2013. január 26., szombat

Krumplilángos, nánicka, ganca, nyögve, macok

Régebben, mikor a Nagymamám nekifogott 
a krumplilángos készítésnek,
meg sem állt 100 db alatt
-nagy a család és mindenki szereti! :)
Kötelező téli tartozéka az én konyhámnak is;
bár a családom 1/3-a nem eszi 
-és ez most kivételesen nem a Királylány-,
attól még meg kell sütni! 
Kötelező-miattam. :)
Ez most teljesen 'normális' mennyiség lesz (40 db :); 
bár ez sem kevés, mert azért jár belőle az Ősöknek is! :)))
Hozzávalók:
-5 kg krumplihoz-ami megpucolva már csak 4 kg :)
-60-70 dkg rétesliszt-a mennyisége erősen függ a krumpli fajtájától
-só
-sima liszt a nyújtáshoz
A krumplit sós vízben megfőzöm,
krumplinyomón átnyomom 
/ha nincs, vagy most nincs meg :),
megteszi a kézi törő is/ és hagyom teljesen kihűlni; 
ezután gyúrom össze a liszttel.
8-8 darab jön ki ezekből.
Jó laza, ruganyos tésztát kell kapjunk,
így lesz puha a megsült lángos 
és egy-két nap alatt sem fog csonttá száradni
-ami annyit tesz, hogy 4 szedőkanál áttört krumplihoz 
2 szedőkanálnyi réteslisztet adok!
Na, most lett fehér színű a fekete gépem!
Lisztezett deszkán formálom, darabolom és nyújtom; 
a Nagymamám vaslapon,
én (mindig szárazra kitörölt) teflon edényben 
sütöm meg őket és nem olajban!
Feltét:  
1. olajon -és még jobb, ha melegen sajtolt
napraforgó olajon (házi ütött olaj) 
-szálasra vágott hagymát dinsztelünk/sütünk; 
ezzel kenjük meg a megsült lángosokat.
Na, ez a csúcs!
A kezdet.
Félidő.
2. házi szilvalekvár a megsült, natúr krumplilángosra
-a csajok egy része így eszi; mint mondani szoktam, 
joguk van hozzá :)))
És hogy a krumpli főzőleve véletlenül se menjen kárba 
(mert régebben a Nagymamám ki nem
öntötte volna a finom főzőlevet!), 
közreadok még egy nagyon gyors receptet
-de azt csak a

10 megjegyzés:

  1. Nagymamám is így sütötte vaslapon, milyen finom volt! :) Nagyon guszták lettek a lángosaid, megkóstolnám szívesen! :)

    VálaszTörlés
  2. Küldenék szívesen! :) Most készülök vaslapot beszerezni, úgy az igazi! Mondjuk így is három napig ezen élek ilyenkor :)

    VálaszTörlés
  3. És akinek volt, az a "masinán" sütötte Észak-Magyarországon!

    VálaszTörlés
  4. Zsuzsikám! Szerintem nem is volt masinátok :) Nekünk van :) :)

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Többek között ez az előnye annak, ha az ember lánya a szakács-lehet közben (szigorúan minőség-ellenőrzés céljából) eszegetni! :)))

      Törlés
    2. :D való igaz, lényeges előny a többiekkel szemben!

      Törlés