nem jutott eszembe! :)))
TörlésZsuzsikám! Szerintem nem is volt masinátok :) Nekünk van :) :)
VálaszTörlésDe a Dédnagymamámnak volt!!! :)
TörlésDe jól esne most néhány!
VálaszTörlésTöbbek között ez az előnye annak, ha az ember lánya a szakács-lehet közben (szigorúan minőség-ellenőrzés céljából) eszegetni! :)))
Törlés:D való igaz, lényeges előny a többiekkel szemben!
Törlés:) :) :)
Törlés